Selasa, 24 Mac 2009

SUNGGUH BAIK HATI ORANG ITEW

Dari bulan lps lg ada jiran bagitau yg ada org nak sedekah kan pokok pinang merah. Jiran kami ni pi lah tanya kami berminat ke tak. Kami pun on je lah. Org nak bagi free kan. Kalo kecik cinonet sama tinggi ngan danish pun dah dekat 200 rege dia. Ni dah setinggi tiang api. Harus lah berminat sakan kan.


Minggu lps dia bitau suh sewa lori kecik (kami panggil ben atau bahasa hilir nya van tp van kan yg macam mpv tu. Apa2 lah, pening korang nanti) sbb tuan rumah dah sewa back hoe utk gali pokok pinang tu. Tuan pokok pinang tu nak buang sbb nak luaskan sikit laman rumah dia. Nk wat kenduri. So, syg nak matikan, dia nak sedekahkan lah kat sapa2 yg berminat.

Baik sungguh hati dia kan. Memula tu pokok kurma pun dia nak bagi kt kami. Punya lah suka senang hati melompat kegembiraan aku. Mahal woo. Tp last2 adik dia pi mintak. Melepas. Tak pe lah, takde rezeki nak dpt free kan.

Pagar kami yg kosong (abaikan pagar yg blom plaster dan bercat itew).


Pokok pinang dah sampai kat rumah. Hihi


Tgh meninjau pokok pinang atas lori kecik.


Nasib baik ada atuk hubby. Dia yg pegi ngan danish (sekali ngan driver lori tu ler). Kalo kami mmg dh tak terpergi dah. SEgan. Kami tunggu jer kat rumah. Nak jadikan cerita. Puas dok nunggu, puas dok main badminton, tp atuk ngan danish tak blk2. Hubby dah cuak. So, dia ajak aku pi tinjau. Nak pi sorang dia segan. Teruk ah. Kami pun gi pusing (seb baik tuan pokok pinang rumah dia tepi jalan besar), masa lalu tu kami tgk lori dah pusing nak balik rumah kami. Terkekeh kekeh ketawa dlm kete. Wat saspen jek.



Ayoyo..gambar selepas pokok pinang di tanam dekat pagar tu aku dh snap. Tp dlm henfon hubby. Huhu..Soriiii

19 ulasan:

my little family berkata...

wow KV, luasnyo lame rumoh... Time rayo ni wajib best pasang pelita. kekeke..bt kenduri ponn sronot, kaw luas...

KV berkata...

MA,
takdok luas mana eh. Tp syukur lah sbb ada laman buleh anak2 main berambat.

Zareda Norman berkata...

KV

tanam pinang rapat rapat
biar senang dina berlari..

ehhehhee

Mak Su berkata...

wadduuhhh.... ni kalu buat wedding kat umah kv pun mesti cantik ler view nyer :)

HappyIrfa berkata...

aku ada 3pokok pinang camtu.tanam dr biji dia dah berzaman dah tanam tp baru setinggi budak umur 3 tahun.ooo tak tau pulak pokok pinang tu mahal..

kirana berkata...

wahhhhhhhhhhhhh bestnya dpt pokok dah besar!!huhu
pagar pon nampak cam grand jer :)

oren... berkata...

luas gile laman umah ko..kalo buat kenduri kawen danish ngan dina sok, mmg sakan lah..

hahahaha...

atty's berkata...

besau pokok pinang tuh..

KV berkata...

kak zar,
besok dina nyorok dlm tu. Hihi

maksu,
alahai, biasa je maksu oii..view kampung jer.

irfa,
sbb tumbesaran dia lambat kut, tu yg saiz besar mahal sket.

ana,
best sbb dpt free. Alahai, pagar kami simple jer. Tepi2 kami wat chain link jer. Takut org kampung ckp menyombon tak nampak tuan rumah. Haha

oren,
takde lah luas mana, sedang elok jer. Kalo angan tak sudah aku mmg nak luas lgi. Dasar tamak. Hehe

kty,
a'a, mmg setinggi tiang api pokok pinag tu. Tp kami dh trim skit la.

izman berkata...

seronok ye buat rumah dgn lama yg besa2. dapat pokok hiasan percume lagi.

KV berkata...

izman,
pokok percuma tu yg best!!

Ms Minnie berkata...

tiba2 ada perasaan nak g umah kak kv la plak....(sungguh tidak malu).. hahahha... mesti aman dan sentosa... tak macam kat sini...huhuhuh

aNIe berkata...

KV...suami akak pun suka rumah yang ada halaman untuk anak main2...tapi halaman rumah KV memang luas...maklumlah tanah sendiri...memang puas kalau nak menanam-nanam...

NONIE AZIZ berkata...

kiranya pokok pinang tu landmark rumah ko la ni noks? hiksss...

Alinlai berkata...

KV hang ada buat homestay program tak kat umah hang ni... kalau ada aku nak enrol ke ke ke.... besar gilosss.... bestnya :)

sya berkata...

wah untungnya pinang merah dah besau gitu.. kak sya dulu beli pinang merah 3 pokok tinggi tak sampai paras lutut pun dah 30 ringgit sepokok.. dah tanam hampir 10 tahun tingginya baru lepas tinggi kak sya.. lambat sungguh pembesaran dan satu lagik mati le pulak

KV berkata...

minnie,
kalo dtg kota bharu, kontek akak tau. Hihi

kak Anie,
tanah kat kampung kan, boleh tanam2 sesikit.

nonie,
a'a, kalo ko lalu dan terpandang pokok pinang merah tu, sah lah rumah aku. Hihi

alin,
wakakaka..homestay tu!! Tadek lah, dtg jer rumah kv.

kak sya,
tumbesaran dia lambat kan, sbb tu kalo yg besar bagak mmg mahal giler.

Ma_sUyinFiqah berkata...

Hehehe buleh uat sumingpul tu. Ekekeke tapi pagar kasik tinggi n tutup sume baru senang mandi manda. Tak pun buat lanskap kolam gerenti cun.

CuTeMiUt78 berkata...

wah..untung ler KV dpt free je.. pas ni mesti cantik kan bila dah tanam kat laman