Ahad, 6 Februari 2011

GORENG PEDAS IKAN TONGKOL

Resepi pujaan suami ku. Hak hak. Alwiz kena masak lauk ni. JUgak kegemaran danish dan dina.




Cara2:
Untuk rebus ikan.
Masukkan asam keping (7-8 kpg)
Garam (banyak sikit yer)
Perasa
Gula melaka sikit
Air sikit jer
Reneh sampai air hampir2 kering.
Pastu goreng ikan tu sampai garing2 kat luar nya. Jgn garing sgt, keras nanti. Hehe

Sambal nya pulak:
Blend bersama
cili kering (10 tngkai, rendam ngan air panas dulu)
Bawang besar 1 labu
Bawang putih (7-8 ulas)

Cara buat sambal:
Panas kan minyak (minyak kena byk yer, kiranya ngam2 ngan kuantiti bahan2 yg diblend tu)
Tak yah tunggu garing, masukkan garam, perasa, gula melaka dan asam keping (boleh pakai asam jawa)
Pastu kacau2 sampai dia garing sesambil rasa cukup ker tidak masam manis nya.
Dah setel tu boleh gaulkan dgn ikan yg di goreng.

Selamat mencuba.

2 ulasan:

mJ berkata...

huhuhu nampak sedappppp tp tak makan si ikan tongkol nihhhh tak tau ngape tak blh huhu

KV berkata...

mJ,
ramai yg tak makan ikan ni. Napa eh? Hehe