Khamis, 5 Mac 2009

LEMPENG

Aku laki bini kan, tatau nak bg dina ngan danish makan apa. Danish tu dah la kurus kering. Dina tu, walo pun gemuk, tetap gak takmo makan. Naseb masih menyusu.

Kalo bagi nasik, abih dikecahkan. Kalo bagi sup pun sama.

Last2, encik hubby dpt idea wat lempeng. Ari tu kan hujan tiap2 ptg. Makanya bila hujan, perut pun otomatik jadik lapar. Tu yg timbul idea nak wat lempeng. Tp dia suka lempeng manis. Aku suka lempeng masin. Makan gitu jek. Takde nak cicah pape.

Gambar lempeng aku cilok dr pakcik gogel.



Alhamdulillah danish dan dina suka lak makan lempeng. Yg plg aku suka sbb lempeng tu dorang tak leh nak kecah kan. Jimat tenaga aku nak kemas.

Danish siap tanya, " Mama!! Makan macam roti canai ker?"

Ahahaha..last2 kami pun panggil lempeng tu roti canai. Mudah danish nak paham.

Makanya, tugas membuat lempeng jatuh kepada bapa dorang. Mama dorang? Tumpang makan jek lah.

22 ulasan:

bat berkata...

keh keh baguih punya maks erkk.. tompang sekaki yach..

takpa janji diroang suker kans..

pB berkata...

lama doh tok makae lempeng nie

kak pB suko hok cicoh gulo tu

atty's berkata...

kena selalu buat lempang lepas nie..kalo tak pun.buat roti tirai..sedap..

SUZIE APAI berkata...

huh...kami pun sarap lempeng pagi ni...tp benornyer, kawen org jawa ni, mmg suka makan lempeng...hiks..

KV berkata...

bat,
mak dia mmg ngelat sokmo. Hihi

pb,
kv tok suka cicoh gulo. Suko gaul ngan air garam, lps masak makan gitu jah.

kty,
roti tirai cemana eks?

suzie,
oh, akak baru tau, kegemaran org jawa ek lempeng tu?

Mummy Dasy berkata...

slurpp.. lama dah tak wat lempeng ni... KV ni wat ku terliur jek pagi² ni

marinahunny berkata...

wahwahwah,...enak je kv..pndai encik hubby wat lempeng...

KV berkata...

mummy Dasy
sbb pagi ni hubby wat lempeng utk anak2. Tu yg ada en3 pasal lempeng tu. Hik hik

marina,
hik hik..lempeng mmg makanan asasi kami masa kecik2 dulu. Sbb tu msg2 pandai.

Ummibatrisya berkata...

ummi suka lempeng kelapa

kelapa pulak kena kelapa muda, sedap :)

cicah dengan kari, lagi sedap :)

saya berkata...

saya pon suka lempeng. harus petang ni redah carik jugak.

Zareda Norman berkata...

KV

Kak zar pun suka lempeng masin. Kelapa kering belen buat biskut kak zar suka campurkan sekali, letak telur sebiji.. sedap.. harum jer bau kelapa tu. Cicah dengan sambal sardin.. perghhh

Aku Bukan Bidadari berkata...

kat sini lempeng rm 1.50 seketul (kat pasar tani) sedappp lempeng pisang!!!

Mak Su berkata...

paksu tu suka buat lempeng gula, dia akan lipat2 nicely :)

maksu suka buat lempeng plain, lempeng kelapa, lempeng epal.

sudahnya, aku gaks yg semakin 'comel'

sya berkata...

Kak sya suka makan lempeng kelapa... atau lempeng pisang, aduhai rindunya nak makan yg mak buat

AppleB berkata...

lempeng cicah sambal tumis atau sambal jawa style pun sedappppp.

kat umah aku selalu buat bekpes lempeng neh.

sluurrppp!!

KV berkata...

wah, ramainya penggemar lempeng. Kv tak pernah terai lempeng kelapa ke, pisang ke, atau yg lain2. Kv pernah makan lempeng kosong jek.;)

~~ciklinn~~ berkata...

wahh mmg sedap lempeng tau... linn pun suka gak..anak2 pun camtu... nak2 cicah susu pekat...yummy

CuTeMiUt78 berkata...

heh..heh..heh.. bagus2 pandai danish samakan lempeng ngan roti canai kan.. sekurang2nya depa nak gak duk makan kan KV

KV berkata...

ciklin,
ramai org yg suka cicah susu pekat or gula. Kv suka makan gitu jek.

cute,
ye lah, janji dorang nak makan kan.

green apple berkata...

kalau aku datang rumah ko sok ko jamu lempeng, aku lempang kau.

KV berkata...

apel ijau,
eleh, ko kerek kan. Kononnya tak mkn lempeng tuuuu!!!

cokolat berkata...

kalo diet leh makan lempeng tak?