Khamis, 6 September 2007

CERITA BERGAMBAR

Yuhuu...kv masih di sini. Masih bersiaran sbb belum bersalin kaedahnya. Hik hik..

Kv nak buat en3 bergambar lah..

Pernah makan buah merkang dak? Kalo bahasa kelate kami sebut buah 'ngekae' (ikut loghat kelate la). Kalo dekat sempadan perak/kelantan dorang panggil buah tampoi. Buah ni pun asal buah hutan jugak. Kulit tebal. Isi mcm buah rambai.


Ni ler rupa buahnya. 2 kilo entah berapa bijik jer. Berat dgn kulit. Hehe


Isi dia yg di closed up. Maaf mutu gambar kurang memuaskan. Tp rasa dia best la. Isi dia lbh pejal dr buah rambai.;)

Oh ya, kv dah buat persiapan raya untuk danish. Yer lah, kv kan berpantang sepanjang puasa ni. Kesian jgk kat dia takde baju raya. Nak harap kan abahnya nanti dia beli tah apa2 ( hik hik...sori bi!)

Ni baju melayu dia, dah 2-3 hari lps tailor hantar kat rumah. Sengih2 dia tgk baju raya dia dah siap. Kain sutera siam. Sengaja kv pilih kain jenis ni sbb dia lembut dan sejuk. Karang takde lah berpeluh peluh. Malam tadi kecoh dia cari baju raya. Bila tau kv simpan dlm almari, dia marah2. Terpaksa lah abah dia pujuk2. Nak pakai time raya, kena lah simpan dulu. Nanti dah buruk. Hish..budak ni, mcm2.


Ni pun selipar raya danish. Keluaran anakku sempena filem tikus comel tu. Sengaja kv tak beli kasut tahun ni sbb dia dah ada 2 pasang kasut tp jarang dipakai. Rasa tak berbaloi pulak. Selipar pulak, tak leh beli yg pelik sbb susah nak berlari nanti. Hik hik.. dah berapa jenis selipar ada kat rumah tu tp dia still pakai yg 2 tu jer sbb senang nak sarung. Konklusinya, beli yg jenis selipar jepun jer. ;)


Td, kv pusing2 pasar minggu. Lalu kut baju baby. Sempat lagi sambar 2-3 pasang. Mula2 tu ingat dah malas nak beli. Tp bila mikirkan sikit lg musim hujan, kena ada stok baju byk skt. Lg pun geram tgk baju2 baby tuh. Heheh

Sbb saspen jantina baby, kv beli kaler campur2. Tak kisah lah, lg pun baby kan kecik lg. Kaler apa pun, jalan jer lah. Hehe

10 ulasan:

Alinlai berkata...

ehhh tatau lagi baby boy or girl? ke ke ke tak pe surpriseeeeeeeeee !!!

pB berkata...

Aiks..

baju kalar ala ala meroh..
slipar kaler hija ....

hmm ....

kakLuna berkata...

oo..buah tampoi..tau, tp x penah makan lak.

ada ke slipar rattatouille?cam best je nak bli satu kat Oman :P

Nezjoe berkata...

kak! joe tak ajin make pun buah tu?
raso ghano?

macam buah setor ko?

sitilina berkata...

sero mace rajim make buoh tu tp xtahu namo begapo.

baju baby? hehe. xtau la. semmo duk kkapong blako. sini xbeli selai habuk pom. huhu.

jamri berkata...

hi kv,
semoga selamat melahirkan nanti...

Sastri berkata...

ih ih... awat kebanyakan buah yang KV tunjuk ni ceq tak penah rasa? tak penah tau pun...

tapi kalau buah tampoi mcm kakluna habaq tu, sas tau laa... cuma isi buah tampoi yang sas biasa makan kaler oren, bukan putih macam yg KV tunjuk...

ADIEJIN berkata...

lucah ah gamabr buah tu...eeee lucah..hhehehehehe

Yatie berkata...

tak penah aku makan buah tampoi nie.. buah perah tuh pun sama, tak penah aku tau wujud buah nieh ye .. hehehe ..

besar betul ikan kerapu bara tuh .. brape kali ko masak ek ..

p/s : napa lee ko pegi conteng gambar muka sendiri tuh ... hehehe ..

kasutVincci berkata...

alinlai,
takpe lah, kasi surprise. Hik hik

kak pb,
benornya baju raya dia kaler oren, dia yg pilih sendiri. Tang selipar tu plk, hanya kaler hijau yg sesuai ngan dia. Kaler lain ada pink, purple, biru lembut dll yg hanya sesuai utk gegirl. Hik hik

kakluna,
comel jer selipar tu walo pun hanya selipar jepun. Mesti beli kat oman nanti.

siti,
abih tu kat kampung sapa yg tolong beli. Ke beli masa bali kampung?

joe,
rasa buoh ngeke tu mcm buah rambai tp lg sedap. Hehehe..bakpo la ore kelate tp tok rajin makae buoh ngeke. ;P

jamri,
terima kasih atas doa. Kv amat hargai nya.;)

sas,
agaknya takde kat johor sana kut. Tu yg sas tak pernah jumpa.;)

abe djin,
aduh lah, gapo la hok lucah tu. Acu try cuba royat mari teh. Heheh

yatie,
ler kat kampung ko pun takde ke? Agaknya kampung kv ni masih mmg kekampungan sgt ler. Heheh
Ikan kerapu tu masih ada lg. BUkan hari2 pun masak guna dia. Tukar2 menu. Hik hik
Gambar tu saje diconteng sbb kv segan ler. Hik hik