Ahad, 24 Januari 2010

ALERGIK UBAT

Hadoiii....punya lah kami buntu penyakit dina carah. Lepas satu..satu. Dari muntah, naik ruam satu badan, gatal2, melepuh/ulser dlm tekak dan mulut, melecur bibir, pastu melecur lidah, pastu ruam penuh muka, last sekali bengkak area mata. Demam jgk pasang surut. Mmg tak aman lah hidup. Asyik risau kan dia je.



Dah hampir nak sembuh pun, baru kami tersedar bahawasanya dia alahan ubat. Huhu. Kesian anak mek. Patut la meragam gilo2.

Now dlm proses pengecutan dan menggelupas habis kulit dia. Kat badan kat muka. Semua la. Abahnya sedih sungguh tgk anak gadis kesayangan dia. Tapi takpe lah, at least dh melepasi saat2 genting kan. Dalam proses penyembuhan dah.

Nampak tak kulit muka dia menggelupas. Aku snap pagi tadi.



Dok keliru apa yg melanda dia, hubby google dalam internet. Jumpa website kementeri.an kes.si.hatan. Simpton2 yg di alami Dina mmg alergik ubat. Cuma peringkat tak teruk sgt. Kalo teruk, mmg sampai tak boleh bernafas sbb kerongkong membengkak. Gerun membaca.

Pastu hubby call doc azwan, blogger terkenal jugak kan (rasanya ramai yg tau blog dia). Sembang2 doktor azwan pun cakap mmg alergik ubat. Biasanya ia akan sembuh sendiri tanpa bantuan ubat. Cuma ada anti alergik tp hanya membantu mempercepatkan hilang kesan ke atas tubuh. Kalo tdk teruk sgt, proses penyembuhan secara sederhana. Alahan tu dia akan cari tempat2 yg lembut dan melalui kulit untuk dirembeskan. Doktor azwan cakap mebi dlm smeinggu lagi baru hilang semua kesan2 nya.

Semalam baru lah aku tengok dina kembali mcm sebelum sakit. Mood happy dan membuas sokmo. Cuma manja kalo dgn aku. Ngada2 sikit la. Takpe lah ngada2 pun, tgk dia sihat hati pun tak gundah dah.

Doktor azwan pesan, kalo timbul balik ruam2, kena cepat2 bawak ke doktor. Harapnya takde la. Insyaallah.

Dina dpt genetik aku lah bab alergik ubat ni. Aku dh berapa kali kena. Yg first dulu zaman duk utm, muntah2 dan habis ruam gatal tompok2 besar satu badan. Malam2 kawan aku bonceng bawak gi klink utm kejutkan misi. Haha. Tp mmg desperate betul lah masa tu.

Yg kedua kali nya aku makan ubat sakit perut. Tak perasan ada antibiotik ke tidak masa tu. Lepas makan setengah jam muka aku bengkak. Rasa nyut2 tapi tak sakit. Dah la besoknya aku nak gi dating ngan boifren (hubby lah tu). Masa kluar dating tu pun muka tak surut sgt bengkak. Cover ngan tudung jer.

Yg ketiga aku kena mmg teruk giler. Aku kan sakit tonsil sokmo. Bila dah sakit kena ambik antiobiotik. Makan dlm 10 minit dh bengkak muka aku. Siap sakit gilo. Mmg sakit la. Tak tahan sampai aku nangis2. Demam2 aku. Doktor bagi anti alergik tu pun tak berkesan. 3 hari muka bengkak, bila surut muka hangus hitam. Pastu menggelupas. Mata aku duk sembab dlm 2 bulan kut. Demam tak demam. mmg aku tensen gilo. Menangis2 aku ketensenan. Huhu. Siap gi Husm sbb risau kut2 peyakit lain. Doctor pun risau kut2 aku sakit buah pinggang. Alhamdulillah takdak pape .Syukur.

Doktor siap tulis kat kertas aku alergik bactrim dan amoxciclyn(yg ni tak ingat eja). Suh buh dlm purse jgn buang2. Dan ingat sampai bila2.

Now, bukan saja kena ingat hat aku. Hat Dina pun wajib aku kena ingat. Tapi dina bukan alergik antibiotik, ubat tahan muntah yg dimasukkan kut montot. Apa dh nama dia ek? Nak kena pi tanya klinik ni. Tapi lepas ni mmg kena hati2 la bab ubat dia. Cuma kalo antibiotik tu doctor mmg beringat dah sbb slalu hubby bitau doktor yg aku alergik. So mmg dia beringat kalo bagi antibiotik kat Dina.

Kesian anak dara mek. Huhu

7 ulasan:

Ain berkata...

kesiannya dina....

kalau elergik ubat nie memang bahaya....

doc. tak tanya ke sblm dia kasi ubat kat dina hari tue...

get well soon dina ya....

Hanisumayyah berkata...

Alhamdulillah dah okay....takper dah tau lepas ni bolehler berjaga2

KV berkata...

ain,
masa tu mmg tak terfikir sbb si abang pernah di kasi ubat tu. Kami ingat ok jer.

kak wa,
alhamdulillah. Pasni mmg kena jaga2 la.

pB berkata...

bukae senae nok besar anok ...

mugo anok anok kito tahu pengorbanae hok kito buat untuk diri mereko tu ...

ABH berkata...

aloooo kesiannyer dia....jgn kena cahaya matahari yg terik tau, takut getting worst!

KV berkata...

pB,
mmg kena kuat fizikal dan mental lah!

ABH,
ha..kalo kena terik mentari lagi teruk ruam dia.

fabulous.farah berkata...

ouhh..br ore tau allergic ubat gano..skalo doc tanya wak muko pelik..huhu..

semoga cepat kembali ceria dina~