Isnin, 12 Januari 2009

UPAH

Mujur aku teringat nak belikan danish back hoe. Kalo dak, harus meraung sakan.

Alkisahnya, danish takmo pi skolah ngan kami. Dia kan masuk kelas 7.30 sama lah waktu ngan kami gi kerja. Lg pun dh jalan sama.

Puas pujuk, mmg takmo. Tetap jugak nak mek (atuk dia) yg hantar. Awal2 hari tu aku takde lah pujuk sgt. Sampai gaduh2 aku laki bini. Ye lah, sang suami dok ingat aku ni malas nak layan anak. Tak mo pujuk gi ngan kami.

Bukan mcm tu lah ekceli. Aku ni dok mikir yg danish tu baru je pi skolah tu. Karang budak tu buat perngai takmo ke skolah tak ke haru. Takmo lah beri tekanan dekat dia kan. Lama2 nanti kita pujuk lah lg.

Bukan aku tak kesian kt MIL. Dina lg dia nak uruskan. Kalo time nak hantar danish tu dina masih tido tak pe lah jgk sbb che (Moyang) boleh tunggu kan. Ni kalo dina dh sedar mmg kalut la skt. Nak kena hantar dina gi rumah pengasuh dulu (walopun belah rumah tp ambik masa jgk). Blk dr hantar danish pi ambik dina dulu, bagi makan (sarap), mandikan siap2 baru gi hantar semula. Macam MIL plk yg beranak kecik kan.

So, semalam aku try pancing ngan upah back hoe. Terus setuju. Wahaha. Tp pagi ni ada skt beronar. Ingat kan hancur dh. Tp sbb kemaruk nak back hoe baru, maka danish setuju mama hantar gi skolah. Senyum meleret MIL. Ye lah kan, before ni nak sarap pun tak berapa sempat. Kesian dia.

Back hoe danish.




Aku tak pernah ada pengalaman hantar anak ke skolah. Semua perkara MIL yg buat. Start dari daftar (pasti ari tu pun), menunggu, memujuk, hantar dan ambik, beramah mesra ngan cikgu. Semua MIL yg buat. Aku tau bangun pagi, mandi dan solat serta bersiap mai kerja je. Hik hik. Cuma start pra ni baru merasa gosokkan baju dan pakaikan baju skolah dia. Teruk kan?

Tp hari ni plk baru merasa hantar anak ke skolah, pimpim bawak ke kelas, bukakan kasut, babai dan tgk dia duduk di kerusi. Wah, syahdu sungguh perasaan tu tau. Selama ni org lain dok kompang dlm blog, aku mmpu tengok je lah. Tak pernah buat sendiri.

Ni nanti, majlis PIBG harus MIL yg pergi. Ahahaha. Sadis wo!!

Harapnya besok pun danish naik kete ngan aku lah. Lesai satu masalah kelam kabut pagi2.

11 ulasan:

bat berkata...

huhu yeap memang ada satu perasaan KV masa anto anak2 ke skool n lagi satu bila nengok diroang berjalan masuk tuh terasa "Dah besar anak aku skang neh"...

Anasfadilah berkata...

wah ada back hoe...makcik pinjam boleh..

kehkehkeh

aNIe berkata...

Beruntung KV dapat MIL yang baik dan rajin menguruskan Danish & Dina...dulu masa anak2 akay yang 2 orang tu kecik2 pun MIL yang banyak membantu...

Wah!! nanti aunty boleh le pinjam backhoe danish nak korek parit belakang rumah aunty...

~~ciklinn~~ berkata...

hihiiihh nak upah dulu yerk.... takper janji dia nak sekolah pas dapat upah tu...

pB berkata...

EEE ...

RASUAH

cendawanintim berkata...

sonang la nanti nak tambun tanah..baper sari nak sewa nih!!

Ungku Nor berkata...

anjib nye tadika dulu sederet dengan rumah je.
dia pi tadika jalan kaki sensorang, akak tunggu kat pagar je..tengok sampai dia masuk..hehehe..lagi la bapaaaaakkk pemalas punya mak ;p

Zareda Norman berkata...

Kak zar ni ibu yang over kot.. ehheh memang hantar anak sampai pintu sekoah masa dia tadika. Dah sekolah kebangsaan ni pun kak zar masih over lagi.. tengahari mesti call taska dia..

MasNurin berkata...

huwaa anak aku kecik lagi so belum dapat rasa pengalaman tu semua. KV penah tengok tak back hoe yang besar sampai budak2 umo 8thn ke bawah bole naik? Hehehe belikan lah dia gerenti dia syok naik siap ada topi lagi.

Intan Rosnitta berkata...

KV,

Rasuah utk tujuan yg baik apa salahnya.

Tadi si Ainna x nak masuk ke tadika w/pun dah sampai depan pintu. Tapi x lah sampai menangis / meraung cuma buat muka seposen. Terpaksalah ibu janji kata nak gi jalan2 ptg nanti...

Huhu

:P

- tety - berkata...

kalo danial, die pgil Scoop nih... huhu pengaruh Bob The Builder...

huhu biasanya ms 1st day g htr ank skolah la yg syahdu... nak2 lg kalo yg mcm danial. nangis2 x nk kena tinggal... huhu sebaaaakkk ooo... tp tu la nk kena kuat semangat sbb nk tinggalkan die kt dlm kelas... tp mmg sweet memori laaa...