Selasa, 3 Januari 2012

DINA & KINDY

Anak dara mek, dina dah selamat mek hantar kindy. Rasa tiba2 mcm dah 'kehilangan' anak kecik. Huhu. Sayu jer hati. Over tau!

Tapi, tetap jugak nak ken api skolah kan. 5 thn dah, wajib dah kena belajar. Dunia zaman sekarang katanya.

Untuk membuatkan dia teruja nk g skul, mek belikan mcm2 kelengkapan skolah dia. Tp lupa nak snap semua. Beg skolah princess terutamanya, awal2 dh beli. Nasib baik tak hancur beg tu before skolah bukak.


Stoking baru. Walopun dia tak pakai kasut gi skolah (pakai selipar jer), tp aku tetap beli gak stoking, sbb dia jeles abang dia ada stoking skolah. Hihi. Oh walopun size stoking utk bdk 8 thn, tp muat jer kaki giant dia. Hehe



Towel baru. Sbb aku hantar dia sampai petang kan. Cikgu awal2 dah pesan suh pack baju tukar dlm beg dia.


Track n legging. Beli kat kedai rejek jer. Old nav* ada, plac* ada, mcm2 lg ada. Rasa mcm nak beli semua patent. Mabuk wehhhh


Syampoo, ubat gigi dan berus gigi.



toiletteries (betui ka eja ni?) bag. Senang buh semua benda dlm tu. Bedak sikat pun aku buh skali. Nak kasi senang cikgu nak handle.



Dina dan uniform skolah nya. Aku beli 2 pasang jek unifom. 4 hari pakai unifom, hari khamis baju sukan katanya. Tp baju sukan blom dapat lg.


Gambar yg aku sempat snap pagi ni. Ekceli ni hari ke 3 dia ke skolah. Hari pertama dan kedua tak sempat ak snap gambar. Kalut skt. Hahaha



Abang pn dah mula skolah hari ni. So dedua excited nak gi skolah.

Pengalaman hari pertama hantar dina ke kindy mcm nak gugur jantung aku. Punya lah berdebar. Aku ngaku mmg aku over, sapa lah yg tak over kan (tak nak kalah jgk ni).

Aku hantar dia 1 jan (ahad). Tapi hari rabu before tu aku dh bawak dia pi kindy sbb ak byr yuran daftar bla2 semua tu kan. Nak bagi dia tgk dulu kindy dia. Cikgu acah sh dia duk terus, tp dia takmo, segan. Haha

Pagi 1 jan tu aku kejut dia byk kali. Risau gak sbb dia biasa bangun lewat. Karang dibuat meragam pagi2 stress lak aku laki bini. Pujuk bangun dan mandikan ngan hot water. Hari pertama blom dpt uniform, so pakai baju biasa jer.

Sampai kt skolah cikgu dh sambut (owner kindy). Hari tu takde org sgt. Mebi parent byk yg hantar hari ni kut. Sama ngan skolah biasa buka. So, awal2 cikgu dh ajak masuk. Aku suh dia jalan sendiri tp dia diam jer. Aku tnya dia malu ke? Dia angguk. Dalam hati dh berdebar giler. Tp bila cikgu hulur tgn nk pimpin dia ok jer. Tp aku tgk muka dia dh nk menangis. Adeiiii...serius aku risau. takut dia meragam.

Cikgu sih salam mama, suh salam abah. Semua dia buat. Cikgu suh ambik beg, pastu cikgu bawak tunjuk meja. Ok jer patuh arahan cikgu.

Aku nga abah dia? Blurrrrr tatau nak buat apa. hahahahahaha

Pastu abah dia nak tunggu, tp aku cakap tak payah. Biar cikgu jalankan tugas dia. Kami cepat2 keluar. Masa tu mmg rasa jantung aku laju giler. Aku takut dia meraung dan kejar aku. Tapi ok jer. Senyap sunyi jer suasana. hahaha. Aku yg over lebih. Anak ok jek.


Pagi tu kan banjir (tiba2) so aku takleh gi keje. Kami uturn dan makan nasik kerabu dekat2 ngan kindy dia. Lps makan tu lalu depan skolah dia. Nampak suasana ok jer, ok lah gamak nya kut. Haha


Dah tgh hari kami masuk ofis (air dah surut skt). Lalu depan skolah dia. Sempat la intai2, nampak ok jer suasana. Hahaha. Kecoh jer aku ni.

So, petang tu kami ambik dia dlm jam 5 lbh. Dia tak nampak pun kami dtg. Tgh lompat2 bermain. Lega sungguh perasaan aku. Cikgu pun cakap dia ok, langsung takde masalah. Mmg lega giler2 ah. Tatau nak cakap cemana perasaan aku. Ngalahkan anak masuk U kata kau.

Macam dia cerita pasal skolah dia, mmg excited habis ah. Cikgu best, skolah best, makan best, kawan2 best. So, ok lah. Setel pasal kindy Dina.

CUma pagi2 kena psiko la tak nak bagi dia meragam bangun tido. Haha

5 ulasan:

bat berkata...

hiks.. kira occaylah Dina ya..
meks tahun lepas masa baby q masuk skool aiyoo the very DQ sgt kans...

2 hari dia nak meks teman dia.. dah tu pelan2 meks cha aliff butt.. *bley*..ahahhaha

ne esok baru start sini dia for 6 after a long holiday...

*anw how time flies kans bila tgk diorg first day g skool*..

bat berkata...

hiks.. kira occaylah Dina ya..
meks tahun lepas masa baby q masuk skool aiyoo the very DQ sgt kans...

2 hari dia nak meks teman dia.. dah tu pelan2 meks cha aliff butt.. *bley*..ahahhaha

ne esok baru start sini dia for 6 after a long holiday...

*anw how time flies kans bila tgk diorg first day g skool*..

zailamohamad berkata...

bertuah Dina dapat mummy macam mung kak

anak aku first day sekolah aku g tinggal nursery dia & cikgu nursery dia siapkan & naik van g kindie..hehehe

tapi alhamdulillah..anak2 baik saje, kita yang mummy ni terlebih risau kan

marinahunny berkata...

Ok la tu..dh bsr dh.. Nt ada boipren la si dina tu hahaha

KV berkata...

bat, kejap jer rasa dah besar dorang ni kan. Huhu

zaila, area rumah akak takdak van (bas) skolah.;)

marina, habis la pasni terima menantu plk. haha