Isnin, 13 April 2009

KAMBING JANAPARI

JUmaat lps aku blk kampung. Destinasi harus lah rumah akak aku sejak org tua dah takde ni.

Kebetulan sepupu abang ipar aku bagi kepala dan kaki kambing janapari (betul ke eja ni wei?). Family aku kan hantu ngan kambing ni. Peminat tegar katanya.

Dua orang tgh mengerjakan kepala kambing. Perlu dibakar terlebih dahulu untuk menghilangkan bulu, tanduk dan sebagai nya. Kaki pun perlu melalui proses yang sama.




Sesambil menunggu dorang mengerjakan kambing itu, kami layan colek jambu. Tgk tgn dina yg sibuk jugak nak mkn sama.



Dina yg sememeh giler. Abih lencun main air. Ngan sepupu dia syuhada yg baru siap mandi tapi malas sikat rambut.


Oh ya, kambing kakak aku baru masak semalam. So, lunch hour tu kami balik makan. Menu best sungguh regu ngan kambing kari tu. Kerabu sarang, goreng bawang pelempung dan hati, cendawan kukur goreng ngan telur dan ulam jantung pisang celur. Sunguh mabeles.

10 ulasan:

rina berkata...

'lebatnya bulu dada' abah doang. muahahaha...

kambing gapo tu... x penah dengar

Mama-Danish & Sarah berkata...

sedapnya colek jambu. nok gi wak jugak ah semangkuk.

cendawanintim berkata...

lama sungguh nok tak makan jantung pisang celur cicah ngan budu...haruss di cari nih!!

KV berkata...

rina,
ahahaha...

ain,
harus gi buat cepat2

cuni,
ko ngidam ker? Pi cari nun.

atty's berkata...

SEDAPNYA COLEK JAMBU TUH..

De' Sal berkata...

lama sungguh tak makan colek jambu tu,sini payah nak cari weh...

balik kampung 1 mei ni harus aku cari jambu tu,terliur doh nih....

saya berkata...

saya pon suka kambinggggggg.. eh..bukan, suka makan laok kambing. ehehhee...

~Eila @ Along~ berkata...

huihh kv, seapnya kambing..family eila pun kaki kambing..kalo wat gathering keluarga..kambing tu menu utama...hehe

Ungku Nor berkata...

teringat insiden akak termakan sate kambing.

dato la pi oder pehtu tak warning sensiang. akak lak laju je ngap. pehtu pelik..nape sate daging tu rasa dia cam lain jer..cisss.

bila dah tau yang tu kamben, terus akak letak tepi. tak suka kamben weihhh..hehehe

jane_doe3328 berkata...

Ya Allah terliurnyaaaa baca part Kerabu Sare tuuu...lama doh tok make. Huhuhu...sibbaik tadok gamba kalu dok penuh atas meja denge air liur :)

Cendawan hok masak denge telur tuh, hok panggey Kulat Sisir jugok ko?