Selasa, 19 Jun 2007

SEGAN

Kawan2 pernah tak alami rasa segan nak bagitau cikgu sama ada nak buang air kecit atau air besar semasa zaman pra sekolah dulu.

Hang nadim sekarang mengalami masalah itu. Kelmarin dulu, MIL bagitau dlm jam 10 pg cikgu hantar dia balik coz dia terbuang ayaq besar dlm seluar. Kv pun rasa heran sebab dah lama dia bersekolah, tak pernah plk alami masalah cam gitu. Kami dok pikir2, mungkin be4 ni dia tak pernah rasa nak membuang masa dekat sekolah kut. Tu yg dia tahan sampai terburai.

Kalo tanya mmg dia akan terus menyondol dekat kv. Tutup muka dia. Mmg dia malu sgt2. Kv dgn hubby pun tak nak usik dia lebih2. Tp kami ambik pendekatan psikologi. Cuba pujuk dia supaya bagitau dekat cikgu kalo terasa nak ke toilet. Berkali kali pesan pun, dia masih ckp yg dia nak guna tandas kat rumah dgn MIL. Rasanya dia segan kat cikgu.

Ingatkan masalah tu dah lesai. Tp blk kerja kelmarin, mak bagitau yg dia buang ayaq kecil dlm sluaq pulak dah. Adoii...haru betul. Kesian pulak dekat cikgu. Mcm dekat taska pulak. Mula2 tu mmg dia takmo bercakap isu tu, tp selalu kena sakat dgn org, last2 dia bagitau kv yg dia kenc*ng dab b*r*k di sekolah. Tersengih sengih jer. Sabar jer lah.

Pg td kv lupa nak bekalkan pakaian tambahan dlm beg skolah dia. Harapnya MIL ingat lah tu.

Kat bawah ni gambar dia pakai uniform sekolah. Mulanya kv nak kandid gambar dia yg tgh nyonyot botol susu dlm baju sekolah. Tp dia perasan pulak dah. Terus bangun posing. Walopun dah mandi, masih kelihatan muka dia yg 'poyo' tu. Maklum ler, org baru bangun tido. Kena paksa mandi.

Bantal kat belakang dia tu antara alatan yg mesti ada kalo nak nyonyot botol susu.;)

7 ulasan:

ADIEJIN berkata...

alah.noting to worry lah, Jin pernah berak dalam big hall kat sekolah masa perhimpunan..masa tuh dah form 6 dah..hehehehe...adei.

Mummy Rizq berkata...

tak per lah. bebudak lg tu. mcm rizq semalam.. tina cerita. dia dah nak terb***ak sesangat. dok tahan tahan. bila tina ajak gi toilet dia tak nak. dia kata nak tunggu mummy.

Apple Pie berkata...

sabar jelah yg jadi cikgu tuh. kalo aku sure dah muntah dulu hahahahahhah

kasutVincci berkata...

abe djin,
mmg...dulu masa zaman kv skolah pun amai yg terberak dan terkencing dlm kelas. Normal lah kan? Hehe

mar,
budak2 ni mcm2 peel dia kan?

apple,
ko dan aku mmg tak layak jadi chekgu lah!

pB berkata...

Nasib baik lah cikgu tu jenis sabar...

kalu kak pB ...
tok tahu lah ...

tok ke keno paka pampers pulok ...

tak po, lepas ni bilo dio reti, tak dok lagilah masaaloh nie ...


KV dah tok alahae kor??
Makae lalu kor loni??

kakLuna berkata...

alamak kak..Luqman sebaya hang nadim jugak...dah reti poo-poo kat tandas..tp nnt dh sekolah,tatau dia leh bgtau ke idak cikgu dia nk ke toilet...problem yg perlu dipk kan nih...hmmm

kasutVincci berkata...

kak pb,
itu lah pengorbanan seorang cikgu pra sekolah. Ala, kalu primary school pun akan ada jgk masalah ni. Hahaha
Kv dah ok alahan, kdg2 tu ada jgk muntah. Cuma dah boleh makan.;)

Luna,
Danish pun dah lama boleh guna tandas. Tatau la masa kat sekolah dia segan nak bagitau dkat cikgu kut. Tp lama kelamaan, masalah ni akan settle ikut peredaran masa.;)