Celagi = tamarind
Aku beli celagi yg dah dikupas kulit dan direndam air garam.
Beli 2 hengget jer. Banyak giler. Bahagia sungguh!
Balik rumah, terus basuh dan toskan.
Pastu nak lagi sedap. Buang bijik2 nya. Senang nak makan kaedahnya.
Tengok lah bibik ku yg shekshi. Kusyuk buang bijik. Tapi jgn salah paham. Mama dia yg potong ngan pisau, dia tukang kopek bijik jer. Jangan ada yg ingat nanti aku bagi dina main pisau.;P
Berjaya!!!
Biji2 dah setambun. Haha
Dah siap buang bijik.
Lepas tu terus gaul gula. Malas nak masak air gula dah. Nanti dia cair ngan sendiri membentuk kuah. Kalo nak pedas, picit cabai sikit. Dah cair gula, masukkan semua tu dlm botol, simpan dalam peti sejuk. Time bulan nak mengambang terus ngap sejuk2. Wallah!
10 ulasan:
buah ape gni?
xpenah tgk. mcm asam jawe jek?
nano,
yer lah, buah asam jawa lah yunk. hehe
rajin anak dara kv..
asal color putih..
bese coklat..
cute nya anak dia..cakk :)
jahat mu kv buat aku terliur di tghari yang panas ini...
Selalu nampak orang jual tapi tak pernah beli
Rasa camner kv?
Ingat nak pi cari kat pasar malam lag petang ni..
joy,
dia mmg menyibuk sokmo. Makin dilarang, makin menjadi. ;)
tihara,
mmg kaler coklat kalo blom kupas kulit dia.;)
rina,
aloh la. Hik hik
kakak,
rasa dia masam sgt2. Tp kalo dah jeruk, sedap banget. hehe. Try la.
Oo, suka ek?
Kat rumah ada pokok asam ni. Tapi hanya buat asam jawa kering yang luruh dr pokok.
Kalau buah muda atau tua, buat cicak garam belacan saja.
Macamana nk buang kulit keras asam jawa
Ya...saya pun nak tanya camana naonbuang kulit buah celagi ni?
Catat Ulasan