Isnin, 20 April 2009

ORKED KU SAYANG

Tuari kan, aku sempat memborong orkid kat pesta flora. Dalam 10 pokok kut aku beli. Ke lebih ek? Tak ingat lah pulok. Sbb ada peniaga yg baik hati siap bagi pokok percuma. Tu yg aku tak ingat sampai berapa pokok.

Takpe, papehal pun janji koleksi orkid aku bertambah.

Ok, presenting....







Ada lagi yang baru berbunga. Terlupa nak snap sbb gegambar ni aku snap minggu lepas.

Balik kerja, damai sungguh tgk orkid bergantungan di pergola. Nyaman. Wah!!

13 ulasan:

Mama-Danish & Sarah berkata...

kv, cantiknya orkid-orkid tu. makin berseri la laman rumah kau ya.

Biarlah rahsia berkata...

wah cantiknya pegola KV skrg...dh byk bunga2 yea...orkid lak tu...
dh lama k.bi tk lalu dpn rumah kv tu...
hehe..harus tenang bila blk2 tu tgk bunga-bungaan kan...

Ma_sUyinFiqah berkata...

tetiba aku tingat ayah aku...dia pun cam ko, penggemar orkid. Sanggup tu upah orang panjat pokok ambik orkid hutan. Ayah aku kumpul cam spesies.Aku rasa kalu dia jadi jiran ko mesti ko suka. Hehehe dia mang salu share dia punya pkok dengan orang lain.

KV berkata...

ain,
blom berseri sgt. Tgh kumpul bajet ni. Ahaha

kak bie,
awat nak lalujer? Singgah lah. Haha

mas,
syorga kalo aku jadik jiran bapak ko. Huhu

Zareda Norman berkata...

KV

dulu kak zar bela orked jugak, dapat supply free jugak dari taman orked tapi sekali pi rumah member dia bela wild orked.. mak aihhh teruja you. Kak zar siap buat study pasal orked nak kenal species,baja, akar, habitat, jenis family

Lagipun bela orked ni remeh tambah orked hybrid macam tu. Wild orked ni senang bela tapi sangat susah nak berbunga dan kalau berbunga sangat cantik dan unik dan reganya ehemm mahal giler.. pernah tengok tiger orked yang besar masa kat KK dulu.. rega anak tiger orked ni secoet aje dah RM100

pB berkata...

Salam KV


teringat dulu duluuuu
ado sepohon orkid kat ghumoh tu

bungo molek ....

tapi hok tok syok nyor ,
esok nyo kelih kelih , hilae ...

hilae dengae pasu pasu sekali tuuuu

atty's berkata...

canteknya orkid..kenan sgt.
mcm nak bela..tp takut ar..
mati lak pokok2 tu ate tuan bz.

AppleB berkata...

terkenang aku masa arwah bapak aku masih ada. hari2 belek orchid. dia takde orchid pun takde dah.

huuhuhuhuhuhuhuh

Mrs LVoe berkata...

cantikkkk yea orkid akak.. suka yg purple tuuuu

izman berkata...

dengkinya aku, tapi aku tak minat sgt bunga orkid, so ok lah....

Mummy Rizq berkata...

Bravo KV.. semoga menjadi penternak orkid yang berjaya...

shuzana berkata...

semakin berseri2 rumah akak skrg ni ek..

Mummy Dasy berkata...

Ya allah, lawanya ntah bile plak me dpt bela pokok2 ni