Rabu, 25 Februari 2009

RUNGKAS

Korang tau dak apa maksud rungkas. Atau di sebut sebagai RUKAH. Awahaha. Rungkas tu aku hilirkan kan sikit.

Rukah dalam bahsa kelate bermaksud panjat.

Anak aku, minah buas tu. Dina. Suka benar rukah tau!! Tekanan aku wo. Sungguh bahaya disitu.

Contoh 1.
Dalam baby cot. Baru bangun tido. Terdengar dia cakap, "kah,kah,kah". Eh, tu bukan ketawa tau. Ringkasan sebutan rukah. Tgk2 dia dah landing baik punya dgn kepala dulu atas katil aku. Kalo tak sakit ketawa rasa hebat lah dia. Kalo sakit meraung tak hengat sampai nak pengsan tu. Sungguh bahaya okeh. Mau patah leher budak tu.

Contoh 2.
Org lain tgn nonton chenel esterok. Tetiba dia takde. Pi kt hall tgk, rerupanya dia dah tercotek dok atas meja makan aku kt dining hall. Dok menulis kat atas meja tu. Sbb abang dia slalu wat keja skolah kt situ. Takde tempat lain dh nak wat keje skolah. Situ senang dah ada meja kusi. Tersirap darah aku nengok. Kang jatuh pecah kepala minah ni. Rupanya dia panjat kusi dulu baru naik atas meja. Awat lah benda2 cenggini dia kretip sgt? Geram aku.

Contoh 3.
Aku tgh kalut malut masak kt dapur. Dia nagn abang dia pun menyibuk sama main kt dapur. Tetiba, Abang dia dh bertempik dah. " Mama!!!! Adik rukah meja!! Berlari aku zassss dgn sepantas kilat bawak dia turun dr meja makan kt dapur tu. Mau hangit aku masak budak ni. Eiii..geram betul lah. Kalo jatuh mau patah riuk budak ni.

Contoh 4.
Org lain tgh tgk chenel esterok jgk. Kan sofa aku kt living room tu rapat ngan dinding. Tgk2 dia dok tercotek atas penyandar sofa tu sambil berdiri. Siap meniti tu. Adoiii...tekanan aku weh!!

Contoh 5.
Kat rumah pengasuh. Rumah pengasuh dia kan rumah papan. So, jendela kayu lah kan. Bawah skt pada jendela tu ada bendul (kayu lintang). Hah! Bendul tu lah yg dok gila dia panjat. Bahaya sungguh. Mau tertumuh (terjerumus)jatuh ke tanah budak ni.

Setakat ni high chair dia yg masih gagal dalam cubaan memanjat nya.

Kesan2 yg aku cakap tu hanya imajinasi aku sekiranya berlaku eksiden. Bukan doa okeh. Jgn korang salah faham plk.

Cemana aku nak menghilang kan kemaruk dina dlm panjat memanjat ni? Cer korang syer idea skt ngan aku.

Takkan aku nak pindah semua perabot2 kt rumah aku tu. Nak pi letak mana? Pastu karang mati kepanasan penghuni rumah pengasuh dina sbb tak leh bukak jendela kan.

Aku tau benda ni akan hilang di telan masa. Tapi wat masa ni mmg kena extra attention lah skt. Takleh nak wat benda lain tau. Risau lah budak ni!!

15 ulasan:

~dARlee zURiS~ berkata...

perkataan hari ini..rukah
hehheee...
baru 1st time dengar

memang lah bahaya nye kak
dengar pun seriau je
harap2 takde apa2 jadi lah

pB berkata...

baik buah lagu ni dari dok se'beck lembek ...


tok gitu ????

Mummy Dasy berkata...

Rukah br 1st time dengo hahaha mmg patut pun ku duk selatan, mmg betul ah kak sama ngan me pun selalu imaginasi akibat2nye sblm terjadi...
tp mmg xleh tlg sbb dah mmg pangai budak2, budak 2 tu dulu sll jek benjol benjolan daneen smpi la ni panjat2 cicakman katanya....

Mak Su berkata...

ooh.. sama ler ngan baby w, sama ler perangai depa.

bat berkata...

meks pun 1st time dengo weii..

tapikan org kata selagi tak jatuh diorang neh tak serik huhu...

Biarlah rahsia berkata...

hahaha..
lucu plak bc cite dina hr ni
mmg tahan lasak sungguh...
suka merukah yea...

kakpiah berkata...

ninja2 aku pon centu..
aku sampai tanya doktor..
doktor ckp.. centu la budak yg sihat!!

hadeh la... nk buat cemana? buat bodo je la....

Ummibatrisya berkata...

rasanya budak-budak semua macam ini, ummi pun tak larat nak kejar damya ke sana sini

jangan tak sangka budak yang baru 11 bulan tu dah panjat kerusi dan buat aksi nak terjun :)

aduhai, itulah masa mengandung kat dia ummi suka naik turun tangga opis :)

sehari lebih dari sepuluh kali ummi turun naik tangga dari tingkat empat ke ground floor :)

boleh kurus kita dua macam ni sebab dapat anak aktif :)

KV berkata...

zuris,
harap takde eksiden bagai lah. Akak bukan apa, bimbang kut2 akak tgh ralit wat pape kan. Tak perasan dia tgh mengukah tu.

kak PB,
yo lah, aktif mmg budak sihat. Tapi aktif berdo'oh ni tok dae lek ore tuo. Huhu

mummyDasy,
akak slalu imajinasi mcm2 tau. Leh jd pengarah filem ni.

maksu,
hiks, sama kah?

bat,
walo pun dah terkena tp tak pernah serik. Tu yg mek nak buntu.

kak bie,
kalo tanya hobi sehari dua ni jawaban nya mesti lah MERUKAH. Kah kah kah

kak piah,
sambil wat bodoh, antena kita pun kena gerak aktif sama wei. Karang jatuh berlipat sirat budak tu.

ummi,
kdg2 saya rasa saya tak mampu jadi ibu. Cepat mengalah dan tension. Huhu

cokolat berkata...

ya allah... tekanan kita hampir sama!

CuTeMiUt78 berkata...

oh.. maknanya panjat ya..
ish.. bahaya gak ler.. betul tu KV kena beri extra perhatian kat dia..

Aku Bukan Bidadari berkata...

ingatkan akak salah tulis ringkas tu rungkas..hi hi new word for today..baguihhh

F A R Y N berkata...

anak akak bley gang ngan saya...
buas masa kecik2....lalalalalala

my little family berkata...

hahahahaha...lawak tul la story KV nih.. RUKAH jgn tak RUKAH.. jange sapa jatuh nnette sudoh..

hahahha..

Angah berkata...

KV

Masa Dina tidur2 ayam tu, masa nak lena tu.. baca selawat n fatihah lepas tu borak dengan dia.. ckap la benda apa KV nak dia buat, benda apa tak bagi dia buat bagitau kenapa..cakap harapan KV pada dia..

Masa ni minda bawah sedar dia tengah aktif, cepat jer masuk kepala benda kita cakap insyaallah..