Rabu, 4 Februari 2009

kontek lens

Malam td aku tgk citer ku milik mu. HIks..takdak idea nak tgk apasemalam. Semuanya boring bagi aku.

Anisa kan pakai spek besar bagak tu (ke minah tu nama lain ek). Kisah mlm td spek dia tu pecah kena langgar dan dia pun tukar pakai kontek lens.

Aku ni kan takdak keje. So, terpikir la, kalo aku pakai kontek lens bagus jgk. Mesti jadi lain muka aku kan.



Teingin gak aku nak pakai kontek lens ni. DUlu, masa anak dara, aku dh penah pakai. Tp aku pakai yg kekal tu. Untuk 2 thn. Pastu aku mabuk teruk peknen kan. Pastu takde masa sgt utk diri sendiri lps ada anak kecik. Terus aku lupa kan kontek lense.

Makanya berspek lah aku ke mana2. Kalo spek rosak mmg sakit jiwa lah aku.

Eh, tu ari aku jumpa spek yg frame less kt bundle tau. Masih elok lg. Bingkai nya lbh kurang aku punya skrang tp lbh ringan. Yg aku punya ni pun dh 3ratus. Rasnya lbh kurang tu le. Power cermin dia pun boleh sesuai ngan mata aku. Tp aku tak berani nak pakai sbb hubby pun tak kasi. Takut slah power, susah lak aku dok pening pale.




Aku pun nak mata cantik macam ni. Hahaha. Perasan nok.


If korang dh ada pengalaman ngan kontek lens, syer2 lah ngan aku. Apa jenis yg elok. Pakai buang ke (pakai buang pun byk bulan kan?), ke yg bertahun tu ke. Brand apa yg best dan murah (hahaha..bab murah tu tak tinggal).

Daa

24 ulasan:

MasNurin berkata...

banyak brand skrg. Aku guna lense 10 tahun last2 amik tindakan pakai spek. Lense bole rosakkan mata. Ko bole pakai disposable lense yang tahan sebulan. Jenama acuvue, johnson n johnson pun ok. Solution untuk cuci aku guna renu bausch lombach.

Biarlah rahsia berkata...

adik KV kena tag..hehe...sila jwb tag anda.

KV berkata...

mas,
oh, aku dulu pun pakai renu gak utk cuci.

kak bie,
ayarkkk..kena lagi kah???

- tety - berkata...

kv, g beli kt Milan Optical (opposite ngn guardian tuh), KB Mall.... stok2 CL tety semo fr Milan Optical... ada byk choice... tp rama hk oyk J&J + Acuvue ni lense die beso sket, kira org leh pasan la kita pakai CL...

hk tety pakai skang Omega... g la usha2 MO tuh...

nanonano berkata...

hehe cunnnn habess !
amek kaler hazel kak !
wow !

jgn amek yg kaler ory..
kan dah tertanggal tp duk ckp ade lg..
tonyoh gak tonyoh gak smpai merah mate..
huhuhu :p
*pengalaman member sendiri*

pB berkata...

apa apa pun , keno mitok izin che abe dulu ....


dio kato lagu manO?

bat berkata...

wahhh meks pun berglasses sajork tapi bila drive jelah..

nak gaks try memakai nyer tapi tulah *tak rajin kots*...

KV berkata...

tety,
wah, milan ko? Kedai feveret kv tu. Dr hq dia kt pantai timur, follow ke billion n now kb mall. Hak2. Tq2. Nanti leh survey.

nana,
wah sakan ko yerk.
Sapa kawan hang tu? Ihiksss..

kak pb,
dia ok jah sokmo. Mugo kv hok jong pakai. Hihi

bats,
hiks..tahap kerajing nan aku sama jer mcm mung kut. Ahaha. Sbb tu berspecky (ada ke perkataan ni?). Huhu
Tp teringin la time ada majlis ke hapa kan. Kalo malas pakai la spec.

mNa berkata...

kak kv,
mas pakai lens gak..
sebab power tinggi..dkt 800 mata kanan je..
lens ku kene tempah..jenama torex..
150 tuk 7 pasang..
beli kat milan arr..memang pelanggan setia milan mas ni..

KV berkata...

mas,
jenama torex eh? Tak pernah dgr lak. Hiks..akak ni kan, berangan jer lbgh. Ntah bila nak gi beli tatau la.

RM 150 utk 7 psg. So 1 psg tu tuk berapa bulan?

kakngah berkata...

pakai yg disposal jek... 1 pair tahan 30 hr. beli stok utk stahun.. lebih murah... tp saya lebih selesa pakai spek. psl asek terlupe jek pakai lens dulu sbelum sapu krim pati halia. maun tak podeh mato kok pakai lens lopeh tu....

mummysyafie berkata...

dulu saya pakai len. sbb saya rasa saya nampak buruk pakai spec. pastu saya tukar kaler lens ikut kaler baju. kalau biru..lens pun biru. kalau purple..lens pun puple.

tapi lama kelamaan..mata saya jadi merah kalau pakai lens. rujuk kat doc..mereka kater lens ni boleh rosakkan mata. pastu ada kes lens saya terkoyak time pakai

sejak dari tu..macam takut je..n skrg saya pakai lens kalau mmg terdesak sangat. pakai freshkon pun ok..johnson & johnson pun ok.

oren... berkata...

aku rasa, aku ttp akan pakai spek sampai bila2, sbb aku bukan jenis disiplin, nak kena bukak lens tu, cuci, simpan..

la nih, aku pakai spek yg jenis plastik..mahal gilak sbb nk compress the plastik (kes power tinggi)..tapi puas hati sebab walaupun kena hempuk, tetap la tak pecah..

kirana berkata...

sy pakai acuvue ..kira 6thn lebih la..amik yg monthly..takut kebersihan tak terjaga..better amik monthly..
pastu pakai solution yg tak yah gosok2 tu..complete ker,solocare ke..sng..5 saat jer

Farah Aminuddin berkata...

seriau pulak tgk org pakai kontek lens. hehe.

Angah berkata...

Angah pakai disposable contact lense and pakai solution opti free..

Senang sebab takde la masalah anak tepuk muka n spek bengkok ehehe..

Malam/kat rumah tetap pakai spek..

Nak kayuh pakai spek basikal pun mudah...

SUZIE APAI berkata...

salam kenal....ambo link demo deh..

Alex Lacey berkata...

k.we dulu pakai spek, tapi lloni dah tak payah pakai...buat senaman dengan amik suplemen, alhamdulillah, power dia makin kurang dan tak payah pakai spek langsung....

pernah gi cek mata, lulus baca ABC kat depan dinding tu...so, kira dah baik la tu ek?

~~ciklinn~~ berkata...

linn dulu pakai lens ni..tapi skrg takleh pakai dah sejka mato den koyak tang putih tu gara2 nak pakai lens lah...

adoii skrg kalau pakai kena kejap 2 jerk.. kalau lama merah menyala2 mato den... huhuhuhu

aurorius berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Shumierain berkata...

sy ingatkan 2 mata akak td..br nak puji santekkk trus xjd..tarikk balik..

sy pun pki lens yg disposable yer..ms memula pki lense 2, mau dekat setengah jam lebih dok terkial2 nak pasang..

kalu nak jimat pki yg monthly la..tp spek still kena ade gak kan..just in case..

KV berkata...

to all, tq for the info. Sgt menghargainya. Kv just plan nak pakai len time ada function ke apa. Spek ttp daku takkan lupakan. Hihi

AppleB berkata...

mek dah serik pakai lens huuhuhuhuhuh.

tp apa salahnya ko cuba try test pakai kan.

aNiSLoVeLygUrLz.... berkata...

hahaa...
nisa mmg hantu lens...

klu nak mata cam natural...
amek brand fresh look..kaler pure hazel or brown....

klu nak mata besar..
amek brand fresh kon....
kaler windsome brown or mystical black...

or jenama iehanceur...(tapi tak digalakkan)..coz nisa pakai seminggu..tapi mata dah merah...


or jenama yg paling jimat..blingcon(terbaru)..disahkan oleh specialist dari korea...RM80 untuk 4 bulan..nisa pakai brand nie sekarang..so far..selesa...
takde sakit2 mata pun..dgn syarat rajin2 la cuci afta pakai..hehe...

fresh look-RM50-RM90(paling mahal)
fresh kon-RM55-RM70(paling mahal)
Blingcon-RM80
iehanceur(tak recommend)-RM50