Khamis, 5 Februari 2009

KAWAN AKU YG SENGAL

Hik hik.. aku bukan nak cerita tahap kesengalan kawan aku ni benornya. Nak citer pasal lain tp berkaitan ngan dia gak la.

Ni kawan aku, sukma(nama pendek) cikgu poli. Kawan yg aku kenal masa belajar kt johor dulu. Kami mmg geng sbb sama2 org kampung, darat dan anak org sederhana. Cuma dia kawen awal giler (tak sangka aku). Lps diploma keje kjp terus kawen.

Dan dah bila beranak dua dia tekad sambung degree. Aku lak tersadai kt sini sejak dr dulu.

Dgn dia, aku boleh borak mcm2. Pasal anak, fasal fesyen, fasal peribadi. Pendek kata semua lah. Tiap2 pagi mesti ym ngan dia dulu. Dan dia serta suami byk tolong aku dan hubby masa buat rumah hari tu. Cermin yg ala hotel bab kata mas yg ada kt rumah aku tu, suami dia yg tolong buat kan. Dan byk lg la, lampu kipas, cermin tingkap dan lain2. Semuanya tip top. Haha

Oh, termelalut lak aku.

Aku nak citer yg aku slalu terpegun ngan tudung dia. Alah tudung sulam yg jenis pintal benang tu ler. Selama ni aku ingat dia dok tempah ngan org. Aku tak tanya la sbb aku tau mmg mahal upah jahit menda alah tu.

Aku lak, beli yg dah siap kt pasar minggu. Harga selai tudung tu lbh kurang rm45 selai. Tu dah kira yg murah tau. Ada gak yg rege beratus ratus. Tak kuasa aku nak membeli yg tu

Tapi satu hari, aku tergatal mulut menanyakan tudung dia. Rupa2 nya dia jahit sendiri. Arghh!!! Tekanan aku! Selama ni aku tak tau pun dia ada kemahiran tu. Huhu

Korang tgk gambar2 kt bwh ni, semua tdung yg dia pakai mg jahit sendiri. Aku je yg baru tau. (sori, gambar tak menunjukkan sgt sulaman benang pintal kt tudung dia tu)




Pastu, dan2 tu jgk aku kemaruk nak belajar jahit getek!! Haish!!

Masalahnya, bila?

Aku takdak masa nak gi rumah dia. Ye lah, rasa tak best lak nak angkut anak2 dan suami semata mata aku nak gi belajar jahit benda tu. Awat la opis aku ngan poli dia jauh sgt. Huhu

Korang bayangkan lah, aku beli 4 lai tudung tu dh dekat 200. Dia punya hanya modal kain 8 hengget(bkn bawal no 1, tp kualiti baik jgk) benang crosstich (ejaan?) 2 ketui dan penengang kain jek. Bayang kan lah berapa aku boleh jimat? Boleh aku kumpul wat beli henbeg penjimatan tu tau.

Ma, nanti mu dtg opis aku bawak perkakasan perang tau. Senang aku nak belajar. Please!!!!

20 ulasan:

DASY world berkata...

Pandainya dia jahit sendiri klu beli mmg mahal tudung tu nnt boleh u buat tutorial kat blog klu dah belajo ye.(ambil kesempatan tul me ni)

nanonano berkata...

kak ma !
owg nok blajo gokkk !!
hihi dok ley jd kak kv je panda..
ehh kekgi da panda ajor dehh..
buat gmbo step by step sni..
nk turun kb jauh ngat
huhuhu :p

ske je blajo wat mende2 gtu & menjimatkan..
ley bli henbeg gop..
*nak lwn kak kv gak tuuu :p

~~ciklinn~~ berkata...

itulah best kan kalau pandai jahit sendirik..... kawan linn pun ada yg mcm kawan akak nie..semua dia jahit senrik... huhuhuhuh jimat jimat..

MasNurin berkata...

Aku selalu jeles tengok orang yang ada macam2 kemahiran tertentu tapi aku tak take action pun untuk counter kejelesan aku tu. Ko belaja lah pastu buat blog tutorial ajar kitorang plak.

NONIE AZIZ berkata...

ko gi blaja pastu aku tempah kat ko jelah KV...kekekekek...pasal kontek lens tukan...aku tak bleh pakai yg pakai buang pasal tahap silau aku teruk...aku pakai yang lama punya...pun tak bleh pasal mata aku cepat kering...pakai spek ajo meks ni...

atty's berkata...

untungkan org terror jahit menjait nie..
jimat..puasati..

rina berkata...

bunga smoking tu ek... mmg syok kalu bleh jahit seniri... tp org2 malas cam saya ni lagi syok kalu main beli jer kt kedai...

tp saya sokmo order ngan jiran jer... pilih kain pastu hantar bg dia jahit. sbb kdg2 nk beli kt kedai x kena ngan kaler yg kita nk...

pB berkata...

tudung ulat bulu tu kor ???

memae mahal kalu beli atah keda tu ....


kalu buleh blaja, blaja lar ...

tapi nok keno ado minat

jangae blaja sebab tengok orghe jah ...

namo benae' tok tahu mano
jarung tok tahu mano ..

AppleB berkata...

boleh la ko bisnes jual tudung jahit sendirik lepas ni. dan harus aku jadik buyernya kan hahahaha.

gud luck bebeh.

Zareda Norman berkata...

itulah kalau org ada kemahiran dan kerajinan.. ehheh

kak zar bab jahit jahit ni memenag lemau, biarku masak sehari suntuk tak pe .. tapi janganlah menjahit

bat berkata...

nyah,

naper tak oda sajor deh kat kawan mu atu.. atleast idakler 45 hengget kans..

Ummibatrisya berkata...

kv belajar pandai-pandai ye, nanti ummi tempah dengan kv ajelah ye :)

ummi dengan jahitan ini macam tikus dengan kucing, mesti tak menjadi :(

SUZIE APAI berkata...

hehehheheeee.....bagus...berseni tak rugi.

HappyIrfa berkata...

salam kv..
huh,aku lagi tekanan sbb kekaguman yg amat.mu blaja pandai2 pastu buka blog jahitan pulok..

achik berkata...

ceria sungguh gamabr 2nd last tu.. :D

Ungku Nor berkata...

uuuhhh..banyak beza duit dia tu weihhh..hehehe

Farah Aminuddin berkata...

wah jahit tudung sendiri!! terer la. tudung cmtu mahal kan. tak terbeli saya ;p

kueh bakar berkata...

kalo pandai menjahit sengal..tak pandai pun tak pe..ahaksss...

tapi frankly speaking laaa..
pompuan bagus kalo pandai jahit..ia karier dalam umah...buat duit dari rumah...

Intan Rosnitta berkata...

Buleh buat bisnes lps ni, KV. Dgn geng2 blog kena kasi diakaun sikit lah kan? Hahahaha

Sorry lama x ke sini. Rindu nak tgk gelagat Dina & Danish.

:)

Yatie berkata...

sungguh teror bleh jahit sendiri .. aku nieh jahit tgn kain2 koyak bleh laa .. yg lain nan ado la kan .. ko belajar pandai2 pastuh bleh aku order kat ko plak .. hiksss :p