Isnin, 15 Februari 2010

Muak

Holawei...perasaan muak terhadap gulai kawah sudah terasa. Semalam balik kampung. Abang sulung kenduri akikah cucunya. Memula dh risau takut takleh balik sbb hubby mabuk gulai. Asyik ulang alik masuk bilik termenung jek. Sampai demam2. Kesian dia. Aku dah rasa serbasalah. Takut family kt kampung kecik ati kalo Kami tak balik. Lagi pun dh sebulan tk balik jenguk dorang.

Tapi alhamdulillah hubby gagahkan diri. Sampai gak Kami kt kampung. Kami check in rumah kak m dulu. Hubby dh flat. Tak larat Dan terus tido. Aku join abg ipar Dan anak2 buah gi rumah abg long.

Menu Nya gulai kambing, ayam goreng, teresek jantung pisang, ulam budu, Dan solok lada jugak solok buah tene. Buah tene tu lupa la bahasa standard dia apa. Hehe

lesai makan2 Dan tolong apa yg patut Kami blk rumah kak m semula. Acara lepak2 Dan borak2 bersama family. Sambil makan limau lokam Dan acara carik uban. Giler kampung. Hak hak. Tapi tu lah, suasana begitu yg mengeratkan hubungan Kami adik beradik. Alhamdulillah, walopun arwah ayah dan mak dah takde, hubungan Kami masih lg utuh.

Oh ya, kak m sempat memberi hasil getah ku yg penoreh pesan pd dia. Alhamdulillah rezeki. Getah mahal kan sekarang.

Lewat ptg baru kami pulang. Singgah rumah kak I bagi gulai sbb dia blk awal skt dr Kami. Sampai2 dah maghrib.

Hari ni lak, memula tu ingat nk gi pasar tani machang sbb kak m menjaga kt sana. Ingat nk mkn sate Dan gulai nangka. Tapi brung brang dh jam 10. Tgk cuaca panas menyengat. Tak jadi lah. Lg plk Dina selsema. Kesian lak kt dia. So layan biggest looser special edition. Jam 12 baru sibuk nk Mandi. Haha

hubby nk keluar beli barang Dan kuih kosu utk nenek. Dari pagi lg nenek duk mintak. Pastu singgah makan sup kt kedai melor. Murah Dan sedap. Danish minum teh beng. Aku ngan hubby air kelapa. Aku order mihun sup perut. Kongsi ngan Danish. Hubby mkn nasi sup perut lengkap dgn ikan kering Dan telur dadar. Semua 10 hengget jer. Heaven!

Oh kat kedai tu Ada pokok markisa yg zaman kecik2 dulu aku panggil buah Oren. Haha darat sungguh masa tu. Berkenan sungguh ngan pohon markisa tu. Dah buah Nya byk bergayutan. Susah dh nk jumpa skrg. Nk Tanya tuan kedai segan lak rasanya. Ari tu dh Tanya kt nurseri tp takde. Sapa2 yg baik hati tolong lah sedekahkan pada ku pokok markisa. Jual pun takpe.

Balik rumah tgk finding nemo Dan sambung terminator. Petang karang ingat nk gi kb. Oh jalan sudah jem sana sini. Letih.

7 ulasan:

fabulous.farah berkata...

ado jugok mabuk gula dih..

F A R Y N berkata...

bestnya dapat mkn gulai kawah..kak,sila la courier ke sini..huhuhuhu

honeylanz berkata...

has rs berat cam dah naik. br 4 hr kt kg!!!

Lady of Leisure berkata...

lama sudah tak makan gulai kawah huhu..

KV berkata...

farah,
dah semua lauk yg ada duk hentam. Mabuk dibuatnya. Hak hak

faryn,
alahai, meh ke klate la faryn. BUkan musim cuti pun ada gulai kawah tau.

has,
hihi..takpe pasni workout semula

lady,
utara gulai ke kawah ke ek?

jane_doe3328 berkata...

buah tene = bendi ko??

adanz berkata...

petola la petola, PETOLA!