Ahad, 6 Januari 2008

KEMBUNG

Pagi ni kv rasa sebu. Kembung perut. Angin dok gruk grak gruk grak dlm perut nih. Zombie lite2 kaedahnya. Dah la ptg kelmarin dekat maghrib baru sampai kat rumah. Kv jaga mak dekat wad sekejap.

On d way balik tu singgah beli nasik kukus. Lauk sambal paru punya la pedas menyengat tak hengat. Dlm 8++ tu danish ratah ikan selayang. Org kl panggil ikan sardin kut (lantak la nama apa pun kan). Dah sudah makan tu melalak terlekat tulang ikan pulak dah. Haru betul.

Tp silap kv jugak. Tak pantau dia makan sbb kdg2 kv anggap dia dah besar. BOleh berdikari lah kunun.Tp selalunya kan, kalo bab2 tulang ikan ni dia mmg hati2. Mlm td mmg nasib dia lah kan. Puas pujuk telan nasik kepal atau biskut. Langsung tak layan. Suh nyonyot botol pun takmo. Geram betul! Dah la nak tgk pun tak kasi.

Hubby dan MIL bawak dia pi jumpa satu makcik ni yg memang tersohor lah kiranya kat kampung tu bab2 lekat tulang ni. Kv dulu pun ambi air tawar ngan dia. Balik tu mmg dia dah hepi2. Tp sedar pkl 2 pagi tu melalak sakan pulak dah. Tak makan pujuk lak tu. Nak tgk pun tak dapat.

Bawak gi ER usm. Doc x-ray tp ak nampak benda pun. Last2 suh jumpa pakar EnT pagi ni dan bagi ubat tahan sakit. Dekat 6pg baru sampai kat rumah. Kami decided tak bawak dia gi klinik EnT tu. Malas nak nunggu berjam jam. Sbb tulang tu halus sgt. Lg pun lps makan ubat tu nampak dia ok dan boleh tido. Pagi ni taktau la gi skolah ke tidak (first day skolah dia ari ni). Harap dia dah ok. Nak koling2 pun tak boleh sbb kabel telefon budak dah curi. Hubby dah siap beli henfon utk MIL tp ari ni baru daftar nombor. Serabut kabel asyik kena curik.
Si lekat tulang. Doc ER pun panik dgn lalakan dia. Bukan sakit lekat tulang, tp takut ngan doktor!

Dina pulak, sehari dua ni mcm dah ok. Tak byk melalak. Tp kena dukung lbh la skt. Pas tu suka membebel. Berjejeran ayaq liur. Suka gigit tgn sendirik. Kv beli rattle tollyjoy kat dia. Tp tak berapa pandai nak pegang lg. Tak kuat. Harapnya ragam tangis dia dah hilang kut. Hopefully! Hehe


Uishh..ngantuknya. Tp mesti kena dokong kasik lalok baru boleh ayun dlm buai.;)

9 ulasan:

Mummy Rizq berkata...

bebudak memang tak makan dek pujuk.. rizq punya angin dlm minggu lepas ni teruk betul! tak kena sikit menangis.. org usik sikit, menangis.. pening aku!

kasutVincci berkata...

mar,
hik hik...kdg2 'gelap mata' dibuatnya bila tak makan pujuk ni. Tp kena istighfar byk2 kan? Hehe

Aku Bukan Bidadari berkata...

huhhuhu..nantok nya baby.. hihi nguap besor... tiara pun ngantuk tgk ekekeee

pB berkata...

Salam KV ...

payoh kalubudok budok ni lekat tulae ikae.

Perangai Danish lebih kurae samo jah dengae Nuying tu. Kalu sakit, dio punyo menangis lagi kuat dari sakit. Nok kelih pung tok dui. Apo toh lagi nok boh ubat ...

happyirfa berkata...

salam kv..
hari ni sy sakit perut.berulang alik gi toilet mgkin bahana sambal bilis petai sekuali kemarin kot...

nanonano berkata...

heheem
same arr sni pom,
asek kene curik jek cable tu,
nape la dlm cable tu tade cas letrik ek,
biar ms diowg nk cantas tu,
mampuh kerah kejung kene karen,
huhu :p
las2 skunk mak ayah kai enpon,
mls amek tao psl cable tu da..
lantak ar diowg nk curik2 ngn tiang2 skali pom,
hiks :p

kasutVincci berkata...

tiara,
awak ngantuk sbb perubahan hormon. Curi2 tido la kjp. Hiks

kak pb,
memae budok danish tu payoh baso. Tok cekat nok gayo, last2 kito hok naik daroh pulok. Hehe

irfa,
kv kalu makae pedas, konfem berulang alik masuk bilik termenung tu. Huhu

nana,
sunggoh la, bakpo telekom nya tok reka karen do cable dio tu. Bair mapuh keras kejung budok hok curi tuh. Senang crito dih?

Apple Pie berkata...

haipp dina..tutup mulut tu. masuk lalat kang ehheheeheheh

kasutVincci berkata...

apple,
agaknya besok2 bila dia tgk gambar dia gitu mesti dia segan kan? Haha..ada modal nak usik dia bila besar nanti.;)