Khamis, 15 Januari 2009

IKAN KELI

Aku tak pernah cerita kan. Hubby aku ada minat baru.

Pelihara ikan keli dan ikan puyu.

Ikan keli dia pi beli benih kt semerak nu. Benorny ada gambar masa beli benih tu 3 bln lps. Tp tatau la kt mana aku letak. Huhu. Penat cari eh. Tak jumpa.

Ikan puyu tu dia gi sauk dlm baruh jer. Ambik anak2 kecik pastu balik buh dlm kerek telaga. Pelihara sampai besar. Eh, stok ikan puyu dia makin byk sbb mak sah (wife ayah pengasuh dina yg meninggal tu) bagi semua ikan2 puyu dia dekat hubby. Takde sapa dah nak tolong pelihara sbb tuan dh takde kan. Lg may be tgk ikan puyu tu membuatkan mak sah rindu kt arwah kut. Itu aku agak je lah. hihi

Now dah boleh kutip hasil. MIL slalu sauk dan bakar tawar. Cicah budu. Haha. Sangat manis isi nya sbb ikan segar dari ladang katanya.





10 ulasan:

~~ciklinn~~ berkata...

wah bestni..tangkap2 terus masak kan freshhh...

KAKTINY berkata...

wah.. ni k alau singgah umah KV ni best gak weh... dapat makan ikan keli dan puyu fresh tuh..

kaktiny suka ikan keli goreng cicah ngan kicap + cili padi potong..
ikan puyu plak.. buat gulai ikan puyu dengan ubi kemili... pergh.. kalau kedua ini bertemu.. HANCUS DIET POYO NI.. hahahahah

Zareda Norman berkata...

eh eh ni boleh buat market survey ikan kat rumah KV ni.. heheheh

CuTeMiUt78 berkata...

kv, blh buat jual ni.. bestkan makn keli ngan puyu fresh.. perghh..lapo arr

KV berkata...

ciklin,
tu la, kalo tatau nak makan apa, terus tangkap ikan keli.

kaktiny,
ubi kemili tu rasanya kami panggil ubi keling. Ntah ye ntah tdk. Haha

zareda,
hihi..takde la sampai nak meniaga. Makan2 sendiri jer.

cute,
goreng garing. Wah, sedap sungguh.

pB berkata...

lamo doh tok makae ikae keli nie ..

sebab baco macae macae hal ttg ikae keli hok demo pe
ro dalae sangkar tu

rina berkata...

benih ikan keli tu camana roper... pasal x panggil anak ikan. or memang betul benih yg cam benih pokok2 tu.

MasNurin berkata...

aku suka yang digoreng garing. Lemak jer rasanya. Goreng berlada pun sedap.

Alinlai berkata...

perghhh ikan keli goreng berlada yummyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy hmmm KV bagi alamat nak pi buat lawatan ke ke ke

KV berkata...

kak pb,
kat rumah tu pun ado ikan keli. Tp dorang wi mkn ayam mapuh la, perut ayam la. Geli nak makan. Ni pero sdiri wi makan makanan ikan jah.

rina,
ahahaha. anak ikan la. Tp dorang panggil benih.

mas,
aku suka yg goreng jgk.

alin,
wah...dtg jer. Boleh sauk sendiri. Hahaha