Rabu, 25 Februari 2009

JOM RONDA

Pagi ni aku mencemar duli pegi site. Wah, hebat sgt ke aku? Hik hik

Aku slalu malas gi site sbb panas. Berlagak ni. Pastu, aku kan kena pakai baju kurung time keje. Rimas weh. Kalo gi site aku suka pakai sluar tiset dan safety boot. Tapi non ado nyo. Pakai lah ko baju kurung tu jgk.

Tp yg best nya bila gi site, otak aku berkembang. Bukan berkembang pasal kerja. Berkembang ngan benda sampingan.


Ok ni salah satu pemandangan dr site yg aku pegi td.


Ni pun sama. View je lain sikit.


Aku jumpa batu2 comel bulat putih kt tepi sungai tu. Molek wat batu urut kaki reflexologi ni. Nanti nak ajak hubby mai kutip lah. Semangat!!


Aku teringin nak ada gazebo cenggini kt rumah. Tp angan2 je lah. Mampus kalo yg ni. Kayu chengal weh. Beli barang upah org pasang pun dh lbh 12 k. Masak.


Hihi..ayam ni kalo ada kt rumah aku harus kejap patah riuk anak aku kerjakan.


Ok, tak yah buang masa lama kat site. Balik ler. Jumpa pokok roselle yg dah hilang daun entah ke mana. Tp segan aku nak pi ambik. Dekat ngan rumah org. Karang aku kena kejar, malu seh.

Sblom balik, kita melencong jap.

Kita lalu kut jambatan tok bali. BUkan pulau bali indonesia ye kawan2. Lawa sungguh pemandangan.

Aku suka lalu jalan ni sbb pemandangannya sungguh lawa. Siap ada lagun bagai. Pastu ada org carik kepah lala tibeng tijah (semua cengkerang air payau). Pastu dorang jual tepi jalan tu jgk.

Pastu masuk jalan pantai. Pantai bisikan bayu. Ambik gambar dlm kete je lah.


Singgah tgk ikan apa yg ada kt kg pachakan, Dalam Rhu. Tak byk stok ikan ada. Dorang tgh menjala lagi nu. Bk yg blom naik ke darat.


Pusat pelabuhan perahu sunyi sepi. Dorang menjala pinggir pantai gitu jek. Musim ikan gelama.




Pastu beli lah ikan sikit2. MUrah dan segar. Kita teruskan perjalanan.

Wah, nampak makcik tgh jemur ikan kering. Harus menyinggah. Aku suka ikan kering yg blom kering. Rasa mcm ikan pekasam. Beli lah sikit. 5 hengget sekilo tap makcik tu baik ati beri 4 hengget jer. Moga Allah murahkan rezeki makcik. Amin.

Ikan kering.


Sotong kering pun ada. Tp makcik tu tak jual. Nak simpan kt anak dia. Keciwa aku.


Kat tepi rumah makcik ikan kering tu byk jugak pokok cermai. Terliur aku. Tapi segan nak mintak. Huhu


Belakang rumah makcik tu pulak ada kilang keropok. Korang tgk tauke keropok siap rumah banglo besar lg. Maju dah dorang ni. Kagum sambil telan air liur.


Ok, teruskan perjalanan.

Jumpa kedai keropok berdert deret tepi jalan. Harus menyinggah lah kan.

Ok, ni proses gentel kopok lekor sblm di goreng.


Lps gentel (golek2 atas tepung) terus masuk dalam kuali. Minyak tgh panas tu.


Masa korang menengok dia menggentel tu, tuan kedai sungguh baik hati akan bagi korang rasa kopok gentel tu. Aku? Apa lagi, makan sampai kenyang la. Hahaha. Kopok keping pun dorang bagi gak if korang nak rasa sedap ke tdk.


Ni lak kopok lekor yg rebus. Kalo nak balik goreng sendiri kt rumah, kena beli yg ni lah. Aku kan over 'rajin', so aku beli yg dah bergoreng. 4 btg singgit. Murah kan?


Macam2 jenis colek ada untuk nak makan ngan kpok. Korang pilih jer. Kalo tak silap aku 2 hengget sebotol.


Ops..tak lupa, aku posing gatai kt dlm kedai. :P


Dah, dah!!! Jom balik.

12 ulasan:

CuTeMiUt78 berkata...

heh..heh..heh..siap ronda bagai.. kv, kopok tu sedap tak.. kirim blh

MasNurin berkata...

dulu ex boifren aku org kemaman, tiap kali dia balik mesti dia kasik kopok lekor fresh2. Tapi pastu dah putus...tak dapat ler makan lagi. Mak kawen ngan orang tepeng..makan laksa buyung jer lah skrang ni.

atty's berkata...

mmg cantek gazebo tu kv..insyallah dpt nanti tuh..

kirim skit kopok leko hah.

Aku Bukan Bidadari berkata...

wah ni gi site ke..gi soping site? hi hi hi sedapnya lekor

F A R Y N berkata...

kak,baca entry ni tetiba buat saya rendu bau laut...hehehe

Ummibatrisya berkata...

ummi memang suka dengan keropok lekor dan goreng :)

lain kali pi kelantan, kena jumpa KV , boleh ke?

bawa ummi bersiar-siar dan memborong keropok :)

KV berkata...

cute,
kalo kopok kpg boleh ler. Kalo lekor karang dh basi nak ngepos nya.

mas,
hik hik..jodoh ketentuan ilahi. Larikkkkk

kty,
nak buat jgk, tp yg kecik skt. Kena modify bagi kurang kos.;)

tiara,
hang ni, mcm tak niasa ngan chek puloks.

faryn,
pasni ari minggu ekau pi coti2 tepi laut yer.

ummi,
insyaallah jika di izinkan Tuhan.;)

Mak Su berkata...

buat pondok cenggitu jer 12k? huhuhuhu, tak merasa ler maksu.

Zareda Norman berkata...

kV

kepok lekor fresh memangs edap..

kak zar pun kalau outstation memang suka berkempiaran masuk kampung.. tengok tu tengok ni

kakpiah berkata...

aku adalah pencinta kopok lekor.. dan gegambar itu begitu menarek perhatian aku....

CikguZue berkata...

aduss...teringat keropok lekor losong...waduh waduh...meleleh air liur ni.

KV berkata...

maksu,
kos mahal sbb semua pakai kayu chengal.

zareda,
hihi..bab melilau tu yg plg syokkk!!

piah,
jgn ko geget pc sudah lah.;P

cikguzue,
hehe..sian plk wat org jauh terliur. Maafin daku.