Selasa, 25 Ogos 2009

SEMALAM YANG HANGAT

Hangat lah sgt!!!!

Spek aku dh patah seminggu di kerja kan oleh dina. Dah la spek aku frameless. Frame jer yg rosak. Cermin ok. So, aku pakai spek gantian yg aku jumpa kt kedai bundle. Hehe. Tp, walopun mata ku terang pakai spek tu, kepala mmg sakit berdenyut denyut. Power tak kena kut.

Tak tahan sgt, semalam aku half day. Mintak ngan boss nak keluar awal gi beli frame baru. Kami terjah satu kedai melayu yg agak besar. Before ni aku slalu dok wat kt kedai cina. Kali ni terasa nak beralih arah plk.

So aku ckp ngan bdk SA tu, nak frame yg plg murah. Sbb nya, selagi dina tak besar, mebi spek aku kena hentam ngan dia sokmo. Lg pun aku cadang nak pakai cl mai keje. So, SA tu cari frame yg sesuai. RM 98 jer. Dia dh tanya senior dia. Dorang ckp boleh jer tukar frame sajork. Dorang offer frame stok lama. Aku ok jer.

10 minit kendian dia dtg bitau yg frame aku pilih tu tak muat sbb takut pecah cermin. Dia sajes satu frame lain. Aku ok jer asal boleh masuk ngan cermin mata aku tu. Tp kemudian dia dtg bagitau kena dtg ambik besok. AKu dh bengang dah. AKu ckp ngan dia, kalo besok aku tak mo sbb aku keje jauh ngan kedai dia. Satu hal lak nak tekejar kejar besok nya. Kalo tak boleh, mmg aku nak kensel la.

Tetiba dia dtg bitau suh tunggu, dorang buat kan segera. Lama nunggu, keluar lah bdk SA tu bawak spek aku ngan frame baru. Dia ckp, "kak, lg elok akak tukar cermin baru sbb cermin akak ni rapuh la". Aku terkedu, cuma cakap "Ooooo!!" Tapi aku dh tgk cermin aku dh retak keliling skru kt btg hidung tu. Tp aku punya lah tongong terus gi bayar. Dia caj RM 90 jer. Masa tu aku perasan frame yg dorang kasi aku tu, dok dlm trail RM 58 jer. Terus aku rasa nak nagis. Aku tertindas tapi aku takut nak bela hak aku.

Kluar dr kedai spek aku terus ckp ngan hubby, "bi, mama kena tipu lah!" Aku pun cerita lah pok pek pok pek. Hubby terus tak puas hati, ajak masuk semula. Aku dh takut n segan. Tah pape je aku ni kan. Hubby cakap, "kalo mama segan, bi gi sorang. Gi tunggu kat kereta". Aku dh berdebar giler.

Dlm 10 minit menunggu, hubby sms suh gi kedai tu segera. Aku dah dup dap dup dap. mmg gemuruh giler. AKu masuk jer kedai tu, aku tgk hubby tgh ckp ngan henfon. Dia pusing pandang aku dan angguk. Habis ckp ngan hp, dia ckp ngan aku "dorang ganti!". Aku rasa lega sungguh. Tp masih berdebar tau. Tah pape aku ni.

Kami pun tunggu di satu sudut yg jauh sikit. Hubby cerita la, saat2 dorang bertekak td.Dorang tak nak ganti dan dorang tak ngaku yg cermin tu pecah sbb dorang. Hubby ckp, kalo cermin tu dh pecah, takde guna tukar frame jer, baik wat spek lain terus. Byk hubby bebe last2 dorang fedup dan dgn merajuk ckp dorang ganti free. Sbb sblm tu siap suh aku pakai dulu seminggu, kalo pecah dorang ganti. Masalahnya kalo pecah lps seminggu cemana kan? Dorang ckp kena byr separuh. So, hubby kata dia nak cermin asal yg tak pecah, dan tak nak bayar pape. Dorang kena ikhtiar kan. Byk lagi lah. Aku pun lupa cerita hubby.

Masuk 2 minit dorang keluar lg ckp nak ganti sebelah jer. Hubby ckp. " saya takde pun suh ganti kedua - dua, saya suh ganti yg pecah jer!".

Tunggu dlm 20 minit gitu dh siap cermin aku. Cepat plk dorang buat kan? Adoii..mmg serik ah ngan kedai ni. Siap salahkan kami ckp kami paksa dorang buat. Banayak putar belit betul lah. Hubby ckp, 'saya dtg baiki benda lain, tp awak buat benda lain rosak, so awak kena ganti!". Tp takde lah berteriak bagai, hubby kata dia ckp slow jer, cuma tegas.

Bukan banyak 90 hengget tu, tp servis dorang teruk la. Kalo tak boleh, ckp la tak boleh. Kami dh nak g wat kat kedai lain dah. Ni suh kami tunggu, siap cadang frame lain la apa la. Mmg berbelit sungguh. Silap dorang tak nak ngaku. Satu hal lak, aku dh abis 90 hengget utk frame, mebi besok aku nak kena hbs lg 60 hengget utk sebelah cermin yg pecah, kan? Baik aku wat beli benda lain 60 hengget tu. Dah la menipu bagi kat aku frame muarh.

So, sekali tu jer lah kami kedai tu, atau mana2 cawangan dia. Masa dok tunggu tu jgk, dtg sorang pakcik ngan cucu dia. Nak ambik spek yg dorang tempah kut. Dah 3 hari tak siap2. Pakcik tu membebel ckp 'bisnes apa ah korang ni, lambat sgt, kalo kedai lain sehari pun dah siap'.

Tapi masa bdk SA tu dtg bagi spek kt aku, aku siap ucap terima kasih tau. Kami pun bukannya nak bergaduh, segan kat org. Tapi mempertahankan hak kami jer. Hubby ckp, jadi lah pengguna yang bijak. Lagi pun lps ni mmg tak jumpa dah dorang. Haha

Oh bi, u are my hero! Hiks.


Spek yg penuh kontroversi. Hiks.


Salam sumbangsih
KV & Co

14 ulasan:

Nanak berkata...

i se7 wif ur hubby..kita kena pertahan hak kita ok..:)

~LIZA~ berkata...

sama la ngan i, pakai spec aje memang selalu pecah la.. patah la.. tu takde budak kecik tu. so now i just pakai contact lens aje. malam baru bukak.. so merabun la saya di rumah :D

kak wos berkata...

betol tu kak..
kalo saya pon saya wat cam asben akak tu jugak..
kalo dia soh saya bayar gak..
saya bakarrrr kedai dia!!
ngahahaha!!

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ berkata...

setuju ngan hasben KV.. hehehe lawa gak spek br KV.. tp spek x frame cenggini mmg mudah retak cerminnya.. dah la sebelah rm60.. huhu sy dl blh kt tiap2 bulan kena tukar cermin.. kopak2..ada anak kecik mmg gini kot..kan KV..

KV berkata...

nanak,
ai pun setuju, tp ai penakut. Huhu

liza,
kv pun ingat nak pakai cl masa keje. Kat rumah pakai spek. Hehe

wos,
wah..ada berani?

mama maryam,
sbb tu kena cari yg murah2 jer kan.

MommyDania berkata...

kalau saya kt situ mmg kena la kedai tu. hehehehe

MaMaMiE berkata...

Mmg kita patut pertahankan hak kita meks, aku sokong ssgt. Klu hub aku tu, byk songeh penjual tu dpt ler dorang sedas...ngeh..²..
dan aku rasanya mmg xkan panjang hayat ler spek kita tu selagi beranak kecik nie kan. Aku pun dah 2 kali spek patah riuk dikerjakan dorang. La ni aku nk pakai cl pon susah, rasa xselesa jek ke biji mata aku yg xcukup besar.. ngeh²...

KV berkata...

mommy dania,
akak ni ckp je lebih, tp bila berhadapan, ketaq lutut. Hehe

makmi,
aku kena pakai cl dh utk keje rasanya. Nak kurangkan workload utk spek aku tu. Haha

CuTeMiUt78 berkata...

betul..betul...betul... kita kena pertahankan hak kita sebagai pengguna..
tu la kan.. payahnya bila jd camtu, diaorg blh tak nak mengaku plak.. klu aku pun hangin gak

KV berkata...

rina,
huhu..seb baik hubby berani menegak kebenaran. Ewah!!

zailamohamad berkata...

bravo suami akak..samerlah ngan hubby Zaila, suka pertahankan hak kita..yang kita lak..macam takut2 jer diorang gaduh segala..tapi yang pasti, laki kita rock kan??

KV berkata...

zaila,
tu lah, akak takut gaduh2, kecoh2, malu. Huhu

mNa berkata...

TGK PADA KEDAI MACAM TAHU JE KEDAI MANA SATU..HUHUH..MEMANG SERVIS AMPES..NK TUKAR SKRU PON SMPI SEJAM WEHH

l i e y n berkata...

meh datang kuantan buat spek ngan hubby saya...dia optometrist kat UIA...murah mudah dan tepat....