Rabu, 17 Disember 2008

KERETA

Al kisah bermula 2 hari lps bila sorang anak buah kv call bagi tau perancangan nak buat family day dekat cameron highland krismas nanti.

Kv pun blurr!! Last2 kv ckp rejek dulu family kami. Sbb kv pun nak kena bincang ngan hubby kan. Tak boleh lah semborono nak bersetuju sedangkan dlm hati mmg menggeletis nak pegi.

BIla bagitau hubby, hubby pun tak setuju. Mmg alasan utama kami takdak kereta. Mana la 'larat' kancil 'turbo' kami tu nak mendaki bukit lojing. Huhu

Walopun sedar diri tp mmg kv rasa frust sesangat. BUkan pasal cameron highland. Tp masa yg berharga utk kami spend bersama. BUkannya selalu. Hanya julung2 kali. Dulu selalu musim perayaan lah, kami pergi bbq dekat pantai. Tapi dh byk thn tak pegi. Entah la, kenapa tetiba semua org sibuk. Ye lah dgn mak sakit, kakak sakit, dan bermacam2 alasan lagik.

Dah kesian tgk bini nak menangis, Hubby pun ckp, nanti dia try pinjam kete someone, tapi jgn mengharap sgt. Tak janji. Kv rasa frust giler. Hubby lak siap2 perli, "tu la, bi nak ambik @@@@@@@, mama tak kasi!" Hampeh!

Dulu hubby jual civic sbb kami takmo kete tu down harga ngan byk bila masuk 2008. Tinggal kancil kv jer. Mmg dah plan nak beli kete lain sbb kancil tu hnya 2nd car. Tapi masa tu kami takmo lah terkocoh kocoh. Lagi pun nak sudahkan rumah dulu. Kalo beli masa tu pun nak parking kt mana pulak kan. Rumah pun dah separuh kena roboh. Hehe

But, bila rumah dah siap, rasa sayang lak nak beli kereta skrg sbb dah penghujung tahun kan. Ye lah, masuk rumah bln lapan, kalo beli masa tu blom tentu dapat cepat. Baik kami tunggu jer 2009. So, menahan 'nafsu' lah kami pasal kete.

Bila jumpa kenkawan jer harus dorang pandang kami selekeh sbb pakai kancil jer, buruk lak tu. Huhu.. sungguh terhina okeh! Tapi tak pe, sabar je lah.

Masalahnya, kami tatau nak beli kete apa. Hubby dah ada aim dia ekceli. Cuma dok pikir pro n kontra. Lagi nak tgk jgk kewangan kami masa jan-feb tu, kete apa yg kami mampu pakai termasuk mampu ke nak bayar installment bulan2.

masalah jgk bab kereta ni. Hihi

p/s: 'org tu' dh bagi pinjam kete, cuma kena tgk masa nak pegi tu 'line clear' ke tdk. HUish.. tak sabarnya nak berkumpul!! Insyaallah dapat pergi kut.

20 ulasan:

HappyIrfa berkata...

hah..dah ada keta tu,pegi jelah..bila lagi nak kumpul ramai2

Intan Rosnitta berkata...

Kereta je kecik tapi duit banyak tuh!

Selamat bergumbira, KV!

pB berkata...

Salam


Bag'hae kemah banyok tu ...
Kalu jual lonni , buleh utong doh tu ...


Buleh bayar duit muko kreto doh tu ....

NONIE AZIZ berkata...

ko nak pinjam kete aku? kekekeke

Anasfadilah berkata...

kete kancil le jimat minyak kak kv

semoga dapat pi cameron ok?

:)

heheh

KV berkata...

irfa,
ye lah, kete org kan, mana lah tau kut2 masa nak pergi ada halangan.

intan,
takde byk mana nya. Haha

kak pb,
ekceli duit bayar muka dah ada. Dulu kan dh jual civic. Cuma tatau nak kete apa dan kena pikir gak instalment bulan2 tu mampu ke tdk. Hihi

nonie,
noks, kalo ko dekat ngan aku, haruss!! Ahahaha

dila,
mmg kancil jimat minyak. Berlasak dgn kete tu la. Cuma nak berjalan jauh kena la kete lain. Hihi

nanonano berkata...

musim2 ujan nkg tanah tggi?
sejukkkkkkkk...
huhuhu

tula kak..
umah beso
mmg kene amek kete beso gak arr..
hihi

Sham Ummi Echa berkata...

hai kv..thnks sudi singgah blog sy.. smat brkenalan k..

oo..nk g cuti2 mesia kt cameron yer.. hrp2 kv jd la pg.. bes tau g cameron.. dlu sy slalu g cameron..tp ni da lama x pg..last pg thn 2005..bleh gitu..tp kitorang insyaallah nk g next month..hehe x sabar nk tggu..

Biarlah rahsia berkata...

sewa je kete utk sehari dua tu Kv...mesti boleh...rugi klu takpi...
tu aje masa yg ada utk berkumpul reramai kan...

edyan7 berkata...

Semoga berjaya menempah kereta baru..huhu... hmmm... aku pun dah jenuh pikir pasal kete ni... hari tu dah beria-ria nak sambar satu Livina...sekali ada kes lak nak kena diselesaikan (hutang keluarga)... nampaknya kena pendam dulu hasrat tu... mmg frust... tapi ada hikmahnya kot...

laa ni bawak le kete kelisa aku yang dah banyak tanda2 karat tu... mmg le selalu kena perli nagn member...guard kat opis pun sound

"apa kelas engineer pakai kelisa buruk... aku guard pun boleh beli toyota"... aduh... sabo je lah...

ita.itu berkata...

nok beli honda br nok.sok launching..cun siot

Mak Su berkata...

cemana kv? moga2 dapat ler pergi berbbq kat CH ya...sejuk2 skit, makan panas2, sedappp

Zareda Norman berkata...

kak zar pun dok terpikir pikir jugak ni nak ambil kereta lain tapi interest sagt tinggi sekarang wokeh.. rileks sabar dulu.. kasik interest turun sikit lagi

Ungku Nor berkata...

KV, pakai keta besar tapi belom ujung bulan dah pokai..tade makne gak yang..hehehe

~~ciklinn~~ berkata...

huhuhhu takpe sabor2 esok sekali kuar kete..nahhhhh gedabak besar n lajuss ok.....

mmg seronokkan dapat kumpul ramai2..

aNIe berkata...

KV...masa berkumpul adik beradik adalah masa yang paling seronok...tapi bila terasa macam tak dpt pergi...walaupun mulut kata takpe...hati betul2 kecewakan?

Takpelah...Insyaallah dpt pergi tu...

oren... berkata...

alaa..jgn la merendah sgt..kancil pun, kereta jugak..boleh gak bawak mu every week gi KB mall kan..

jgn sedih2 noo...

Aku Bukan Bidadari berkata...

nak ikut.. (hi hi hi tak malu kan)

Gee berkata...

kv, selamat berfamily day..hati2 bawa keta yea..

Yatie berkata...

yg bestnya nak pegi sbb nak spend time with family reramai kan .. tuh laa masa yg paling seronok rasanya .. takpe, ada rezeki ada la tuh ..