Isnin, 8 November 2010

RESTOREN KAMPUNG

Ada satu restoren ni, dekat jer ngan rumah. On day datang dan balik keje. Kedai dia tepi jalan besar, dekat ngan pak badol. Nama kedai nya restoren Rambutan Rendang kalo tak silap.

Dedulu, zaman muda remaja slalu singgah makan mee goreng dgn sepupu. Mas tu tumpang kete sepupu pegi dan balik praktikal. Zaman bercinta ngan hubby la selalu layan maggi sup. Lepas tu dorang renovate kedai, kami pun makin lama makin terlupa nak melayan nafsu makan kat kedai ni. Padahal hari2 duk lalu kut situ lah. Hehe.


Hingga lah satu harii, opismate cakap abc kedai ni sgt syok. Kami pun terus tingggg dpt idea nak lunch kat situ.


Terus order abc. AMat suka dan menepati citarasaku. Citarasa org laen tatau yer. Ikut tekak masing2. Ais dia kisar halus sgt. Sesetengah kedai buat ais hancur kasar2. Tak soooka. Nak makan pun sengal2 dan ngilu. Ni lembut jer, macam tak makan ais, tp sejuk kat tekak. Hehe. Lagi satu ada kacang ginjal yg besar tu. Kalo kat kelantan mmg susah nak jumpa. Dedulu slalu makan ais kacang kat penang. Amat suka itu kacang ginjal.


ABC yang pakai mangkuk kaca okeh. Layann. Hehe



Sebab dah tak boleh makan megi. Kena pantang lah uols. Mek order kue tiau. Rasa still sama mcm dedulu. Sedap nya. Masih teringat2.

Agaknya masakan org kampung mmg mcm ni lah kan, sedap jer walopun tak mewah. Yer lah lauknya dging dan telur jer. Sayur pakai kobis dan sawi jer pun. Tp rasa dia sedap. Sungguh layan. Tukang masaknya, pakcik umur 60 thn lbh. Dari dulu2 mmg dia sorang jer yg masak.

4 ulasan:

mrs.spicy berkata...

huii..lauk daging n telur pon xpo. yang peting cukup rasa. beh jer napok

KV berkata...

farah,
sedap kakloh. Hehe

Joy berkata...

panas2 layan ABC sedap..

KV berkata...

joy,
mmg sungguh layannn