Ahad, 23 Disember 2007

CERITA RAYA HAJI

Huhu...tak best nya raya tahun ni. Ntah le. Takde mood raya langsung. Kv dan hubby hanya pakai track suit di hari raya. Malas nak melawa bagai. Mood raya betul2 hilang. Tatau kenapa. Mungkin sbb dina masih dgn ragam nya. So, takde apa2 perasaan.;P

Upacara sembelih dan proses daging lembu pukul dua lbh baru siap. Bergegas lunch dan solat sbb kami nak ke spital pulak. TQ very much buat kakak ipar kv che na dan anak dara dia liya yg sanggup berkorban malam raya dan pagi raya utk jaga mak kat spital. Kv mmg tak boleh nak excuse langsung sbb dina tu asyik meragam sajork. Kalo tak de masalah dgn dina mmg kv tak kisah beraya dekat wad pun.

Mak mcm tu le, hari ni (ahad) doc nak masukkan kamera pulak dlm tubuh dia sbb doc ckp saluran hempedu mak tersumbat. Duduk kat wad tak lama sbb mak suruh kv blk jenguk kakak (yg sakit kanser pangkal rahim tu). Mak ckp, kesian dekat kakak sbb takde sapa2 di hari raya. Mesti dia sedih.(kakak N duk ngan mak kv)

Lps kat spital singgah dekat rumah dulu ambik idrina maisarah (kak long tolong jaga kjp). Rush balik kampung. Huhahuha dah 6.45 ptg. Irdina asyik tak setel jer. Huk hek huk hek, asyik nak meragam jer. On d way balik tu mmg meraung tak hengat dlm kete. Last2 dia tertido. Hik hik...kering tekak dibuatnya.

Raya kedua tak pegi spital. Sibuk kemaskan rumah. Almari semua bawak keluar ke ruang tamu. Buat bilik sementara dgn almari2 tu. Mcm kedai perabot la pulak. Hujung minggu ni, rumah kami akan dirobohkan separuh. Lemas la skt. Dah biasa dok ruang yg luas. Tetiba tinggal separuh. Tak pe la, berkorban utk keselesaan nnti.

Lps zuhur gi majlis menghantar menantu. Dina kak long yg jaga. Kak long ckp sepanjang kami pegi tu (dlm 2 jam), dina tido je kerja nya. Tu yg heran, kalo kat rumah sendiri asyik nak melalak je kerja dia. Kat rumah pengasuh, bebaik je. Tp ok jugak gitu kan, at least pengasuh tak boring ngan peel dia.

Pagi sabtu, lps goreng nasi kami bergegas ke spital. Selalu nya pagi dina tak meragam sgt. Dlm 2 jam setengah kami pegi. Balik tu MIL tgh usung ke hulu hilir. 10 minit je kami pegi dina dan meragam. Puas MIL cuba call, tp tak dpt. Mmg kv rasa bersalah sgt2. Mana tak tensyen MIL. 2 jam asyik nak meraung jer.

Tgh hari skt kami gi kenduri dekat gong kedak. Mula2 MIL tak berani nak pegi sbb takut dina meragam. Kv ckp, dah mmg peel dia gitu. Dah puas meraung dia tido lah dgn jayanya. Kami pegi jgk. Masa pegi langsung tak meragam. Tp kv makan tak kenyang pun. Makan takdak perasaan kaedahnya. Takut dina meraung. Hik hik...mcm tu le kalo anak jenis meragam.

Dekat sejam duduk kat situ baru kami balik. On d way balik tu, aksi meraung pun bermula. 10 minit kemudian tertido lah dia. Alhamdulillah. Ptgnya dah teduh skt, hubby kerjakan bangsal lembu. Sbb tapak rumah kat situ, kena la buang semua. Kv apa lagi, aktiviti dokong dina ler. Mlmnya sempat tgk sehati berdansa baru tido.

Terjawab tak napa kv takde mood raya?

Hik hik..

Abg danish beraksi di pagi raya dgn adiknya irdina maisarah.


Posing mata terbeliak.


Walaupun dah melawa. Dgn skirt jeans bagai, susu tetap nombor satu. Hik hik. Perasaan tak soother kat tgn kv tu. Kena ready, abih je susu terus sumbat menda alah tu. Baru tak menangis. Hmm...anak dara ku sorang.

20 ulasan:

mama uyin => berkata...

ala tomey nye baby girl die..... :)

bese la bile dah ade ank lyn keranah diorg dah jd cam hiburan dlm life kite kn...?

*wink

ADIEJIN berkata...

kenapa tak der mood ?

ijah berkata...

tak peh lah dah nama nyer raya korban kan, kenelah berkorban....

bila dia dah besar nanti ragam dia akan jadi kenangan buat awak...

kasutVincci berkata...

alin,
hehe...mmg la jd hiburan bebudak ni.;)

abe djin,
oh..tidak, adakah en3 ku tidak menjawab persoalan?
Haha

ijah,
tu ler..tahun depan kita beraya sakan (insyaallah kalo pjg umur) ;P

minnie berkata...

Salam KV..
Selamat Aidil Adha... Dulu saya pun pernah ada kawan yang anaknya jenis melalak.. baby girl juga... sampai bila anak dia melalak... mak ayah dia tak tau nak buat apa... jenis melalak yang sangat nyaring dan dah tentu buat semua orang tak senang duduk... dah tak ingat apa dia buat dengan anaknya... rasanya berubat juga la...

Yatie berkata...

harta siapakah ini? harta ini irdina maisarah yg punyaaaaaaaaaa .. hehehehhe .. opssss, jgn mare ye .. insyaallah selalunya kalau kecik2 susah nak jaga, dah besar nanti baik budaknya .. berdoa ajelah KV ye moga2 ragam dina tuh ok dalam dua tiga bulan nie .. dah besar sket nanti insyaallah ok la tuh:))

kakLuna berkata...

besaq nya botoi dia.....hihihi

Mummy Rizq berkata...

alaa.. kesian kv. dina asyik meragam tak abis lg yer.. itu lah pengorbanan ibu...

nanonano berkata...

huwaaaa..
penyabarnyekk kak KV ni,
*ibu contoh :D
nano xpenyabar cm kakkV ni kot,
eee..pntang tgk budak nangis2 ni,
huhu :p
maybe sbb xde adek kot, tu xbiase :)

Mak Su berkata...

byk perkara yang berlaku ya kv... layan je lah.

Kak Lady berkata...

KV...kalau anak2 meragam aje...memang kita jadi tensyen...

Selalunya org kata anak2 yang asyik meragam ni akan hilang ragamnya satu hari nanti...ada orang kata sawan tangis...tapi dina tu tak lah asyik nangis aje...

Takpelah KV...asalkan dia sihat aje...alhamdulillah...

Kaklong Syikin berkata...

salam,

tak pe, nanti dina makin besar, makin kuranglah nangisnya tu..

kasutVincci berkata...

minnie,
mcm mana nk masuk blog awak? Invite le kak kv sama.
Pasal dina tu, Akak pun dah puas berubat. So, layan jer lah. Tp la ni dah ok skt dah. Besar dah kan. Hik hik

yatie,
kv amin kan doa yatie tu. MOga dah besar nnti jd anak yg baik2 kan? Hik hik

kak luna,
ramai yg tegur besar sgt botol susu dia. Sebenaq nya kv dpt adiah masa beli brg2 anakku ari tu. Dpt 2 lg. Hehe

mar,
dah imun dah dgn peel dia. Tp kdg2 tu peluh sejuk juga dibuatnya.

nano,
akak pun panik juga tatau nak wat lagu mana. Tp bila dah 'hak' kita apa2 sekali pun kita akan mampu menghadapinya. Insyaallah. Nnti nano ada anak pun gitu ler.;)

maksu,
hehe..layan je lah ek mak su. Besok besok akan kita kenang sebagai satu peristiwa yg manis.;)

kak lady,
mmg org ckp sawan tangis la, apa la. Tp, asal dia sihat tak pe lah kan. Lama2 nanti dia ok lah tu.;)

kak long,
mungkin dah meniarap ke atau 5-6 bln nnti ke, dia dah tak byk menangis, kan kak long? Tak pe lah, menangis2 pun dia lah buah hati pengarang jantung.;P

NBK466 berkata...

Sbb banjir disana-sini kot mood raya aji kureng tuh?

rina berkata...

syok giler dina hisap susu sampai terangkat skirt... hehehe. mkn comey dina skang...

minnie berkata...

KV...
segan plak aih.. kita sebaya.. segan plak nak panggil akak.. hehehe... cemana nak masuk blog.. aik.. taip je-http://itukahaku2.blogspot.com. Dibuka untuk semua...hehehe

Aku Bukan Bidadari berkata...

tiara pun takder mood raya aji nih..

kasutVincci berkata...

abg shahrul,
tahun ni tak dpt gi pesta banjir la. Dina kecit lg. Hehe

rina,
tu la pasal, belum sampai tgh hari dah buang skirt tu, sarung sluar pendek. Haha

minnie,
err..kita sebaya? Haha..cemana boleh kv tak perasan. Opss!!!

happyirfa berkata...

salam kv..
salam aidiladha.
ari pertama raya sy sh balik kl.
lalu depan kb mall tingat kat kv.tp kb mall tutup hari raya.

kasutVincci berkata...

tiara,
takpe, tahun depan bila pjg umur kita beraya sakan nooo..!!

irfa,
eh, kb mall tutup eh raya haji. Haha...sejak ada dina ni, jarang sampai kb mall. Hik hik