Rabu, 28 Januari 2009

AKU YANG GEMUK

Korang tau kan aku tgh mengalami masalah gemuk. Huhu

Dulu, masa kanak2, aku kurus keding. Sampai badan pun melengkung. Dah la bongkok sabut. Pastu pulak tak suka makan. Kat skolah pun tak sarap. Balik skolah ngadap tibi. Makan nasik sepinggan pun tak habis.

Pas skolah (tunggu result). Berat aku dh 48kg. Kurus bagi org yg badan besar mcm aku mebi 45kg kut. Kiranya aku dh start gemuk lah. Masuk u aku dh 52kg. Kluar u berat aku dlm 55kg. Masa tu aku rasa aku mmg dah gemuk giler. Perut pun boncit tau. Kalo pakai kebaya penat aku kontrol perut. Hiks.

Masa nak kawen berat aku dah 60kg. Giler berat. Mengandungkan danish berat aku turun mendadak. Mabuk yg teruk. Pastu danish lahir awal. Mmg aku kurus giler. Korang dh tgk gambar aku masa ngan danish dlm wad kan. Mmg cengkung pipi aku. Sampai hubby aku komplen plk. Aku lak, mmg hepii banget sbb aku dok mengidam tubuh yg kurus.

Pastu dlm 2 thn kemudian, berat makin naik. Dok dlm 65 hingg 67kg. Kalo dpt turun 62 aku mmg dah happy giler ah.

Ngandungkan dina plk, walopun mabuk lbh teruk dr masa danish dulu tp aku tak kurus2. hujung2 kehamilan berat aku samapi 77kg. Giloo. Mmg sah aku tau aku takkan kurus dh lps bersalin.

Masuk keje lps pantang semua opismate komplen badan aku tak berapa nak susut. Walopun kenyataan, tp makan hati dgr tau. Haha

Pastu, dalm 2 bulan kebelakangan ini, mmg badan aku naik giler2 ah. Gemuk gedempol. Kain baju kurung aku semua ketat. Sakit perut aku sbb kain ketat. Tp aku pakai jgk sbb malas nak alih (resize) cangkuk dia. Hihi.

Tp aku tak timbang berat aku berapa sbb aku takut. Hoho

Nafsu makan makin menggila. Dok dendiam kat rumah harus aku pikir pasal nak makan. Walopun aku kontrol kuantiti nasik tu, masalahnya aku tetqp makan nasik.

Seminggu dua ni badan aku penat letih lesu pening. Semua ada. Sampai aku ingat aku mengandung. Padahal lewat 2 hari jer. Menangis nangis aku takut aku peknen. Makin lah tertekan perasaan aku tau. Walo pun now aku tgh bendera merah tp aku tetap risau sbb kepala aku asyik pening jerk. Napa ek. Ke sbb pil yg aku ambik tu tak seswai ngan badan aku ek? Betul ckp la, mmg aku tgh risau ni. Walo pun period aku takut aku ngandung. Hahah. Gilo kan. Tp mmg gitu lah yg aku dok pikir. Sampai kena marah ngan laki. Ops..terluah perasaan lak. Sungguh poyo di situ.

Tp betul lah, bila badan gemuk melampau, badan aku letih giler. Dah la dok campur ngan pening kan, Pastu byk benda yg aku takleh makan. Dah byk bulan kes2 mcm ni berlaku. Contohnya bila ku minum teh (susu) kalo kat kelantan org tua cakap teh tu teh o tau. Hiks. So bila minum teh aku jadi pening nak muntah. macam mabuk ngandung, dan aku takleh bau2 makin tambah pening. Dan2 tu mula aku risau aku ingat aku ngandung. Padahalnya tdk (sblm ni la).

So, aku ni dh mula risau ngan tahap kegemukann aku. Mangsa cecehan aku harus lah laki aku kan. Aku tau lah dia serabut perut aku dok merisau kan. Tp usahanya takde. Buang karan je kan. Haha

Bulan lps aku ada beli tali skipping (ker korang panggil apa ek? Sila betulkan utk aku). Masalahnya seminggu beli dok dlm henbeg, tp aku terlupa yg aku ada beli benda tu. Haha. Bila nak tukar henbeg lain baru perasan. Hubby aku gelak sakan. Katanya, patut dah hancur mozek bilik tu dek lompatan aku. Maklum ler, mak gajah kan. Sadis woo!!

Now, walopun aku dh perasan benda tu aku dh beli namun, jarang sekali aku berkesempatan nak melompat. Asyik ada agenda sokmo. Kalo takdak agenda pun harus aku kepenatan. Kena pi jumpa pakar motivasi diet aku ni gamaknya. Tp kt mana ek?

Korang tolong la suggest apa yg patut aku buat ek. Kut2 ada petua cemana aku nak mengawal nafsu makan. Mmg la memotivasikan diri dgn melihat org lain kurus dan lawa adalah bagus. Dan2 tu jugak aku semangat nak diet. Masalahnya, lps tu harus aku tak tahan. Nak jugak makan.

So, aku berkira kira nak beli beras herba poni taj mahal sbb takde kanji kan. Bukan apa, aku rasa aku tak boleh nak drastik tinggalkan nasik begitu saja. Kena gak ansur2 kan. Hubby aku siap suggset beli kan rice cooker kecik. Jap lg nak gi survey. Hihi.

Pastu, aku penuh kan stok peti ais kt rumah tu dgn buah2 dan salad. Asal rasa nak makan jer, makan buah atau salad. Tp tetap kena kurangkan jgk sbb buah kan manis2. Masalah utamanya aku ni kurang minum air. Air manis ke, air kosong ke, kurang minum. So bila kluar harus beli air yg tentu nya manis kan. Kena disiplinkan diri minum air kosong ni. Pastu say no to air gas. Haha. Insyaallah. Korang doakan lah aku kuat semangat okeh.

Pastu kalo korang ada tips ke, boleh la syer. Bantu lah aku yg gemuk ini. Huhu. Rasa nak nangis tau.

Aku nak kurus bukan hanya sbb nak cantik je. Ala, org gemuk mcm aku susah tau nak beli baju. Tgk baju lawa2 dan mampu milik tp takde saiz. Sedih aku. Huhu, dah la rupa pun ala2, gemuk gedempol pulak kan. Pakai baju lak old fesyen. Tp bukan seksi tau.

Aku nak kurus sgt sbb aku dah mula bimbang kan kesihatan aku. Nak2 dah memasuki usian 30an ni. Aku dh mula sakit2 badan, sengal2 tubuh dan sendi, pastu mcm yg aku ckp td la, tubuh aku jadik letih lemau malas dan pening.

Bantuan korang aku ucapkan ribuan terima kasih. Wah!!

20 ulasan:

MasNurin berkata...

aku pun ada masalah macam ko. Selalu rasa tak secure dan risau bagai2.Selalu sakit kaki, sakit kat bahagian pinggang ke bawah, bila nak bangun tido rasa senak jer. Nak bernafas pun semput. Badan lesu jer. Kalu nak tau itulah tanda2 penyakit kegemukan. Hormon tak stabil. Klau gemuk memang period datang lambat sikit.Jangan makan malam lah, makan waktu petang.Waktu kul 6.30 ptg hingga kul 7 mlm makan , pas tu jgn makan apa2 dah. Lauk paling bagus sekali kuah singgang. Malam kalu lapar lagi makan buah2. Yang paling penting tanamkan dalam hati gemuk itu tak bagus dan mengundang penyakit.Semangat kena kuat. Ada kawan pernah bagi petua kalu malam lapar lagi..blender epal ijau, carrot dan 7 bj kurma sampai hancur dan jadi cam fiber pastu minum.

kakLuna berkata...

alalalaa..KV aku pon meghadapi problemo yg sama..camne la nk bagi tips..

ko anak 2 boleh gak la jd alasan sbb masa ngandung mmg kita ni byk lemak, jd nk turunkan blk lemak tu mmg susah ler.

aku ni anak sorang je.ngandung sekali je stakat ni. anak pun dh besar lak tu tapi idak le turun berat..makin naik ada.

mmg SEMUA ni faktor cara hidup dan cara makan. pastu nak sesuatu tp malas nk berusaha. *aku la tu*

hari2 dok tanya laki 'wak, saya gemuk kan?' atau 'wak..napa saya gemuk..' dan laki tu balik2 mesti ckp 'tau tak pe. kontrol2 la sket makan' tapi kdg2 dia ckp gak yg positif nk sedapkan ati kita. 'wak gemuk ke kurus ke saya sayang gak..'

masalahnya...tang makan, apa yg dia mkn, aku pun mkn..bersenam pun camtu aku rasa dia idak le bersenam sangat tp apsal dia kurus je..aku tak?

aku cuba gak try x mkn malam,minum banyak air, makan buah, makan nestum...bersenam ada juga di bilik air...tp x membantu lah.

nafsu makan tak la bertambah dan tak berkurang..biasa je..tp berat naik gak.

hmm.dilema..dilema..

Sastri berkata...

kak, beras taj mahal herba ponny tu masih ada dijual ke? sas memang makan beras tu sebab dah biasa kat kampung makan beras tu... tapi dah puas carik kat kl ni, dah takde plak kak...

sas pun montel gak kak... tapi bab diet ni memang takleh nak buat apa la kak sebab sas memang suka makan... cuma sas ada penyakit hilang selera je laaa...

apapun, dulu yang sas biasa buat, briskwalk... takyah lama kak... dalam setengah jam sehari pun dah cukup... pasti turun... :)

selamat berjaya kak... insyaAllah, boleh...

Ungku Nor berkata...

huhuhu..senasib sekapal la kita KV..

awak tu kira tinggi la dari akak.
mcm akak ni, naik sikit je orang tengok dah macam ayam serama..huhuhuu

nono berkata...

salam,


no komen...hehehehe..
pe kate g jumpe doc...try program yg nono ngah follow skang...:)

maidatul berkata...

Ape kata try Jus Diet Mate5...insyaAllah Berjaya...tp mahal sikit lah..

maidatul berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
KV berkata...

mas,
a'a kan, baik aku try mkn mlm awal. Pastu kalo lapar lg mlmnya aku mkn buah lak.

luna,
yer ah, yg buat kita fed up, kontrol makan tp berat tak turun skt pun. Makin naik ada. Aku nak pi beli mesin penimbang lah. Untuk menambah motivasi.

sas,
tq for the tips.
eh, bestny ada penyakit hlang sekera makan. Tp sas tak kena gastrik ka?

ungku nor,
kalo akak ayam serama, saya ni ayam israel la. Akak tau apa ayam israel? Ala, yg yg besar gabak tu. Ayam gergasi. Hiks

nono,
wah, teruja ni. Doktor mana dik? Best tak program dia?

maidatul.
tq. Pernah gak berkira kir anak ambik jus tu tp ada kawan yg pernah ambik, tp bila try berenti badan naik gila2. Lbh gemuk dr asal. Takut la.

oren... berkata...

ari tu aku dh try tak makan nasik..mmg memula susah, sbb dh besa mkn hari2..aku start dgn tsop nasik belah malam..dlm 3-4 hari, jalan la jugak..baru nk dapatkan rentak, tetiba peknan..kena postponed acara nk kurus tu..tapi mcm sekarang pun, aku kurang gak mkn nasik sebelah malam..kadang, makan roti jek sekeping 2..siang esok baru mkn..

mebi ko bleh start ngan memilih mknan yg mengenyangkan tapi sihat..contoh, kalo mkn roti, amik yg kaler coklat tu(gandum) dan bukan roti putih..bykkan minum air kosong, sbb itu caranya nak cuci balik perut..kena start bawak bekas air setiap kali kuar rumah...pelan2 start, insyaAllah, lelama jadi istiqamah ler..

aku doakan ko berjaya...

Intan Rosnitta berkata...

Salam kv,

Tgk dlm gambar x nampak sgt kegemukan kv...

Malu nak bagi petua sbb kita pun dua kali lima. Tapi rasanya buat permulaan kv jgn mkn malam, kalau nak makan pun make sure before maghrib. Pastu minum air suam/air masak byk. Air manis cuba kurangkan & air bergas diharamkan terus.

Jom kita pakat try. InsyaAllah berjaya.

;)

kirana berkata...

haaaaa...akak peknen kottttt..hihi ada jer org period tp peknen..
hiks saja nk takutkan akak!

kak..sy cadangkan..akak pakai bengkung or corset..leh control rasa nk mkn..atau kalo nk mkn pon mkn sket jer sbb perut dah kena jerut kan hehehhe

pehtu ..sblm mkn..mkn buah dulu ..sure kenyang pastu..
pastu mkn oren tiap2 hari..hihihi


ataupon..akak berpantang mkn cam org bersalin tu..sure punya kurus..hihi mkn rebus2 jer..myk n santan jauh sama skalik..

sblm meneruskan aktiviti diet2 ni..sila wat test dulu...pastikan hanya satu line ...ekekekkeke

~~ciklinn~~ berkata...

alahai linn pun bermasalah yg sama nie... adoiiii pening pala pikir camne nak kurus balikk....ni dah sebulan tak sentuh nasi..tapi tak gak kurus2..camno??

sampai kan skrg kan linn ingat nak pegnant balikk sbb nanti dalam pantang nak pantang habis2an.. hahahhaahahaha

aNIe berkata...

KV...akak tak boleh nak bagi tips...sebab akak pun tak surut2 berat badan ni...cuma sekarang akak kurangkan makan nasi..masak nasi sikit je...ngam2 untuk makan 2-3 orang..kalau ada yang nak makan lagi ...masak sikit lagi

Aku Bukan Bidadari berkata...

jom kita jgn makan nasi.. hi hi hi tiara x makan nasi..

AppleB berkata...

noks..mek no komen yach hehehehehhe.

cendawanintim berkata...

mek,

mak pon semenjak dua menjak berblogging nih berat badan mak naik 8kg okeh....dah ler tekak nasik, tengok orang tempek gambo makanan mulalah meleleh air liur nih kat kibod!!!

tak tahu bila nak kurangkan makan2 nih, yang pasti mak sekang giler main badminton waktu petang, so far rasa cergas ajer badan ni...fikiran pon tenang...makan pon kenyang!!wahhhhh macam pantun lak mak tulis komen ni...

mak carik la jugak beras taj mahal tapi nan ado...dah berbulan2....mak ingat, pehni nak cuber reducekan kuantiti makan tu ansur2 pehtu mak nak pakai korset bagi badan mak pejal gitu....mak cadang nak beli korset yang ada tulang dulu, peh turun baru nak maintain korset yang cam stoking tu plak...

mak pk kan, masa mak pantang aritu, buleh ajer mak turunkan berat badan 19kg, dengan makan nasik sikit sama ikan panggang ajer selama sebulan, naper mak tak buleh wat cenggitu....

jom ler mek, kita jemaah diet gituuuuuu!!

mak ucapkan pada mek selamat berdiet, mak tahu mek buleh lakukan, yang penting lakukan rutin pemeriksaan kesihatan tu...atau jumpa doc. dulu untuk review tahap kesihatan mek...good luck...

KV berkata...

to all,
tq for the tips n komen. Sgt menghargainya. Jom sama2 kita tekad kuruskan badan okeh. Hihi

- tety - berkata...

huhu kv, berat tety b4 peknenkan danial 48kg tuh... b4 peknenkan Armand lak 53kg... skang nih 56kg kot... adeihh sadis betul... ni pun tok laki dk bising part benjol2 yg terkeluar... huhuhu

tp mmg kena kontrol makan la kalo nk turunkan berat nih... jangan makan berat lps kol 8... keno baloh ngn makanan2 bergoreng... hahah (tp tety belasah jek makan nasi mlm2... perut melayu... kalo x makan nasik 2 kali sehari mmg x sah okeh!)

mummysyafie berkata...

aku pun mengalami penyakit yang sama ni. bila leh kurus erkk

eedany berkata...

saya pun gemuk juga...

tengah cari cara nak kurus gak. risauuuu...

all the best to us!

:)