Selasa, 11 Mac 2008

MANUSIA BANGANG

Sori lah yer, ni en3 meluah perasaan geram. Mungkin kurang sopan skt. Sebagai kenangan kv n co di hari tua. Sigh.

Mungkin ramai dah maklum, kami tgh bina rumah. Sblm dpt bina rumah dan buat loan tu, mmg btul2 menguji fzikl dan mental. Korang tau lah masalah tanah kt kelate ni. Masing2 malas nk setel kan. Bila dh lama (dan ramai yg tua dah mati) maka bertambah tambah lah nama pewaris. Makin lama makin complicated.

Nak buat loan, kena geran yg nama sendiri. Takmo syer ngan org lain. Semua org dh tau lh kan? Ekeke. Nk setel menda alah tu, penat bergaduh sedara mara, penat jumpa loyar, penat gi mahkamah, penat ulang alik pejabat tanah dan penat mcm2 lg. Yg penting duit habis ribu riban tu, sorang diri.

Ingat kn dh setel semua. Yg bermasam muka dulu kami buat bodoh. Bila kami rombak jalan (jln tu dekat sgt ngan rumah, bahaya. Lg pn tak lps tapak rumah baru), hah, baru la nak merayu. Hubby suh gi pjbt tanah buat nilaian. Bayar dan gezet jln kalo nk kami bagi. Senang crita, anak cucu besok tak yah nk gaduh2 lg dah.

So, ada la sorang hamba allah ni (bkn family hubby pn, suami dia). Kononnya nk report polis lah, itu lah ini lah (mcm2). Tak de apa pun. Last2 hantar menantu dia yg engineer konon (kami risik2, heheh..atas skt je dr ofis boy..ahahaha). Dtg serang hubby. Katanya cara kami buat tu salah. Dorang tak sign so mana boleh buat pecahan geran. Abih tu, kami pasang loyar tu apakejadah nya, bodoh?

Bila hubby tunjuk perintah mahkamah yg tok hakim sign dia tk paham. Hubby kata, sapa lah dia, cam besar sgt kuasa nk tiru sign tok hakim. Hik hik. Bengap btul menantu dia tu.

Last2 dia mintak ngan hubby nk pi ckp jauh2 skt, takut org dengar. Dia mintak hubby kurangkan bayaran utk laluan dorang sbb dorang tk mampu nk bayar kalo pjbt tanah wat penilaian. Lain2 hal utk buat jln tu dorang kluarkan kos sendiri. So, kami pun malas nk pikr byk, tk baik buat jahat ngan org kn, walo pun org btul2 wat jahat ngan kita. Hiks statement cover. Hubby setuju ngan harga yg dia tawar kn. Tp menantu dia tu mintak jasa baik hubby suh rahsia kn. Takut pak mertua dia tahu, rosak dia punya reputasi. Hik2. Btul2 dia merayu okeh.
Hah, lps tu baru nk g salam ngan chek dan mak. Walo pun tok sedara tp ari tu baru nk g salam. Dah setengah tahun kawin tu.;P. Sungguh tak sedar diri okeh!

Kami pun pung pang pung pang buat lh rumah. Tp agent2 diorang dok kepoh2 ckp kami spelet pjbt tanah. Bila menantu kwn tu gi serang hubby baru tau takut terus bagi jalan. Kih kih..tp depa tatau kami ada senjata hebat. Apa lg, menantu dia lah. Hubby call menantu dia ckp yg dia dh tersohor seluruh kampung. Dia gi serang hubby. Pucat mamat tu. Malu nk blk kampung mertua. Nampak sgt nk tunjuk hero kan. Nah, rasa kan!

Lps siap jalan boleh lalu (alah, batu crusher run jek) mertua dia pun blk lh (mertua dia keje kt perak, ditukarkn, terpaksa lh tinggalkan rumah sementara nak pencen, tu pun tk sedar diri). Masa dia blk pestime jalan tu boleh lalu, rumah kami baru isi tanah dlm beam. Masa tu dia dh jaki. Mmg pk mertua dia kaki jaki tak ingat tuhan tau!

Seken last dia blk itu hri nk ngundi. Dia sampai sejam sblm solat jumaat. Lps solat tu, dia jumpa tukang rumah kami, siap suh pesan kt kami yg dia akan report bpr sbb kami buat tak ikut rules. What the fu*ck? Mmg bangang bodoh punya manusia. (rumah kami dah naik roof trusses) mesti jaki habis la kan.

Kami tau kami tk salah. Tp bila dia report akan menyusahkan tenaga dan mental kami plk nnti. Hubby call the lawyer. Lawyer ckp, apa2 hal kami tkkn kena sbb bicara di buat dpn hakim. Apa2 hal yg berlaku lawyer akn gi jawb. Kalo depa nk ugut kami (kononnya bpr tu tok nenek depa lh kn), lawyer akan dtg dan mintak surat serta kad kuasa bpr tu. Lawyer akn ajar bpr tu ckp2.

Kononnya kami rasuah badan kehakiman lah sbb perbicaraan sekali jer. Sepatutnya 2-3 kali. Dh tok hakm tu puas hati. Lg pn depa tk hadir perbicaan. Tempoh bantahan 14 hari pn depa tk buat. Lawyer kami mintak hubby tanya lawyer dorang tu sapa. Sbb lawyer kami nk report kt tok hakim. Boleh caj hina mahkamah dan hina sistem penghakiman. Sijil lawyer dia akan di tarik balik. Hoho

So, kalo dorang report jgk (namun bpr akan menasihatkan mereka supaya tdk report, karang kena caj memfitnah, hiks), lesai segala tu, kami (atas nasihat lawyer) akan saman malu, tekanan perasaan, tekanan masyarakat dan lain2. Haha...setahun dua naik turun mahkamah lah depa. Baru depa tau betapa lazat nya suka mnyusahkan org. Lawyer kami akan saman semaksimun mungkin. Menang atau tdk, jgn ambik peduli. Janji ajar cukup2 sbb dah terrrrrrlalu lama kami bersabar dgn fitnah dan pengkhianatan dorang.

Hiks , tak pepasai nanti kami ada pendapatan sampingan. Kalo tk bayar masuk jel 14hari you! Rasakan! (eh, boleh buat bayaran instalment a170 tau!)


p/s: hubby ada call menantu dia bagi tau yg bapak mertua dia nk report bpr. Haha..saja nk sakat menantu dia. Risau btul kawan tu. Dia mintak kami tenang sbb dia ckp bapak mertua dia takkan buat apa2 tanpa dia. Lantak lah. Kami hanya menunggu. Apa pun yg bakal terjadi, jalan buat kami dh terbentang. Hmm...

Ni gambar bulan lps, gambar terkini takde dlm lap top. Malas nk transfer.;P

13 ulasan:

Akinogal berkata...

See Here

Mak Su berkata...

wah.... susah jugak ni...

kasutVincci berkata...

mak su,
org phd ni mmg susah mak su. Dah tanah tu ye ye dh hak kami, dia sibuk sgt tu kenapa. Kami just nak kluar dr geran yg ramai2 tu. Tak usik seinci pun yg bini dia punya. Pelik sungguh.

Apple Pie berkata...

dasar busuk hati. pendengki. takleh tgk org lain lebih dan senang dari dia.

banyak2 lah korang bersabar yer. ini semua dugaan je.

biarkan org tua tu makan hati berulam jantung tgk rumah korang siap nnti ahahahahahah.

kasutVincci berkata...

apple,
noks, dah lama kami dok sabar okes. Kalo dia buat jgk tindakan bodoh tu mmg kami ajar dia cukup. Kubur dah kata mari, rumah kata pergi masih ada hati nak jaki kt org. Dengki sangat, berusaha lah perbaiki maju kan diri, kan?
Ehehe

NBK466 berkata...

Sori ler KV..den tak sihat sangat nak baca N3 kali nie..just nak tinggalkan jejak takut nanti ada yg kata den majuk lak...he.he..he..

arianna adrizal berkata...

laaa.. teringat dulu kami dulu penah kena yg lbh kurang mcmtu jugak. kes org tua sama org tua serah tanah pakai mulut tak pakai geran. sekali bila kami nk besarkan rumah, anak cucu dia yg kuar sekolah tinggi, mintak balik tanah tu. ha nk buat mcmana.. org tua sama org tua yg buat perjanjian tu pun da takda. akhirnya kami kuar dr tanah yg kami da tgl lbh sedekad.

Mommy Lily berkata...

susah hati jgk kalau cam ni kan. kita nk buat rumah utk duduk sampai anak cucu tk nak pulak org sakit ati ngan kita. bab2 harta dan tanah ni mmg selalu jadi masalah. cam mak kita, ada sekeping tanah syer nama dgn adik dia. bila adik dia nk wat rumah, mintak jasa baik mak tukar nama sementara coz laki dia nk wat loan. sampai skrg mak sedara kita tu buat tk tau aje. rumah dia besar 2 tgkt, smpai mak kita dah tk ada tapak nk buat rumah.. tp adik beradik punya pasal, mak makan hati sendiri. ampun geram dan sakit hati smpai skrg.

kasutVincci berkata...

abg shahrul,
tak pe. Cepat2 sembuh tau!

anne,
masalahnya, bahagian masing2 dah termakhtub dlm geran, kami just nk kluar dr geran tu. Tu pun kecoh. Padahal tk usik hak dorang pun. Hehe..biar lah depa kan.

mami lily,
susah kalo takde hitam putih tu. Peringkat adik beradik tak pe lah lg. Peringkat anak2 dan cucu besok mmg masalah besar lah.

Darling berkata...

std le bab dengki mendengki dalam family sedara mara ni.. darl ni pun dah bosan kalau bab kata mengata ni. sampaikan ala2 boikot 1 makcik tu. pegi pun bersebab je. nak tidur toksah harap le. biar tghmalam ribut taufan tetap akan balik gak.

bukan darl je, malah adik bradik darl mmg tak berapa ngam dah dgn makcik sorg tu..

so KV, pedulikkan je segala caci maki nista umpatan tu.. sebahagian manusia memang tak senang tengok manusia lain lebih dari dia.

kasutVincci berkata...

darl,
mmg dorang tu dah tak masuk dlm hal kami. Tp kdg2 sabar pun ada limit jgk kan. Hehe

Kaklong Syikin berkata...

salam,

geram pulak bila membacanya. tak pe, org sabar selalu menang.

wah..besornya rumah, rezeki anak2 tu.

Zareda berkata...

bab tanah ni adik beradik bleh putus sedara.. tak apalah, kita jangan kacau orang, orang jangan kacau kita. Mak dan abah kak zar pun banyak tanah, selalu kena tipu dengan orang kg.. jual getah, jual batang getah, amik buah durian.. nak buat cam ne.. saba ajela