Khamis, 31 Januari 2008

penantian satu penyiksaan

malam semalam kv terima call dr salah sorang kakak kv. Kak M bagitau yg doc nak operate mak besok pagi (rabu). Dia pesan jugak, kalo nak jumpa mak sblm masuk OT, dtg pagi2. Doktor bercadang nak bedah mak kv tu sbb usus dia byk yg dah rosak kena jangkitan kuman kanser. Bila minum air kluar kut perut yg telah dibedah dulu. Tp doc tatau lg apa yg bakal dilakukan, bila dah bedah baru tau prosedur mana yg patut dibuat.

Kv ngan hubby pun bergegas lah ke hospital pagi tu. Bila sampai kakak bagitau yg doc dtg bagitau yg mungkin giliran mak lewat skt sbb operation yg bakal dilakukan mengambil masa dlm 7-8 jam atau lbh. So, dorang nak sudahkan dulu mana2 patient yg sakit apendik dan batu karang.

Menunggu la kami kat situ sambil2 borak sambil2 temankan mak. Doc 2-3 kali dtg. Mintak kami berdoa dan mintak mak bertenang. Mlm sebelum nya masjid kat kampung buat solat hajat. Doc yg selalu merawat mak pun ckp dia buat solat hajat. Ada manusia2 yg baik hati (yg kami kenal kat spital) pun buat jugak solat hajat kat surat spital. Mintak Allah permudahkankan urusan dan selamat semua. Sungguh terharu rasanya.

Tetiba tgh hari skt nurse dtg bagitau yg operation terpaksa dibatalkan sbb bilik icu penuh. Sebenarnya, prosedur yg bakal dibuat pd mak kv; lps operation mak akan menghuni icu selama seminggu dua. Dia akan di injek ubat tido sbb doktor takut mak kena strok macam hari tu. Tp tiba2 ada patient yg lps di bedah terpaksa menggunakan khidmat icu. Emergency case.

Mmg sungguh rasa terkilan. Mak kv menangis bila dpt tau yg operation tak jadi. Bayang kan lah dah 2 bulan setengah dia menghuni katil dlm wad tu. Kv dok tak sampai seminggu dlm wad pun dah menangis nak balik. Sebelum dpt tau berita pembatalan tu, mak dah bersungut, kalo doc tak jadi nak bedah dia, dia nak balik rumah. Tak kisah lah apa nak jadi. Dia dah redha. Tp kami pujuk dia mintak bersabar.

Bila dia menangis kv pun rasa sedih sesangat. Kv n adik beradik lain pujuk mak. Ckp ngan dia ada sebab tuhan jadikan 'benda' ni. Dah prepare bebaik tp tak jadi. Kita je yg tak tau 'kenapa'. BIla ckp mcm tu mak dah tenang semula. Lps tu dia tido.

Doc dtg dan mintak maaf dekat mak. Dorang pun frust bukan main. Pembedahan seterusnya tak tau dah bila. Doktor pun tak boleh nak ckp. Kalo icu ada tempat pun mungkin pakar2 atau bilik bedah pulak yg tak boleh. Kena susun jadual semula.

Mmg penantian satu penyiksaan. Namun apa pun kami tetap bersabar menunggu. Mungkin ada sinar harapan. Buat kawan2, tolong doakan apa2 kebaikan buat mak kv jika ada kelapangan. Kv ucapkan jutaan terima kasih. Tidak terbalas rasanya.

8 ulasan:

kakLuna berkata...

aku yg baca ni pun rasa penat...hmm..nmpk sgt hospital kerajaan sdg shortage pakar. menteri nya pulak baru resign.huhu.

tp betul jugak ckp ko tu, tentu ada sbb kenapa operation tu tertangguh lagi.baik2 sangka dgn Allah ye :)

Mak Su berkata...

sabar dan tabahlah kv ya

~LoVeLyZz CoRnErZz~ berkata...

moga2 semuanya baik2 belaka...

pB berkata...

Insyaallah ....


semuanya akan selamat ....

LILY SAFIYYA berkata...

kv...jgn risau ekk...insyaallah semuanya akan selamat...kim salam kat mak suruh dia byk bsabar...jaga mak baik2

WanHidayat berkata...

Salam....semoga diri tabah...bertawakkal lah...setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.....semoga ibu selamat menjalani pembedahan...~amin

nasazfrog... berkata...

hai kak kv, semoga segalanyer berjln dengan lancar,, akak jgn risau2 sgt yer,, berdoa la minta kepadaNYA mudah2an ibu kak kv selamt.

kasutVincci berkata...

terima kasih atas doa dan kata2 semangat. Kv pun harap kv n family kuat menempuh segalanya.