Selasa, 21 Oktober 2008

DILEMA

Amaran : Entri kali ni pun mungkin agak sarkastik jugek. Layannn...

Bagi yg tak tau, kerjaya kv now biasa2 jer. Senang ckp kuli. Walo pun pernah masuk u, tp kv belajar takat diploma jek.

Kebetulan tgh sibuk nak sambung degree, kv dpt offer keje ngan state gomen. Tapi, bukan kelayakan kv yg sebenarnya. Rendah skt la, cuma skop keje tu mmg kena la dgn apa yg kv belajar.

Masa tu, dilema nak pilih keje atau further study. Tp bila mikirkan mak ayah hanya keje kampung. Lg pun kakak kv tgh nak habiskan degree dia. Kv pun keje lah dulu. Dlm keje pun blh sambung study, kan. Dah la masa tu susah nak dptkan keje. 1999. ekonomi gawat uols.

Dah hampir 9 thn kv keje. Sampai ke hari ni kv tak sambung degree. Satu nya, kv boleh mohon naik pangkat pakai diploma dulu. Keduanya, kv malas nak tinggalkan family (suami dan anak2) di hari minggu atau hari cuti lain kalo ambil secara sambilan. Nak cuti terus pun mmg tak sanggup lah. Lg pun, suami dah beri kv cukup makan pakai semua. Siap boleh menyimpan lagi, apa lg yg kv mahu? Lagi pun state gomen takde jawatan degree utk kakitangan teknikal. Apa guna kv nak sambung degree?

Faktor utama kv sayang tempat keje skrg sbb suasana ofis, rakan sekerja, lokasi. Syg nak tinggal. Rasanya susah nak jumpa kt tempat lain. Dah la tgh bandar, depan pasar. Depan supermarket dan segala services lain. Semuanya depan mata. Dtg keje pun tak tersangkut lampu isyarat dan jem. Lg pun mmg ini daerah kelahiran kv. Senang nak jenguk kampung halaman. Lunch hour pun kv boleh balik.

Tapi, kdg2 ada jgk rasa rendah diri. Kawan2 semua pangkat besar, kv sorang je yg keje kuli. Sedangkan dulu, kv la antara yg terawal masuk u (kawan skolah lah ni). Now, org lain semua dah jadi pegawai pangkat besar, plg leweh pun cikgu yg ada degree.

Ada satu masa tu, kv dpt no kontek kawan. So kv sms la dia. Lama kan tak jumpa. Kami pun chatting la melalui YM.

Kita ni, excited kan nak tau perkembangan msg2. Kv dah tau dia dah keje pegawai (gomen). Dlm setahun 2 ni lah. So, dia tanya kv, keje kt tempat lama lg ker. Siap tanya kv ni jawatan apa, gred berapa. Huhu. Nampak sgt kv ni selekeh jer kan.

Lps tu bahasa kan diri i/u tu. Erkk...sungguh tak tahan. Kv ni siap ber AKU/MU. Sbb mmg kami dah kenal dr skolah rendah. Asal dr kampung, berhingus meleleh, main sungai, gatih basikal dan sebagainya. Tetiba, dah jadi pegawai, siap ber I/U. Oh, meks rasa sungguh terhina. Mentang2 la kita keje kuli. Kerjaya kita tdk gah. Sabar je lah.

Sebenarnya, dah 2 kali kv terima tawaran temuduga untuk naik pangkat. Tapi tu semua dari federal gomen. Kv tak hadir pun temuduga. Sbb mmg kv tau kalo dpt mmg kv takkan terima tawaran tu.

Ramai org mempersoalkan sampai bila nak hidup di takuk lama? Biar lah. Kv tak sanggup nak korbankan masa berharga kv untuk keluarga. Sekali pikir, mmg kv rasa rendah diri. Tapi dua kali pikir, kv takde kekurangan apa2 pun. Makan pakai cukup. Rumah dah ada, kete pun sama. Simpanan utk masa depan pun ada. Simpanan anak2 pun ada. Nak melawa dgn barang kemas ke, henbeg ke, kasut ke, pun hubby selalu belikan. Takde apa yg kurang.

Dan Kv tau, kalo naik pangkat, mesti kena pindah pejabat. Dan tentunya Hubby takkan ikut kv berpindah. Selain dari kami dah ada rumah sendiri, hubby kena jaga mak, atuk dan nenek dia. Takde org lain dah nak jaga. Tu dilema anak tunggal pulak. Lagi satu, dia pun cucu tunggal jgk.

Itu lah dilema kv pasal kerjaya kv ni.

Apa pun, kv bersyukur sbb kv mempunyai pekerjaan. Alhamdulillah.

20 ulasan:

Intan Rosnitta berkata...

Sokong kv 100%. Pangkat & duit bukan segalanya dalam hidup.

Family comes first. Lagipun hidup kv dah lengkap serba-serbi.

Bersyukur dgn apa yg kita ada...

Ungku Nor berkata...

follow your heart bebeh!
pedulikkan apa orang lain nak cakap. bukan dorangs yang nak duduk tempat awk sekarang.

atty's berkata...

jgn ikut org lain kv..ikut kata hat ikv sendiri..janji kv & family bahagia

AyunasiA berkata...

aler kv, takyah cite pasal gaji pegawai la. gaji dip lagi banyak dari degree arrr skrg. dah la elaun kritikal 10%, naik arituh pulak 25%. jeles jeles

Zareda Norman berkata...

lorr KV
nanti bila dah berumur cam kak zar (emm macamlah tua sangat pong :)
Pangkat, gaji banyak dah bukan keutamaan. Yang penting keluarga sihat, cukup makan pakai, senang nak beramal ibadat, suami sayang kita dan ada pendapatan..

harta kekayaan pangkat nama paras rupa ni semuanya daki dunia jer..

KLMari berkata...

Iya benarrr...Family comes first. Orang luar nampak luaran tapi yang rasa dan lalui, kita sendiri...Yang penting, kita happy, keluarga happy...Chaiyokk !!!

Biarlah rahsia berkata...

k.bie pun mcm kv jugak..bila piki psl kerjaya...kwn2 dh lama sambung phd..jd pensyarah situ sini...duk oversea sane...
tp k.bie tak kisah psl tu semua...asal boleh tinggal sebumbung dgn suami dan anak cukuplah...tak sanggup dah nk pjj semula...
kerja skrg ni pun k.bie rasa tak terkejar...bila asyik kena pegi kursus...mula laa piki nk berenti keje...mula laa piki biar suami sorg keje, cukup makan pakai sudah lah...asal family depan mata.

Biarlah rahsia berkata...

pd pndgn mata k.bie...kv dh cukup sempurna...ada suami yg amat penyayang, pengasih dan pemurah lagi...dh ada sepsg cahaya mata yg comel2, dah naik rumah baru lagi dan lain-lain lg...hehehe...syukur Alhamdulillah.

Mak Su berkata...

kita tahu apa kita suka, apa yg kita selesa with

oren... berkata...

aku sokong pendirian ko skrg..tak yah pikir pasal pandangan org lain..yg penting, ko hepi dpt bersama suami dan anak2..

dan aku setuju sgt ngan k.bie..hidup ko dah lengkap..family dan rumah sendiri..

bat berkata...

yeap sokong tuh KV.. kita yg melalyui our life rite bukan org lain..

HappyIrfa berkata...

salam kv..
bersyukurlah dgn apa yg ada.

Yatie berkata...

salam kv .. samalah ngan aku .. belajar takat diploma sbb emak ayah susah .. 2 org tgh degree .. 2 org tgh sek men masa aku abis diploma .. so aku beralah dengan bekeje and tlg support family ..

Alhamdulillah, mungkin sbb niat aku tak nak sambung belajar sbb nak tlg family, aku senang nak dpt keje .. gaji mmg sgt2 tinggi .. lagilah bila aku dah dok luarnegara nieh ... gaji keje yg baru dulu tuh kalah org yg ada master semua ..

jadinya bersyukur dengan apa yg ada walaupun mula2 dulu mmg aku pun rasa rendah diri bilamana kengkawan yg masa sek tak brape pandai (not to offend abybody) pun ada degree semua .. but aku yg dikategorikan pelajar cemerlang masa sek ren & men cuma ada diploma .. takpelah, rezeki memasing ..

whatever it is, yg penting kita happy ngan pilihan yg kita buat .. kena redha .. jgn kenang2 lagi ek kv:)

CikguZue berkata...

don't look down at yourself, sedangkan KV ada segala2nye...alhamdulillah.

namun, jika ada peluang yg baik bagi meningkatkan esteem diri dan taraf hidup yg sememangnye layak bg KV, maka tiada salahnye mencuba. Banyakkan berbincang, berdoa dan Solat istikharah...semoga dipermudahkan segala urusan.Amin...

Diana@Mama Adam Mukhriz berkata...

takpelah KV .. yg penting KV heppi bersama family tersayang kan ;-)

Purpleheart berkata...

Rasanya apa yang ada pun dah lebih dari cukup, lagipun belajar ijazah part time ni penat tau.. lebih2 lagi nak periksa, masa tu la nak baca buku, dengan assignmentnya, kuiznya tah apa lagi tah..

Ni pengalaman orang belajar yang tak ada suami dan anak, ni pun dah separuh pengsan, apa lagi kalau dah ada suami dan anak..

So far kv dah dapat apa yang sepatutnya.. syukur alhamdulillah..

Nik Ha berkata...

Rezeki masing2 KV. Ada yg jd pegawai pun blm tentu dpt umah besa, dpt saving dll. Bab kata Bie lengkap doh rezeki KV. Maybe Allah tak bg rezeki keje besa tp dia bg rezeki hubby yg amat baik, ank2, umah, kenderaan. Yg untung jgk dpt keje di negeri kelahiran. Bape ramai ank perantauan yg nak blk kg tak dpt2 kan..huhuhu..mewah duk kelate tu sbb kos idup masih rendah. Nok bejangok buleh belana sbb murah & slmt banding KL ni kan. Nak bergelang emas bagai takut kena rompak plok..he..he..cam mokcik2 kat KB tu brg mah sekat lengan belako ;)ok jah dih. Kalu ada perampok pun maybe tak sekerap KL ni la kot

~eiyra~ berkata...

kalau saya jadi awak.. takde apa yg saya nak lagi dah.. sbb kalau nak banding kan hidup kita dgn org lain sampai bila pun kita takkan bahagia.. kan?

kirana berkata...

tak yah nk pikir2 masalah sgt kv...
rezki masaing2..pangkat..darjat tak ke mana pon..
lagipon awk dah cukop seme kan..rumah dah besar..anak2 famili bahagia..ok la tu..ada org ..duit byk tp tak bahagia..pangkat besar..tp bizi giler..ngn famili tak de masa..

tak yah rasa rendah diri ke apa...
degree diploma master seme tu sijil jerrrrr

angah berkata...

Kita biasa nampak kelebihan orang, sama jugak orang akan nampak kelebihan kita..

Kalau kita kurang di sini kita jugak lebih disana kan...

Angah ni mungkin la dari segi karier nampak best tapi dok jauh ngan hubby. Ada rumah sendiri pun tak bleh nak duduk.

Ada la pro n cons semua benda pun. Tapi kalau ada peluang untuk majukan diri apa salahnya kita cuba kan...