Sabtu, 24 Mac 2012

Tersepit

Kesian my Hubby. Dia betul2 down. Dlm dilema.

Masalahnya bukan besar, tp malu yg besar. Mek tulis kt sini sekadar utk pengajaran buat kami. Mungkin ada hikmah yg tersembunyi yg kami tatau.

2 minggu lps, ada adik jiran dtg ke rumah. Mintak tolong Hubby tnya kan kut2 ada kenal sesiapa yg blh tolong dia buat rayuan pasal saman parking. Hubby ckp tkde kenal sesapa tp dia Mintak tolong jgk2.

So, Hubby try call sorang kawan dia. Kawan dia kata nanti dia tolong tanyakan. Pung pang pung pang, ringkas cerita. Hiks. Saman tk boleh di byr (rayuan) di area lain. Rayuan kena buat kt area yg kena saman tu. Ada org boleh tolong byrkan (buat rayuan sekali) tp kena lah byr servis dia kan. Biasalah.

So, Hubby pn call adik jiran kami tu suh dtg ambik blk surat notis saman dan mintak dia buat rayuan sendiri. Tup2 org tu dtg bwk wang sejumlah total byran saman selepas rayuan dan upah org tu. Tak tergamak plk nk ckp tdk. Karang org ckp Mintak tlg benda kecik mcm tu pn menyombong, kan.

So (sejuta kali so. Haha), Hubby pun bagi lah segala dokumen dan sejumlah duit kpd kawan dia. Dan kawan dia plk bagi semua tu kt org yg 'sudi' tolong tu. 2-3 hari lps tu Hubby ada tnya kan resit tp kwn Hubby ckp Blom jumpa lg ngan org tu.

Tup2, Khamis lps org yg kena saman tu call Hubby bgtau yg dia terima surat saman. Surat berdaftar. Mmg terkejut lh kan. Ingatkan benda dh setel. Tp non hado.

Hubby call blk kwn dia dan kwn dia plk call org tu. Tup tap tup tap, ahad(besok) org tu akan pegi tnya sendiri. Sebab dia ckp dia dh tinggalkan semuanya ngan kwn dia kt kaunter bayaran.

Hadoihhhh.... Taktau lah sapa yg menipu kt sini. Tp yg penting nya Hubby dh malu besar kt jiran kami. Mcm2 yg Hubby fikir. Mebi jiran kami anggap Hubby 'makan' duit tu ke. Mcm2 yg negatif lah.

Esok Hubby nk gi check sendiri sama ada dh byr ke tidak saman tu. Kalo tk byr lg terpaksa lh Hubby kena ganti duit adik jiran tu. Duit tu satu hal. Bab nk berdepan ngan adik jiran tu satu hal. Lg plk benda Ni dh 2 minggu. Tempoh rayuan 30% hanya lh 14 hari jek. Kalo betul2 saman tu Blom di byr mmg adik jiran kena byr full lh kan.

Hmmm.... Nampak simple tp menyerabutkan otak sebenarnya. Mek pun ekceli baru tau tgh hari td. Sebab nampak Hubby moody. Hubby ckp dia malu sgt2 ngan jiran kami.

Tak pepasal kena pikul masalah orang kan. Benda Ni jadi bersebab makanya kami kena lah redha. Duit bukan masalahnya, tp hubungan berjiran tu lbh penting. Rasa harga diri tercalar dan hilang keyakinan. Hmm pasrah dan kena setelkan secepat mungkin. Pulihkan kembali semangat. Chaiyokkkkk

Sent from my iPhone

2 ulasan:

Irfa berkata...

mslh dr tangan atas tangan la ni
bukan duit tu yg jd mslh tp imej sudah tercalar..moga jiran tu x prasangka buruk ko cik abe

Marvy Chef berkata...

dah setel ke belum ni? Saman PDRM ek?