Ahad, 23 Mac 2008

CELOTEH HARI CUTI

Cuti 3 hari mcm2 aktiviti kami.


Mula ngan hari khamis dulu ek.



Kami gi pasar siti khadijah dulu. Cari2 lauk. Sebelum sampai pasar, kami layan angan2 tak sudah. Wakaka..tgk toyota altis. Alah, bukan berduit nak beli pun. Mana lah mampu. Hanya berfantasi sajork. Layan perasaan. Fuh... lawa sungguh kete ni kan.;)






Toyota Altis baru. Entah lh ni yg model mana. Kv lupa sih. 1.8 G ke 1.8 S. Tp kami tak test drive pun. Malu. Errkk, sedar diri okeh!



Kt pasar hubby beli lauk mcm2 termasuk ketam nipah. Nak cari ketam laut takde uols. Sbb dh lama bini dia mengidam nk mkn ketam kn, harus lh dia beli kn terus.


Ketam nipah sebelum di proses. Kaki dia kena ikat tu. Hati2 tgn anda yach!


Sbb nyawa dia liat, kita kasi dia mati mengejut. Rendam dlm air panas yg menggelegak. Hehe..



Ni lh hasil nya, merah menyala.



Menu kami utk lunch hari khamis tu. Ketam tumis lada, ikan talapia goreng dan kerabu kaki ayam. Simple tp sedap. Wakaka. Perasan dih?






Tgh kv sibuk masak tu, MIL sibuk gak buat kuih tepung bungkus. Benar nya mlm tu buat tahhlil utk arwah mak. Dh 40 hari mak 'pergi'. So, MIL ngan baik hati nya tolong buat kuih ni. Adik beradik yg lain kt kampung nun sibuk sembelih lembu. Gulai kawah, ayam bakar, acar, agar2 dan lain2.




Kuih tepung bungkus yg telah siap dikukus. Ni kasi dia sejuk dulu.



Sementara MIL menyudahkan kuih nya, kv pun sibuk dgn buah pauh ringan. Mangga muda ler. Nak jeruk. Makan gitu (fresh) tak habis lah.


Kasi rendam air garam dulu. Besok baru boleh jeruk.


Ptg nya balik rumah arwah mak. Tetamu dah berpusu pusu. Mlm tu plk pakat bersekawat sempena maulidur rasul dan meratib utk di hadiahkan buat arwah mak. Pastu bacaan ayat suci al quran.



Besoknya, jumaat. Panas terik membahang. Punya lah hazab tau!

Pagi takde aktiviti pape. Ptg kami gi kb mall. Takde tempat lain nk pegi kan. Hehe.


Layan anak2 main kat play land. Pastu minum2 kt foodcourt.


Blk rumah dekat maghrib dah.

Lps dinner, kv pun jeruk pauh ni dulu.



Taruk air gula pekat jer. Best kalo taruk cili kering hancur. Tp takde stok plk kt rumah masa tu.;)



Hari sabtu, pagi takde aktiviti luar biasa. Main2 kt rumah je. Panas sgt ler. Sian kt dina. Kjp sejuk kjp panas badan dia.


Ptg kami gi tesco. Seb baik dah ada tsco kan, kalo tk, harus pi kb mall lagi. wakaka.


Kt tesco ada sales barangan baby. Fuh, layannnn.


Kv sempa beli botol air anakku utk dina. Easy sip katanya. senang nak minum air masak masa jalan2. Mula2 tu ambik utk dina jer. Time nk bayar danish bersedih tk belikan dia sama. Hehe..so, hubby suh ambikkan utk danish jgk. Hehe...kes tk sampai hati. Yer lah, asyik beli brg utk adik jer. Utk dia takde pape pun.



Adk botol kaler hijau, abang botol kaler biru. Kiut kan?


Kami beli jgk bekas makanan ni utk dina. Senang nak taruk makanan dia sbb bertudung dan tempat nk letak sudu. Nanti kt mana2 boleh suapkan si dina tu. Maklum la anak dara tu asyik lapar jek.

Brand anakku jgk. Mini mouse.;)

Sudah beli brg tu, singgah minum kt food court. Danish sibuk nk makan yee mee sizzling. Hubby belikan jgk popia kegemaran dia. Kv try ngetest taruk dina dlm high chair. Sronok sakan. Siap ketawa mengilai tepuk2 meja tu. Over acting sungguh.


Tp dlm 10 minit je lah. Pastu nk turun. Terpaksa lah pangku pulak.

30 ulasan:

pB berkata...

salam

smeta jah 40 hari tu ....

kv keno blaja dengae MIL tu caro caro buat kuih tradisional.
Rugi kalu tock blaja .....

Oren... berkata...

oooo...dina dah bleh duduk kat dlm high chair? advanced ek...

nanonano berkata...

aaaaarrrrgghhh !!
tensen tgk gmbar pelam pauh tuu..
huwaaaaaaa..
mula la nk ngidam neh..
er...tp skunk bukan musim die ar kak..
tlgggggggg courier ke sni,
hikhiks :p

Apple Pie berkata...

sedap lak nmpk mangga tu nk kena jeruk..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

bat berkata...

amboi berjalan sakan no.. banyaknyer mangga pauh sampai leh buat jeruk kaedahnya.. huhu

KV berkata...

kak pb,
mmg la rugi tk blajar. Tp kv segan la puloks. Lagu mano tu? Hihi

oren,
kena tambat jgk dlm high chair tu. Kalo tak asyik nk turun jek. Bahaya.;)

nana,
kt sini dh musim dia lah. Malas lh nak kurier bagai. Awak dtg sini je lah.;)

apple,
kt sinun takde pauh ringan ker?

mama bat,
boring dok rumah kaedahnya. Panas membahang. Kena lah cari tempat sejuk dan ramai org. Kurang skt boring. Wakaka

happyirfa berkata...

salam..
emm rasa baru semalam kv wat en3 mok pulang kerahmatullah..rupanya dah 40 hari..alfatihah.

wah sakan berjalan.kami duk umah jer..belum gaji pastu hari hujan lebat sampai ke malam..best tido ..sejuk jer

kirana berkata...

kak....terliur sy tgk jeruk pelam tu ..mak aih.menjejeh air liur rasa slurrrrpp

kak..tak per berangan2 pon..kdg2 kita dok berangan tu leh jd kenyataan...kire cm doa la jugak..

Apple Pie berkata...

nak jeruk pelam tuhhhhhhhhh

*dok telan air liur*

Aku Bukan Bidadari berkata...

wah wah ..nak jeluk pelam!!!!
KV kejam..
tiara terliur ayaq liuq nih!

KV berkata...

irfa,
kejap je kn, dah 40 hari.:)
kami hari minggu mmg slalu bjalan. Bosan kt rumah.

kirana,
alahai, kesiannya. Ramai pulak yg terliur. Kalo dekat dah ajak mai rumah dah ni. HIhi
Bab berangan tu, hubby akak la yg overdose. Sian dia takdak kete. Tu yg dok mikir nk beli kete apa. Hehe
Moga2 doa ana termakbul impian hubby akak tu. Hehe

apple,
noks, sian kt engko. Kalo pos mesti dh berkulat baru sampai kan?

tiara,
owh...tidak, akak kijam kah? Sian mak buyung!!!

rina berkata...

tepung bungkus & jeruk pauh menjadi pujaan hati hamba... terliur sungguh weiii

mama ranggie berkata...

kejap aje dah 40hari kan...

semoga roh beliau dicucuri rahmat...

Yatie berkata...

alamak, sedapnya lauk2 ko masak .. tapi bila time terbaca ko buat jeruk mangga/pauh tuh, terus terliur aku kat sini .. wakakakaka .. harus balik Msia karang aku cari jeruk gak nieh ... hahaaha ..

Zareda berkata...

kak zar pun suka makan ketam nipah.. sedap dan manis dari ketam laut.. kalau buat black pepper crab.. mahai aihhhh

Ungku Nor berkata...

alaa..pos la sini jeruk pauh tu sket..;p

cendawanintim berkata...

Salam kenal2 buat KV,

Wah, tak pernah makan lagik ketam spesis tuh...nanti tanya mak ler...siang ketam pon tak pass lagik nih!

adoiiii....pelam jeruk tuh sungguh mengghairahkan...hikhik

Manjlara berkata...

waduhh, jeruk mangga tuh...

p/s - canggitu je nak buat jeruk tu eh? cam senang je, leh ar cube :)

sitilina berkata...

napok bejurus dohtu anok daro tu..awww~

lindosh berkata...

kuih tepung bungkus camne tu? lebey kurang cam lepat ke?

nasazfrog... berkata...

kv nak mangga muda tuh sikit.. mak aiii lame tul tak makan jeruk2 nehh...

KV berkata...

rina,
harus balik kapong skt lg gi cari nih. Kekeke

mama,
kv pun rasa, alahai sekejapnya. Tak perasan dah 40 hari.
TQ atas doa.;)

yatie,
ko lg lah kan nun jauh di tanah arab, mana nak cari jeruk pauh. Hik hik.

kak zar,
alahai, ari tu tak terpikir pun nak masak black pepper. Huhu
Lain kali kena try nih.;)

kak ungku,
haha..kv berjaya buat kak ungku meroyan.Kui kui kui

cendawan intim,
salam kenal jgk.
Kv pun tak reti siang ketam tu. Basuh gitu2 jer. Kalo ketam laut boleh le potong jari2 dia tu, kalo ketam nipah, huhu tak berani.;)

manjlara,
kv slalu wat gitu jer. Hehe

sitilina,
meme berjurus sakan doh rasonyo. Alhamdulillah. Cuma time nok tido jah ngamuk skt. Biasa lah tu. Hehe

dosh,
ala, lupa nak taruk gambar isi tepung bungkus tu. Kat dlm dia kaler putih buat ngan tepung beras, santan dan garam skt. Lemak rasanya. Intinya isi kelapa muda campur gula melaka. Di gentel bulat2 dan balut ngan tepung pulut. Dalam satu bungkus tu taruk 2 biji inti. Hehe..paham tak?

KV berkata...

nasazfrog,
nak ker? Mai lah rumah kv. Jauh sgt la nak pos kan ke johor nun. Hihi

Mak Su berkata...

la... ciannyer kat mr crab tu... huhuhu. errkkk burp, kenyang.

ibuVouge berkata...

Salam
dah besar anak kv..menunjukkan sudah lama iv tak melawat kv..huhuhuhu

KV berkata...

mak su,
burrpp...kenyang ek?

IV,
hehe..dlm tak sembang kan.

NBK466 berkata...

ALTIS baru nie nampak lebih HANSEM dari VIOS baru - macam katak sikit..he.he.he.. Den kalau ketam paling suka GORENG ajerk...besh..

YuszTieY berkata...

salam...
msti manis kan isi ketam tu...boley sepit org lagi tu doh keno tambat dah tu....habis pakat meleleh air liur tgk buah pauh jeruk kv...heheeee..mace ngide la plok rasenya..

KV berkata...

abg shahrul,
dah tak bizi ker? Hehe
vios = city
altis = civic 1.8 etc
semuanya best kan?
KETAM tu kukus pun sodap. Sbb isi dia mmg dh manis kan.;)

yuztiey,
hehe..ramai yg mengidam jeruk pauh tu.

arianna adrizal berkata...

minat altis ka? mai la keje kat tmpt kami. murah sket. tp murah2 pun.. kami ni pun tak mampu lagi nk pakai. hehehe.

cedapnyaaa..jerok!! ckeettt..