Rabu, 24 Jun 2009

BAHASA INGGERIS

Ni bukan entry berilmiah atau apa ok. Aku just nak luah kan pendapat aku jer. Aku bukannya aku ni ahli pemikir or cendikiawan or bijak pandai. Aku manusia biasa jer. Rakyat Malaysia gitew kaedahnya.

Semua org dok pung pang pung pang membahas pasal penggunaan bahasa inggeris utk math n sains kt skolah. Ada sokong ada membantah.

Mlm td pn aku tgk Che Det mengulas pasal nya. Pendapat aku lah kan. Baik guna bahasa inggeris utk semua subjek lah. Mcm zaman dulu2. Haha. Sadis tak?

Tp plg lemah nak melahirkan cikgu cikgi yg nak mengajar tu lah. Bukan semua mahir bahasa inggeris.

Ambik contoh aku jer. Tak yah org lain. Aku org kampung kelate yg mmg tak terbuka masa kecik. Ye lah mak bapak aku bukannya sekolah pun. Nak membaca pun tak pandai. Apa lg nak ckp english. Haha.

So, aku membesar dgn bahasa melayu kelate yg agak pekat. Bahasa inggeris bagi aku sungguh susah. Aku tau yes no jer. Benda lain mmg yilek.

Pastu masa skolah kan, main hentam2 jer jawan soklan. Bukannya aku paham pun. Pastu, kenkadang aku tiru kawan aku yg bagi aku mmg dh bijak sgt la english dia. Slalu dpt kredit 4 nkau! Haha. Kalo org lain dgr, apa lh sgt kredit 4 tu kan. Tp bg aku dia sungguh bijak oekh. Mmg sadis lah.

Bila masuk U mmg aku culture shock sungguh. Eh, ramai kwn aku culture shock bab benda lain. Contohnya sekolah dulu bkn skolah campur, so bila bercampur jantan2 hensem, menggelupur dorang gilakan jantan. Wakaka. Weh, contoh jer tu. Hik hik

Tapi aku mmg blur ngan english. Tp naseb baek sistem ipta gunapakai semuanya dlm BM. So, walopun merangkak, boleh lah aku follow. Walopun aku dok hujung2. Mek nanges!

Ada sorang lecturer services aku from Aussie, mmg ckp omputeh sesado. Satu haram pun aku tak paham. Mmg nazak sungguh la. So, aku rujuk kt kenkawan yg teror BI. Boleh la sesikit. Tp mmg sedih la. (Eh, min/sukma/alin, apa dh nama lecturer tu ek? Aku lupa la plk. Betul ke dia ngajar services? Haha)

Pastu aku punya level konfidensi mmg very low. Sungguh! Org lain semua ckp campur2 BM BI, aku nak paham dorang ckp pun susah. Sungguh rendah diri okeh. Rasanya, kalo aku kena tendang uni mmg kes BI aku very der hazab la.

Bila start keje, aku keje swasta kejap. Byk gak la (berbanding start from zero) aku improve sesikit BI. Sbb semua engineer, QS, akaun, admin n big boss sendiri pun ckp BI. Sungguh aku kagum ngan mereka. Kalo site meeting pun mmg brung brang brung brang ckp BI. Aku? Nganga jer lah. Nak catat minit pun takleh. Pastu carik qoutation semua org ckp BI. Dah la BQ pun dlm BI. Adoii..mmg sedih oh. Rasa nk nangis pun ada.

Pastu dpt keje gomen, bertukar terus guna BM sepenuhnya kt sini. Sekali lg aku jd bengong nak memaham istilah yg aku belajar in BI, apekejadahnya in BM. Seksa okeh.

Tu lah kan, mmg sedih bila tatau BI. Rasa sungguh tak konfiden. Aku rasa, kalo senario aku keje ngan org ckp pung pang pung pang BI, mebi aku boleh cepat tangkap kut. Tp tadek lah plk mcm tu. Sbb mmg aku keje dlm suasana Bahasa Melayu. Bahasa Melayu Kelate lak tu. Abih tu semua org dok ckp bahsa melayu kelate, takkan aku sorang nak feel2 ckp omputeh. Buang tabiat ke hapa. Lg pun bukan aku reti pon.

Kdg2 segan gak ngan pakcik makcik kat opis aku ni. Dorang teror gak BI sbb dulu dorang belajar skolah omputeh. Cuma masalah kewangan membuat kan dorang takleh gi jauh. Aku ni, belajar masuk u pun tapi hazab nya BI aku.

So aku rasa, baik buat sistem mcm skolah zaman dulu la. Semua in BI. Senang cerita. Pendapat aku lah kan, takkan hilang nya bahasa Melayu. Belajar omputeh tu utk menyenangkan individu tu menghadapi masa depan dorang yg makin hari makin mencabar. Takde lah sain kontrak ke hapa ke kena tipu. Sbb tak paham apa yg org tulis. Sedih tau.

Tapi ni pendapat aku jer, kalo korang tak setuju jgn marah2 tau. Nanti kena jual. Hehe


Salam sumbangsih
KV & Co

16 ulasan:

J@J@ / Bini The Rock berkata...

salam....kita tukar2 link ye..

saya pon x pandai BI..sbb dulu sekolah kg je..klu baca je ok, bab kepahaman & pertuturan..hancussss!!

sampai skrg saya malu sbb kurang fasih bertutur BI dgn lancar..

Saya perbaiki kelemahan saya dgn menonton cerita2 omputeh & baca suat kabo The Sun...(itu pon x selalu)...

XD

Oleh itu, sya menyokong la pendidikan sains & math dlm bahasa Inggeris...cuma klu berckp dgn org kg jgn le eksyen lak ckp omputih..kang kena perambat dgn penyapu..

hehehe...

**uppss!! sila link ye...saya dah 4low dah!!

Ummibatrisya berkata...

satu kelebihan kalau boleh mengusai kedua-dua bahasa

dari kecil lagi, ummi sudah titik beratkan BI dan BM kat anak-anak

dan ummi hantar anak-anak ke sekolah yang berlainan kaum, supaya mereka mudah bergaul dan boleh mengusai kedua-dua bahasa itu

ada yang memperlekehkan ummi, " u tak takut ke hantar anak sekolah convent", dalam hati nak aje ummi balas cakapnya

tapi ummi diamkan aje, sebab sudah ummi tahu apa yang ummi buat.

banyak perubahan di sekolah tersebut, bukan macam zaman dulu-dulu

sebaiknya kalau nak bercakap, fikir dan banyakkan membaca atau bertanya :)

walaupun kita berada di puncak langit sekalipun, kita masih tahu asal usul kita, balik kg janganlah cakap BI ngan tok2 plak, jenuh tok2 pening kepala

ajarlah anak kita seadanya, dunia dan akhirat :)

chics berkata...

I like this entry dan juga pandangan the view

Sebab dulu masa dekat Uni, kesian juga dekan kawan-kawan yang tak fluent or berapa paham Enbglish, especially buku rujukan in English So bila nak buat project yang kene refer banyak to buku, adalah berasa macam sedih untuk diorang.

And then bila kerja, I kerja dekat recruitment agency, kesian betul bila ada yang excellent reuslt, mintak kerja tapi client tak berkenan sebab bila pergi interview fail.

pB berkata...

he he

apasai kak pB langsung tak sokong bab bab matapelajaran ajor dalam bahasa omputih nie

mmg tak setuju ...

oren... berkata...

aku setuju :)

sbb aku time sekolah pun haram tak reti..manjang corot bila mai tang english...

aku start belajar betul2, time uni dulu, sbb uia mmg guna english dan arabic saja..arab, aku tak berapa pandai..tp aku try pulun tang english la plak...

pastu, keja plak kat kompeni swasta..lagi kena paksa guna english..tapi aku appreciate masa2 tu..kalo tak, aku takkan buleh cakap (walopun berterabur) in english..level of confident pun byk skit banding ngan dulu...

skrg keja gomen..mmg fully bm..tapi aku tetaplah guna english bila diperlukan, contoh deal ngan students foreigner..so, tak le berkarat terus kan...

KV berkata...

jaja,
nanti kv link eh. Hehe
kv baca blog org yg tulis in BI. Cuba memahami walopun terkeput keput. Bagus gak ada blog ni. Hehe

ummi,
best sbb ummi fasih BI, leh ajar anak2. Mcm kv ajar skt2 jer sbb emaknya pun fail. Huhu

chics,
selamat dtg ke blog akak. Nanti nak link la, okeh. Hehe
A'a, chics pun faham kan betapa seksanya kami2 yg tak berkebang Bi ni. Hazab weh.

kak PB,
takpe, tu pendapat akak. Kv hormati.;)

oren,
best ah sbb UIA semua in BI kalo takmo Arab kan. Bravo untukmu. Tp aku ni dah berkarat balik dah. Sedeyyy!!

kakpiah berkata...

betoi la.. mmng ada baiknyer..
cuma utk permulaan nih mmng susah nk diterima ramai la..
dan yg paling penting kena improved kan dulu kualiti BI cikgu2 kat mesia nih ..
baru betoi..
takde la mcm ketam yg mengajar anaknyer berjln luros..
kan??

KV berkata...

kakwos,
a'a, cikgu cikgi kena dilahirkan sebagai org yg mahir BI terlebih dahulu.

green apple berkata...

skang kat mana2 pun guna english eventho aku bercakap ngan melayu still org tu nak speaking gak ngan aku.

So...belasah la english semua subjek.

kalau dah selalu guna, bak kata omputih practice makes perfect.

Mama-Danish & Sarah berkata...

aku bangga ngan tok nenek dulu-dulu, walaupun skolah tak sampai darjah lima,speaking english sangat terror.. aku ni nama jer blajar sampai ke U, suruh speaking english hancussss..

KV berkata...

diana,
mesti english ko laju mcm air terjun. Mek kagum sambil ternganga.

ain,
ko pun sama ngan aku gak ker?

Ambo berkata...

kv,
ambo pun dilahirkan, dibesarkan dan bersekolah di kelate.

maso sekolah mmg minat subjek English & suka tgk citer omputih.

bilo masuk uni, jumpa kwn2 dr kaum lain, dr situ mulo practise speaking English.

bilo kerja kat swasta ni, lagi lah byk kena praktikkan speaking, reading & writing in English nie. baik dgn boss, ofismate & clients.
alhamdulillah so far so good. hehe

yg penting, kv kena berani praktis, & cuba terapkan pada anak-anak.

*takkan hilang bahasa Melayu di dunia

jane_doe3328 berkata...

stujuk! saya menceritakan kisah saya yang agak culture shock semasa mula2 menjejakan kaki ke all-girls boarding school. sangat tekujat okeh dengan tahap english dowang eventhough me masuk lepas pmr and me scored A in the exam.

But the ideallogy on how they using the languange widely was something that me unexpected!

the first few months me cried everynite atas katil sblom tido sebab memikirkan how stupid i am when refered to english. pastu me berubah.

i read lots of english book, me watch english movie without depending on the subtitle, me hafal at least 5 new word everyday, i do tried to speak english whenever me can

Alhamdulillah, me scored A1 during SPM, become english debater during my matriculation representating my uni and i got A for my uni english during matriculation and exempted to take it for the whole uni yer. owh oso, got an offer to become english tutor :)

the borderline is, never stop trying and stop nagging!!!

memang ramai orang yang terkejut bila tahu that i am a kelantanese. but me dont blame them. masa kat klate, BM was teach in bahasa klate and BI was teach in BM. so lagu mano???

KV berkata...

Ambo dan Jane,
huhu..terharu dan bangga akak baca entry korang (wakakak..sbb korang tolong tambah cerita akak tu).
Sungguh la, bagi pendedahan dari kecik baru lah budak2 yg masih baru ni cepat mengenal dan memahami dgn mudah. Dah jadi mcm akak ni, mmg la belajar tak habis sampai bila2, cuma nya penggunaan nya tu tak meluas. Mcm korang mmg wajib guna. Nak tak nak terpaksa memahirkannya. Mcm akak ni leh buat2 lupa. Huhu. Sbb tak guna pun! Takpe, akak ambik semangat korang. Baca blog yg tulis in BI pun best jgk. Akak paham cuma nak bertutur tu rasa kekok sikit. Chaiyuk! Chaiyuk!

Zareda Norman berkata...

KV

ianya tak semudah yang KV tulis.. ehhehhe

KV berkata...

kak zar,
mmg tak semudah yg ditaip. Sbb tu kv ckp kena lahirkan cikgu yg mahir bahsa inggeris dulu. Baru boleh ajar anak2 murid dlm BI.