Selasa, 3 Februari 2009

SENTAP

Hish.. apa lah nak jadi ngan aku ni. Asyik sentap sajork. Cemena ek. Umur dah makin lanjut tp perangai tetap tak berubah.

Aku sedar yg aku ni mudah sentap, panas baran. Napa lah aku tak cool dulu pastu baru pikir panjang2. Masalahnya, kalo aku cool pun tp kt muka tetap nampak. Pastu malam aku takleh tido. Nak wat keje pun asyik teringat sbb dok sakit hati sgt. Benda yg aku geram tu asyik berlegar legar dok berulang ulang di minda. Korang ada tips tak cemana nak buat supaya aku lbh cool, lebih sabar dan tak pikir sgt.

Semalam, aku tgh ngadap lappy. Pastu ada sorang staf yg komplen fasal keje aku ngan akak Y (partner aku). Dia bercakap tu seolah olah dia tak perasan yg dia tu bercakap pasal kami. Macam dia bercakap pasal org lain jer. Dia komplen sistem kami lemah.So, aku tanya dia balik apa kelemahan sistem tu. Cakap je lah, kita baiki untuk kebaikan bersama. Tapi tak leh nak jawab apa kelemahannya. Tau komplen jer. Tp tatau apa yg lemah. Usah kan nak perbaiki. Tau cakap jer. Bengang jer aku. Macam lah dia bercakap tu, dia bukan staf jabatan ni. Sbb sistem tu dia create oleh jabatan, bukan aku ngan partner yg pandai2 nak reka.

Tapi seb baik aku tanya dia ngan cool. Pastu bila dua tiga kali aku soal dia dan dia tak boleh nak jawab, dia pergi macam tu. Ish, geram aku. Napa lah ada org bodoh sgt dlm unit aku ni.

Mmg aku bengang. At least cakap lah perkara yg membina. Jgn lah nak hentam org sedangkan kita tak tau fakta, tak tau punca. Aku boleh terima jikalau benda tu di bincang dgn elok. Tidak secara menyindir. Bila angin aku pun tak elok harus akan jd benda tak best. Tp nasib baik semalam aku boleh sabar. So aku cakap elok2. Last2 dia yg termalu sendiri.

Bengang nya aku. Kenapa lah aku perlu berdepan ngan org yg bodoh macam ni?? Huhu.

16 ulasan:

DASY world berkata...

sabo jek ah, coz namanye manusia mmg slalu ada perasaan iri hati, me rasa dia irihati ngan u ah tu.

AppleB berkata...

Sabar weh. Memang org tu bodoh la tu tp nk nunjuk pandai. Takyah layan org gitu. Buat letih je tak cukup tido malam.

ibuVouge berkata...

cuba ari ni, bermanis muka jumpa dia tanya apa yg tak kena dgn sistem'tapi ahzab la sket nak berpura - pura baik..

adat bekerja kv..sabar eik

Zareda Norman berkata...

KV

jangan riso

orang macam tu memang berlambak dalam dunia ni.. kerja dia komplennnn aje... sebab apa tau.. sebab dia tu PHD tinggi sangat. be cool ok..

Aku Bukan Bidadari berkata...

hmm..cuba pi ari2 tanya dia ..setiap 20minit pi tnya dia apa menda yg lemah? mesti dia boring..

hmm kalo nk complaint mesti ada point baru best..

KV berkata...

dasy world,
bukan dgn me jer, ngan org lain pun slalu dia tak puas hati. Mmg bersabar tp geram lah jugak.

appleB,
aku ni mmg tau, aku tau benda tu bodoh menyesakkan otak aku tp awat la asyik dok teringat saja.

IV,
semalam dah tanya dia, tak mampu dia nak jawab. Malas dh nak tanya. Rasanya dia pun tau dia bodoh semalam. Huhu

kak zar,
ye lah, adat hidup manusia kan mesti ada yg tak kena. Sekadar luahan perasaan. Hiks

tiara,
kalo akak pi tanya dia ari2 harus dia mereng. Masuk spital gila dia nanti. Hak hak

cendawanintim berkata...

memang komplen...komplen...komplen orang lain tu senangggggg, itu ler pangai orang yang banganggggg, cam dia saja yang best...huh!

nok, ko gi lempanggggggg jer...

Ungku Nor berkata...

dia bodoh, kita toksah layan.
kang tak pepasal kita terikut buat pangai bodoh cam dia..takde kelas okeh hehehe

Mak Su berkata...

alamak, memang makan hati lah kalu cenggini... tak per, moga-moga sudah cool ya KV.

pB berkata...

tak faham apa masalah nyer nie??

MasNurin berkata...

kv, masalah ko yang ko cite kat perenggan pertama dan kedua memang sebijik macam aku. Bila asyik pikir pastu tak bole tido malam. Itu lah aku hangin dengan makcik lama aku tu, dia suka komplen tapi tak bagi tunjuk ajar

nanonano berkata...

err akak nk peyed kut
hihi gurau jerr..
tu la..bengang gak ehh klu kene gtu
hishhh..

KV berkata...

kak ungku,
mmg dia bodoh kak, tp bila dia komplen benda yg bersabit ngan kita harus lah kita kena ambik tau gak kan. Huhu. Biar lah dia ngan kebodohan dia.

cen,
aku pun kalo boleh, bekerja ni nak hasil yg terbaik, bukan hentam kromok jer. Sama2 lah kita baiki kan. Ni tau komplen jer. Tp tak tau komplen apa. Bodoh!!

maksu,
mmg makan hati maksu oii. Ye lah hari ni dah cool. Dia pun nampaknya macam tau kebodohan dia. Cuba2 utk bermesra. Layann

pb,
masalahnya, sistem yg ditetapkan oleh jabatan yg mana sistem tu bersabit ngan kerja kv. Ada mamat ni komplen ckp sistem tu lemah. So, kv tanya tang mana yg lemah. Cemana cara nak atasi kelemahan tu. Lemah tang mana pun dia takleh kasitau apatah lg cara nak perbaiki.

mas,
tu ler, aku benci kalo dok teringat benda2 yg menyakitkan hati ni.

nana,
akak ni piyed ke tdk sama jer. Kalo nak bengang tu tetap bengan. Ehehhe.

atty's berkata...

jgn layan kv org gitu..

KV berkata...

atty,
walopun kv cuba tak layan, tp ttp gak dok teringat. Haha. Takpe lah, lama2 kv pun ok lah.

CuTeMiUt78 berkata...

jgn dilayankan sgt org bodoh camtu KV.. yg benornya dia iri hati je yg lebih.. tu yg dia cakap camtu