Selasa, 21 April 2009

KECANTIKAN WAJAH

Aci dak aku beli magic face powder ni untuk tempek kt muka aku. Haha. Sungguh tak bley blah. Kedekut tah* idung masin sungguh.


Nak tau rege dia? RM 3.90 jek.

Ahahah..al kisahnya..

Aku mmg tak suka pakai bedak kompek. Ntah la, rasa tak masyuk ngan jiwa aku. Tp sbb org lain dok pakai mac la bobi brown la dan sewaktu dgn nya (abaikan ejaan aku), makanya aku beli yg cosway punya. Miyami. Murah lah kalo nak bandingkan ngan brand2 tersohor tu. Tapi 2 kali aku beli dua kali jatuh berkecai. Punya la tak sopan santun.

Dan, bila tempek kt muka aku rasa pelik jer. Lagi pun melekat kat tudung. Pastu aku rasa tebal. Lagi satu, kalo sekadar nak pegi pasar aku rasa pelik kalo tempek bedak kompek. Kalo tak pakai bedak kan harus pucat sesado jek muka aku.

Slalu nya aku taram bedak baby si Dina jek. Tp minah bam2 tu kedekut sgt, bedak dia tak mo kongsi. Selalu di bawak lari. Makanya aku pun beli lah bedak ni. Kebetulan terjumpa kt mini market. Kalo tak terrjumpa, aku tak beli gak pun.

Jaman skolah dulu, punya lah selekeh sampai bedak debu pun aku tak pakai. Sampaikan kawan kakak aku tegur (dia ni suka melawa walopun rupa tak lawa..hahaha). Katanya, walopun nak sesimple mungkin, at least tempek lah bedak sikit. Takde lah muka sememeh sgt. Huduh nak tgk. Huhu..mek nangis. Dalam hati je lah uols. Sejak ari tu mek pakai lah bedak. Sapu tipis2 kaedahnya.

Aku ni kan, kalo bab mekap bagai ni berkira sungguh. Dan pemalas. Pencuci muka pun aku tak pakai. Usah kan nak ada toner, krim siang krim malam. Malah aku tak kenal pun semua tu. Brand apa kluar kt pasaran pun aku sekadar ternganga. Sbb, lambat lg kalo aku nak beli. Sbb tu org pakai mascara ke, eye liner ke, eye shadow ke, blusher ke, aku mmg tak reti. Dan aku kagum ngan kawan2 aku yg pandai bermekap. Cuma aku ni yg malas nak belajar. Aku sapu lipstik jer.

Tapi kalo bab kasut henbeg baju kain pasang gelang rantai emas, tu laju jek aku beli kalo ada duit lebih. Takde nak berkira sgt. Hihi

Tu lah kan, minat org ni lain2 walopun sama2 wanita.

15 ulasan:

Purpleheart berkata...

Bedak ni memang seswai kat muka.. kadang2 kompak powder tak jatuh pun lambat laun akan pecah.. haru nak bawak dalam beg, kite punya kaler biru.. senang nk bawak gi memana. yang penting muka tak berminyak..

Mak Su berkata...

maksu mmg pakai bedak talkum utk muka... tak biasa pakai bedak kompek

Tijah berkata...

eh eh sama la. tapi akunyer kaler ping

De' Sal berkata...

Akak pakai bedak talkum kat badan je...kat muka mesti pakai krim uv aje.

jane_doe3328 berkata...

eh saya pong pakai bedak nie tapi yg botol kaler pink punya

iyelah kita dok umah pong nak melawa kat hubby..tapi takkan nak tempek compact powder lah umah kan?

so saya opt pakai yang ini :) pastu calit lip ice yang tukar kaler

okeh laaa tuh utk cik abe

pB berkata...

dalae setahun duo ni jah kak pB baghu kenal foundation , cleanser milk , bedok compact pun kak pB guna brand hok muroh muroh jah ...

tapi kak pB suka paka foundation Mary Kay .. memae superb. Tok sero ble'ngas langsung ...

tapi payoh nok cari orghe jual sebab dio tok jual di kedai. kena cari distributorrr

Mrs LVoe berkata...

sha pakai bedak carrie dr kici smpai beso. xsuka pkai compact rasa xbnafas muka sha..

Mas berkata...

mak pakai bedak baby johnson jer....dalam beg tangan mak itu jer yang mak kendong. Bedak compact mak pun beli brand cosway jer. Staf mak kat opis sume kutuk2 gelakkan mak tapi ada aku kisah??? Itu duit kita simpan buat p mekah lagi bagus. Barang2 yang mak dapat masa kawen dulu pun expired gitu jer. Mak ada lah set mekap2 tu tapi gunakan bila nak p kenduri kawen tapi tak der lah branded2 mana pun.

oren... berkata...

sejak balik keja kat penang, baru aku reti pakai bedak kompek..kira2kan, masa tu umo dah 27 tahun..muahahaha..jgn tak tau, hari kawen pun aku pakai bedak talkum bb johnson saja..

sbb bila dh keja kat sini, aku tak guna sgt moto, so, worth la pakai bedak kompek..kalo keja kat KL dulu, hari2 merempit ngan moto, buang maso yo nk mekap bagai..

anyway, bedak kompek tu hanya utk pegi pejabat saja..sebab tu mkn bertahun nak habis..

kalo p market, atau jln2 p playground, aku pakai bedak bb bebudak nih jek..depa tak kedekut..hihihi..tu pun kalo teringat nk pakai..dan selalunya, mmg tak pakailah..

KV berkata...

wahahaha... rupanya ramai yg serupa ngan aku. Huhu

NONIE AZIZ berkata...

hahaha..aku pun tak kisah...sekarang nipun aku tak pakai bedak apapun hahahaha...

Mama-Danish & Sarah berkata...

aku tempek bedak bb johnson jer. tak suka ah pakai bedak kompac. abih kotor skaff ngan tudung kita kan kv.

Biarlah rahsia berkata...

sama lah kita KV...
k.bi pun tk suka bedak...mmg klu kat opis tu lepas solat org lain sibuk berbedak...kita just pakai tudung je...sbb tk pyh pakai bedak...tp muka sakat laa...hitam sebelah putih sebelah...hehehe.

gincu langsung tak pakai..hr kawin je kena paksa pakai.

Angah berkata...

Aku plak...

Pencuci muka IRISE RM 15
Total Effect RM 35
2 way cake Silky Girl RM 27

Itu lah yang aku pakai sejak 6 tahun lepas..makeup adalah sikit2 untuk touchup bagi nampak presentable..

Janji muka clear sudaahhhh...

Kalau nak berhabis sikit pun beli kasut ngan jam ngan spek ngan part beskal jek ehehe

Zareda Norman berkata...

KV

kena jaga kulit at least kena pakai SPF. Tak nak make up pun tak pe tapi kena protect kulit..

heheh kak zar tak boleh plak kalau tak complete..