Isnin, 7 September 2009

TRADISI RAYA ORANG KAMPUNG

Warning: Entry ini sekadar catatan kenangan tuan blog. Tiada maksud lain selain darinya.


Mek orang kampung uols. Kalo dekat raya harus sibuk sama ngan org kampung lain buat persiapan raya. huhu.

So, tahun ni mek beli yg pesen gini lah. Emas mahal sgt. Jimat kos.



Satu untuk mek.




Satu untuk dina.



Tapi minah kecik tu try tak sampai 10 minit, sibuk nak buka "panas! panas". Haha


Aku ingat nak la beli designer bag yg lelawa. Jeles kenkawan blog ada beg comel lawa gojes. Tapi laki mek cakap, kalo pakai yg ori pun, org kampung bukan kenal. Deme dok ingat aku beli kat pasar minggu sajork. Kan banyak yg tiruan sejibik. Huhu. So, hubby telah mengarahkan supaya aku beli emas sajork. Pelaburan jugak dia kata. Besok kalo sesak2 boleh jual/gadai. Tak pe lah, mek menurut perintah. Takmo derhaka.

Tapi...aku ku beli designer beg yg ori suatu hari nanti. Bila? Tatau lah tu. Pencen besok agaknya. Wakakaka


Salam Nuzul Quran buat semua. Semoga banyak mengaji di bulan ramadhan ini. Kat kelate cuti, negeri lain cuti ke dak?


Salam sumbangsih
KV & Co

20 ulasan:

MommyDania berkata...

dok cuti!! huwaaaaaaaa

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ berkata...

betoi tu KV km pun gitu..nak raya bkunjung ke kedai emas.. hahaha..sonokkan.. ni blk raub br p..sini rasa upah mas mahal sgtlah.. kt sana leh tawar menawar lg...

Tijah berkata...

mak nak beli jongkong jer. hehehe

De' Sal berkata...

Amboi raya sakan tahun ni yerk.....beli kat ne tu?,kat sini cuti gak kv,kak sal buat projek biskut raya ari ni,hi hi.....

kak wos berkata...

wahh.. ko tgh coti ler ni kak?
ciss...

kalo asben aku soh beli emas pon aku tak nak derhaka!!
hehehehe!!!

J@J@ / Bini The Rock berkata...

Raya sakan la kome....

Emas Kelantan murah skt dr emas 916 kan??

Zareda Norman berkata...

KL kerja ler.. tak besh..

kak zar dah tak larat beli emas dah.. mahal satu then bukan pakai sangat pun.. rimas lemas maks.. waakakaka...

pinkiss berkata...

saya x minat emas. minat beg je.

Mrs LVoe berkata...

mama sha baru je beli brg kemas.. mmg every year mcm tu..tradisi turun temurun

Mummy Dasy berkata...

ngah bekerja ni.... kampung ke bandar sama jek hihihi... raya sakan siap beli emas lagi...

Ungku Nor berkata...

kat KL tak cuti tapi akak amek MC..kureng sihat.

Salam Nuzul Quran bebeh!

cendawanintim berkata...

sakan buat preparation nak raya tu mek....kagum aku!

KV berkata...

mommyDania,
alahai..kesiannya.

mama maryam,
hehe...sepesen ek?

jah,
wah sakan ko. Siap jongkong tu!

kak sal,
beli kedai biasa kt pasir puteh jer. Kak,kita tak pandai wat biskut raya. Huhu

wos,
tp aku teringin gak designer bag!!

jaja,
sama jer. Dulu emas 10 org panggil. Emas lbh byk tiada campuran. Now emas 916 jugak.

kak zar,
hehe...kv org kampung kak. Mmg jarang pakai pun. Tapi raya wajib beli. Kecik besar belakang kira.

pinkis,
akak minat dedua. Haha

sha,
eh sha sama cam akak ek? Hihi

Dasy,
tradisi noks!

Kak ungku,
hoh, siap MC tu!!

cuni,
weh ko tak beli kah???? Biasa kelate teganu pesen sama gak. Haha

jane_doe3328 berkata...

lawa ler design barang kemas :)

atty's berkata...

canteknya ..gelang..

KV berkata...

jane,
pesen gitu jer yg ada. Huhu

kakty,
boleh ler.

Amna Faqiha berkata...

huhu..raya sakan kv..tahun ni..msti jeles jejiran kv nengok gelang besau ituuu.terutama "besfren lama" ujung kapung.hehe

zailamohamad berkata...

Betol tu..samolah nga mok Zaila..gapo2 mesti nak mas..kalu buleh gigi pelesu dio pon nak mas..hihihih..loni mas mahal kan kat Klate..Zaila balik kg haritu hantar gelang & cincin ntok dibaiki..xtahulah habis berapo tuh..huhuhuhu..kopaks kopaks;-)

Designer handbag tu mitok masa birthday akak jer..kalu laki xser wi, mogok sebule;p
hahahahaha

chik star berkata...

sye setuju akk.
mak pon selalu pesan gitu.
ade dwet beli brg kemas, nampak sikit.

mas mhl sekrg ni. rasa xmampu cek nk topup ape2 dh.
:(

KV berkata...

baby AF,
ahaha...takde nya nak jumpa kawan2 lama.

chik star,
mak aka mmg paksa beli emas sokmo. Now dia takde dah.

zaila,
hehe.. idea baik tu. November ni besday akak tau.