Jumaat, 30 Oktober 2009

CEMBURU

Kisah kawan aku. Tapi suka2 jer aku publish kat blog. Hak hak hak. Kalo tuan dia baca teruk aku kena bambu. Ya ampun!!!

Kawan aku yg tempat kejenya penuh ngan pompuan lawa, pompuan bergaya, pompuan bersuami kaya. Hahaha.

Makanya, timbul konflik antara mereka. Aku ada itu, kau ada ini. Masing2 kalut bersaing.

Kawan aku, yang sebelum ini bekerja dalam suasana yang biasa, mendapat 'kejutan' bila bekerja dengan suasana baru.

Stress kawan aku. Bukan dia nak bersaing. Tapi segala tindak tanduk, apa yg dia buat, apa yang dia ada, apa yang dia beli, disiasat dengan penuh bersemangat. hak hak hak

Mula2 aku dengar aku tergelak. Sebab ofis aku 10 org jer pompuan. Separuh dari nya dh nak pencen. Pangkat mak2 ngan aku. Dua tiga kerat lg pangkat adik2 ngan aku. Tp aku kawan ngan makcik makcik ni. Makanya tak wujud persaingan. Dorang biarkan aku dgn cara aku, dan aku pun rilex je la nga cara dorang. Eh, termelalut masuk crite aku lak dah.

Tapi hari2 dok ym mesti klaur crita ada sorang minah ni yg sokmo dok kalut kalo kawan aku ni beli pape. Hari2 dok siasat ada benda baru ke tak. Tak ke tension lagu tu. Siap banding2 kan kualiti, harga dan bla bla bla. Sampaikan kawan aku blur tatau nak buat apa. Serabut tok sah cerita la. Nak gi keje pun rasa stress.

Kalo beli pakaian, kain pasang ke, kasut ke henbeg ke, habis semua di kerobeknya nak tgk. Kalo beli gajet2 baru ke, habis jugak di telek nya. Pastu bukan setakat kerobek ke telek ke, siap ckp org punya tak best, tak standard, tak canggih, tak mahal. HAdoi lah. Parah ni. Kalo jadi kat aku, aku pun stress ni. Hiks. Pastu sentap bila org beli pape yg dia tak beli.

Pastu siap perli2 kawan aku ni suka shopping. Nanti benkrap suami katanya. Mcm2 la nada perlian nya. Hingga dlm fb pun dia tulis. Aku pun tumpang baca dan tumpang gelak jer lah. Nak buat apa.

Dan, bukan kat kawan aku jer dia jeles, semua opismate dia la. Org ada kete apa, dia pun sibuk nak bersaing. Sampai gaji cukup2 makan jer sbb nak pakai kete mewah. Pastu siap boikot kalo org lain ada kete mewah gak. Haha, mujur aku tak keje sekali ngan dia. Aku pakai kancil buruk 660 jek. Harus pandang sebelah mata pun tak ni. Hehe. Eh, lagi pun mmg aku takde degree. Tok leh keje sekali ngan dorang.

Korang ada tak opismate yg pesen cenggini?







Salam sumbangsih
KV & Co

21 ulasan:

Akak Ratu berkata...

kat opis akak, konpem tak der... kat sini suma zuhud.... MUAHHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ;-))

lailasani berkata...

saya pekerja kilang, mmg tader yg macam tu... hihiih..semua pakai uniform, semua pakai kasut plastik antistatik.. kekekekke....

cuma yg ade yg suka jaga tepi kain org jelah yg tak habis2....
huhuhu

zailamohamad berkata...

hermm..nak cakap juga..zaila pon macam culture shock bila masuk opis yg majoriti semua wanita melayu..bukan nk kata semua, tapi adalah ssetengah orang yg macam tu..dalam diri penuh ngan PHD je..dulu Zaila pon pernah kn pulau pasal Zaila ada blog & sale's blog..aganya diorang jeles kot walaupon Zaila gaji kecik dr diorang tapi boleh pakai barang branded..tapi itu hak masing2lah kan?? dah kita ada suami yg loving so janganlah dengki bila suami kita xleh bg apa yang kita nak kan..Actually bagi zaila, orang yg macam ni adalah orang yg low education with low mentality..xper kalo xbelajar tinggi pon janji hati bersih tapi kalau dahle belajar xtinggi hati busuk pula..hermm..tak tahu nak cakap apa dah!!!

jane_doe3328 berkata...

Errr..saya sorang ajer pompuan in my department. Haha! Memang dari dulu camtuh, so takdelah nak bersaing pape. But recently ade HR pompuan baru masuk and mula dok kobek my handbag bagai. Eshh..tak suka lah!

noniey berkata...

macam2 kesah pun ada.. dah tua2 pun nak buat perangai cam budak2 kan.. ingatkan budak2 je yang suka tunjuk2 barang2 dia.. suka nak banding2 dia punya lagi best.. ini mak2 budak pun sama

MommyCT berkata...

Keeeeeyyyyvviiiiiiii - I ada x-opismet cengginiiiii... call aku semata2 nak bgtau avanza dia lg bagus dari livina aku. Tak termasuk lg sembang ngan aku kat surau citer ada org tu livina dia problem bla bla bla. Lepas tu dia boleh telek keta aku sampai nampak wire reverse censor tu yg kalau ko jenis lalu tak telek tonggeng tonggeng mmg konpom ko tak nampak. Sanggu dia tertonggeng belakang keta aku. Then cakap ada wire terbakar...free jek aku dapat mekanik.

Lepas tu bila org suka/ puji tudung/ shawl aku pakai..dia boleh selamba je mencelah ..dia kata shawl tu dia buat tutup barang dapur microwave gitu...tak main la ber-shawl ni.

Depan orang lain kat surau dia cakap tuuuu..aku panas malas nak layan..aku diam jek.

Byk lagi...ni aku dah benti 2 bulan ni pun ..dia leh wat citer lak aku tepon HR mintak keje balik.
Aku mmg tak paham.

Tu tak masuk lg nak ber-iphone cam aku ...ya rabbiiiii

Seyes mentally ill!

CuTeMiUt78 berkata...

eemmmm sib baik la.. kat tmpt aku ni more cina.. dari melayu..
ish.. tapi menyampah gak la bila camtu.. ada ke.. semua nak selidik.. tu kan hak masing2.. ikut skkee la...

Lady of Leisure berkata...

nasib baik lady takde opismate hihihi..

Nanak berkata...

oh, kes ni sgt pemes di opis aku.
malas nak ulas..menyakitkan hati.

J@J@ / Bini The Rock berkata...

aku teringat masa aku kerja kilang yg major nye Melayu & Pompuan... time tu aku lps SPM..jd tak berapa kesah sgt hal 'mak2 org nih'...tak amek pedulik pon derang nak bergaduh ke, mengumpat ke, mengeji ke, memerli ke..
yg penting aku kerja..dpt gaji cukup bulan..hahahhaah!!

Skrg nih aku kat opis pon pompuan cuma 2 org je..cina plk tu..so, cerita pon lbh pada hal2 dlm suatkabo je lah kannn!!

kata 1 Malaysia!!!..... xP

Zareda Norman berkata...

opis akak ada sorang .. sengal poyo gilosss.. ehhehheh.. tapi seriyesler memang kesian org macam ni.. sakit jiwa agaknya

cendawanintim berkata...

kat ofis aku ada gak camnih, tapi seb baik dah 2 tahun lepas pencen...

atty's berkata...

kty kat opis..kty je pompuan ..sorang je lak tu ..huhuhuuhh..

Zety Zin berkata...

Nasib baiklah opismet saya best-best belaka.

Mak Su berkata...

hahaha, macam2 perangai...ada gaks... lelama sebab bosan, maksu menjauhkan diri... tapi dia bosan gaks keep in touch ngan maksu, maksu ni hardly bersupping in a year.... bukan spesis senang-senang gitu.

Diana (Mama Adam Mukhriz) berkata...

mak ai ada jugak org gini .. kita kena sedar diri kita siapa .. itu jer .. simple ;-)

puan.farah. berkata...

hahaha..kelaka nye..tapi biasa dengar pompuan bersaing sesama ofismate..dasat!

cikdinz berkata...

bersaing tak kesian. itu yg pakai gelang sampai siku tu...hehehee...

NBK466 berkata...

Isk..isk..isk..ppuan..ppuan...

KV berkata...

aka ratu,
wah kak..zuhud kah??

lailasani,
bab jaga tepi kain org pun satu hal jugak.

zaila,
nak buat bodoh pun kdg2 kita pun stress jgk kan?

jane,
wah..dia terliur ngan henbeg mu yg gojes2 ituk. Haha

noniey,
manusia, kalo ikut nafsu gitu ler.

mommyCT,
oh sungguh sadis pengalaman mu. Hak hak hak. Sabar je lah!!!

rina,
aku pun tumpang menyampah. Hihi

lady,
haha..a'a kan?

nanak,
uish..baik tak payah, karang pjg berjela jela plk. Hihi

jaja,
wah 1 malaysia nya opis ko noks!

kak zar,
a'a, mmg kesian lah kak. Biar lah kita hidup cara masing2 kan.

cuni,
dah pencen ker? Selamat!!

kak ty,
best ah gituh.

zety,
syok nya dpt opismate sekepala!

maksu,
kita kan ada cara tersendiri. Tak payah lah menyibuk kan.

diana,
a'a, sedar siapa diri kita, takat mana kemampuan kita. Bersyukur lah. Kan?

farah,
hehe..bersaing mcm budak2 kan.

cikdin,
ha ha ha

abg shahrul,
tak kira lelaki pompuan bila berhasad dengki ni. Ngeee. ;P

Mama-Danish & Sarah berkata...

kat ofis takde pasal aku berdua jer...

kat rumah mak aku ada, jiran depan rumah kitaorg...

dia pantang tengok jiran lebih ckit dr dia, mula la sibuk nak dapatkan benda tue jugak...

kat ofis adik aku dulu pun ada, suka compare2 dan kutuk2 orang kalau orang tue tak up to date mcm orang lain...

ntah pape perangai kaum hawa ni kan.....hehehe (terkutuk kaum sendiri)