Selasa, 3 Februari 2009

DIET YG HAMPEH

Udah2 lah cerita pasal sentap yer. Kesian korang dok tolong pikir pasai aku dok sakit hati tu. Ye lah, makin lama masa makin hilang lah sakit hati tu.

So, cerita lain.

Aku kan tgh gigih dan bersemangat kononnya nak kuruskan badan. Haha

So, belah pagi aku tetap makan nasik sbb aku tak nak kena gastrik. Seksa woo. Tp nasik yg aku beli tu sikit jer tau. Separuh dari nasik biasa dan aku cuba tak habiskan. Hihi

Tg hari lak aku makan laksa penag, takmo laksa kelantan sbb santan kan. Atau aku makan tomyam je tanpa nasik atau mee. Korang ada idea tak makanan yg tdk berat? Nanti bagitau aku yer.

Balik keje, kalo aku rasa nak nguyah atau apa2 yg sewaktu dgnnya aku makan salad atau buah. Kadg2 aku ratah baby corn. Hihi

Malam pulak aku masak yg berkuah mcm sup sayur ke, taruk tauhu. Atau makan yong tau hu. Apa lagi ek yg best dan tdk memberatkan?

Sementara tu aku akan lompat tali skipping sambil memasak. Haha. Sudah memasak, layan main badminton pulak. Dari 6.30 sampai maghrib. Sakan aku ni. Punya lah gigih.

Tapi aku pun tak tau lah sehingga bila semangat aku ni bertahan. Chaiyuk! Chaiyuk.

Ops...aku pun dah cari merata beras herba ponny tu tp tak kejumpaan la. Patut la sas ngan cen ckp dorang cari takdak. Ke tak takde kat pasaran ek?

Penimbang berat pun blom beli. Ntahpapa la aku ni. Asyik lupa jer time gi kota bharu tu. Maklum la, sibuk ngejor mek dina tu.

Eh, aku nak tanya pendapat korang la. Perut aku belah kiri (atas skt pada tuutt) tu selalu senak sejak aku lahir kan dina. Tp senak nya tu aku boleh tahan. Aku dok ingat senak tu akibat pregnant kan dina. Ye lah, uri aku yg terlekat takleh buang pun kt situ lah. Pastu aku dok pikir maybe urat kat pinggang berketul. Selalu kalo sakit2 hubby akan urut kt situ lah. Tp dia tak berani nak urut kat perut.

Pastu dgn aku slalu dok pening nak muntah, sakit kepala. Dan perut dok senak2 tu, aku rasa aku kena batu karang ke ek? Tp aku tak gi check doktor lagi la. Kebetulan, hari jumaat lps perut aku tang situ sakit giler. Memulas macam nak uk uk tp takde pun nak uk uk. Sakit macam nak bersalin pun ada, cuma kuat ngan tdk. Aku malas ak gi spital gomen, cari la klinik swasta tp non ado yg bukak ptg jumaat tu. So, aku bertahan sampai mlm. Last2 belah malam, sakit tu hilang cenggitu jek. Aku pun bila dah tak sakit malas nak gi klinik dh. Hehe.

18 ulasan:

~dARlee zURiS~ berkata...

mkn oat kak
gerenti langsing trus pasnie
hehee...

hmm..nk kena appendiks kot
zuris dulu camtu lah tanda2 dye.
yg lain2 tu..tak tau lah
belum penah bersalin g
;P

KV berkata...

zuris,
eh yer kee oat? Akak ingat utk kolestrol jer. Nanti nak try lah.

akak rasa bukan appendiks sbb belah kiri. Deme semua ckp appendiks belah kanan.

nanonano berkata...

xske tao klu bace psl org nk dayet bagai neh..
sbb sy pun nk dayet asek xmenjadi jerrrrr.. grrr !!!

xpe kak..janji hati senang, sehat suda..
hihi *saje cucuk akak tayah dayet*
:p

lerrr..kene g cek jugak la cmtu kak..
risau gak tu..

Zareda Norman berkata...

KV
pagi jangan makan nasi lagik dah.. makan cereal dengan susu .. insyaAllah tak kena gastrik.. kurangkan minyak, kurangkan santan, kurangkan gula.. malam jangan makan selepas kol 7 malam..

MasNurin berkata...

Yang ada kat bahagian kiri tu mungkin angin. Klau usus dari pusat ke bawah bahagian kiri. Kiri tak mungkin appendiks. Chewah, macam doktor lak aku ni. Aku setuju dengan cadangan kak zar.

CuTeMiUt78 berkata...

ha'ah KV.. cuba jgn ambil nasi.. mkn oat je.. akak kat tmpt kita keja ni amalkan mkn oat.. kurangkan gula, kurangkan santan, kurangkan nasi.. alhamdulilah.. berjaya turunkan berat badan dia.. emm... mungkin disebabkan uri tu kot.. cuba la refer doktor yg lebih arif

rina berkata...

wah3x... tgh berdiet sakan yer... bihun sup... tauhu bakar... yong tau foo pn ok gak kalu nk gantikan dengan nasi ni...

Aku Bukan Bidadari berkata...

kak..terus x mo makan nasi lar..
makan roti gardenia yg bungkus kaler ijo tuh.. ym ayzan_ctm kalo nk list2 cmner nk diet meh lar.. ym..ketegaq nih.. kang jd mcm kak oren kak ari2 kena potpet..

Biarlah rahsia berkata...

klu pening, nk muntah sakit kepala tu tandanya ada angin kot...

sbb k.bie pun selalu gitu...bila mkn pil bwg putih...dia ok laa skit...

k.bie amal minum madu setiap hari..dan malam amik garlic...utk angin, rendahkan kolesterol, panas bdn....dan byk lg khasiat dia.

KV berkata...

nana,
hang jgn, nanti akak tak kurus, jadik makin gemuk.

kak zar,
nanti nak try la. Takpe, ansur2 dulu. Insyaallah kuat semangat.

mas,
tu lah, aku tak kata appendiks sbb belah kiri. Ni pun aku tgh rasa ngilu2 jek. Haih!!

cute,
wah, ramai yg cadang oat ni. Nak try jugaakkk!!

rina,
kv dah gemuk rina oii. Rina takpe, menten.

tiara,
okeh, nanti akak ym awak.

kak bie,
kv tak penah terai pil bwg putih. Takpe, nanti try satu2. Hiks

mNa berkata...

oat..pak sedara mas makan oat aja..x makan nasik..kurus gilee..daku pon x cuba..

yang sakit tu...pelik gak..p la klinik tmc..pakar sakit puan..

KV berkata...

mas,
hubby akak ada cadangkan mkn oat. Tp tak tertarik. NI dh ramai yg cadang kan, harus akak mencuba jgk.
Tang sakit tu mmg nak gi check la. BIla ntah.

Alex Lacey berkata...

tang sakit tu baik pegi cek kat klinik...takut lebih dari angin...sbb ada sangkut paut ngan uri2 lekat ni, risau jugak kan?

Aleeya berkata...

rajinnye berdiet, sy bedal je ape yg lalu dpn mata he he..

teruskan usaha yer.
selamat berdiet..

Ungku Nor berkata...

dah cuba urut naikkan peranakan?
orang tua2 cakap..'sengkak'.
try la..mana tau kot awk dah lama tak berurut, memang rahim kita akan turun.
nak2 kalo kita banyak buat keje berat atau renyah.

akak buat 'sengkak' sendiri, kakak sepupu ajarkan..hehehe.

KV berkata...

kak wear,
tu la, mmg niat nak pegi. Tp bila dh hilang skt sakit terus lupa. Insyaallah, nanti kv pegi.

aleeya,
awak takpe, dah kurus molek. Kita ni makin hari makin kembang.

kak ungku,
dah try berurut bulan lps. Tp takde kesan pun. Ingat nak gi check klinik dulu la.

AppleB berkata...

mek no komen pasal bab diet neh hahahahahahahah.

rosliza berkata...

hye akak.. i'm ur silent reader.. tertarik baca bab2 diet ni.. sy pn asyik tak berjaya je diet.. sy ada prob period lewat..bleh ckp 2bln sekali br period.. puasa hr tu full!! tp last 2 month my brother kc mkn spirulina jenis elken.. ada byk benefit la..utk resdung pn skit2 leh kurangkn.. dan yg bestnye.. period dh normal skang.. bout 3-4 week dh period blk.. tu yg ske..xriso sgt cm dlu..-liza