Ahad, 9 Januari 2011

DAGING KERUTUP

Kali ni nak syer resepi daging kerutup. Gigih mek snap gambar satu persatu okeh. Takdak keje nama nya. Hak hak.


Ni masakan hari sabtu. Resepi nya sama ngan hati kerutup yg mek mask haru jumaat tu. Permintaan enchik suami uols. Mek turutkan ajer lah. Janji dia hepi. Gituh.


Let's scroll satu persatu okeh.



Bahan2 nya. Ini utk daging setangah kilo jer tau. Korang agak2 lah lebih kurang kuantiti nya. Halia, bawang putih dan bawang merah.


Mek tk pakai serbuk kerutup. Tapi pakai serbuk kari jer. Sebab arwah emak dulu masak pakai ni jer. Yang paling femes kat kelate, serbuk kari cap orang terbang. Pelik jer. Harga 40 sen. Oh korang campur dengan air panas dulu yer, biar jadik paste.


Dah tentu nya daging uols. Setengah kilo oke. Tp hari tu tak sampai setengah kilo pun.;P



Tumis 3 beradik tadi dulu. Halia, bawang putih dan bawang merah.



Pastu masukkan bunga lawang, kulit kayu manis dan geng2 dia (mek tatau nama. Hehe)



Dah garing sikit, masukkan paste kari tadi. Goreng dulu sampai naik minyak oke.



Pastu masukkan daging. Gaulkan sebati.



Tunggu sekejap biar turun air dulu.



Pastu masukkan santan. Ni kuantiti santannya. Mek beli 2 hengget.


Oke, masukkan santan, jangan campur air. Kacau sebati. Jangan leka ok. Kejap2 kena kacau, nanti hangit. Sebab santan tu pekat kan.


Jangan lupa masukkan asam keping 2 ulas.



GUla melaka sikit. Kalo uols takmo pun takpe. Tapi org kelantan ni suka ada rasa manis. Tp jgn manis sgt.

Pastu masukkan garam dan perasa. Kacau2 lagi. Tunggu sampai santan kering. Sesambil tu boleh lah rasa masam pedas manis masin segala. Beger2 sendiri lah yer.



Oke, dah siap daging kerutup.




Selamat mencuba uols.;P

Tiada ulasan: