Rabu, 21 April 2010

DINA DAN BASIKAL

Dah lama dina tak layan tricycle frog dia yg kaler hijau tuh. Tak IN dia kata, maklum la orang dah perasan diri tu besar sgt. Haha

So, basikal abg Danish zaman dulu kala jadi pilihan dia. Buruk pun buruk lah, janji basikal yg 'real'. Tiap2 petang aku balik keje, mmg mengayuh jer keje dia. Bangun tido pagi blom sarap blom mandi pun mengayuh jer keje dia. Kemaruk betul. Sungguh2 hati lak tu.

Sekali tengok nak tergelak, sekali tengok geram. Kes nya malam2 mesti dia meracau dalam tidur. Lenguh kaki. Lasak betul la.

Ekceli basikal tu dah buruk sgt. Aku tengok dia mengayuh pun tak sampai hati. Ye lah basikal tu uzur kan. Dengan pelana nya yg dah loose, dengan tayar sokongan pun dah senget benget. Loose jugak. Longgar rantai lah. Dah beberapa kali abah baiki, tapi dah mana basikal tua, sakit sokmo lah.

Aku ada beri cadangan kat hubby suh beli kan aje dia basikal baru. Tak sampai hati tengok dia kayuh sepenuh jiwa tapi basikal tu gerak ala2 jer. Tu la pasal dia lenguh2. Tapi kami tangguh dulu la, sebab takut kemaruk dia tu tak lama.



Oh ni kak Ima, kawan yang selalu temankan dia main basikal waktu petang. So, sementara dia main nga kak ima, aku ada masa nak masak2 untuk dinner.



Gelagat Dina naik basikal. Hehe



8 ulasan:

Lady of Leisure berkata...

adui basikal dina tu bebetul mengingatkan lady pada basikal lady yg kecik ada roda kecik dua di belakang hehehe

Angah berkata...

Ko tau KV, anak bujang aku yang cuma 6 tahun tu dah ada 5 bijik beskal..Anak dara aku dah ada 3 bijik beskal.

Bukan sebab anak2 nak, mak bapak yang meroyan tengok beskal hahaha

ni pun dah cadang2 nak beli boy's mountainbike yang ada gearing mcm beskal mak pak dia..

bat berkata...

so cute.. like my dotter.. asyikla nak berbasikal kaedahnya..

KV berkata...

lady,
hehe...tayar kecik tu kena ada sbb dia blom expert.

angah,
wah sakan ko laki bini ek!

bat,
semangat jitu!

fabulous.farah berkata...

huhu..dina..nak real buang la tayar dua belakang=p

KV berkata...

farah,
yg tu pun tunggang terbalik. Haha

MaMaMiE berkata...

Meks, lame aku tak masuk blog hang nieh aku tgk dah bujangan anak tarona & dare mu meks. Soklan cepunya bila adik derang coming out???...ekkekekek...

MaMaMiE berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.