Selasa, 17 Ogos 2010

JERUK BINJAI

Tabiat mcm selalu kalo bulan puasa. Lps solat isya' tu mesti nak carik asam. Dulu2 aku selalu beli jeruk2 yg berkuah tu masuk dlm esbox. Tak puas hati siap taruk air batu dan hirup kuah di tu sampai kering. AGaknya sbb tu lah kut usus aku problem. Huwaaaaa.

So now dah agak insaf. Tetap jugak makan asam, cuma ambik yg fresh la. Like nenas ker or beli rojak buah ker. Ikut dan.

Tapi semalam hubby sempat gi pasar. Dah pesan ngan dia suh belikan buah binjai. Hehe. Bau nya semerbak harum sampai semua org komplen dh berair mulut. wakakaka. Harap nya tak kurus puasa kamu orang.;P

Binjai sedap dimakan kalo di rendam dgn garam dan gula. Tp kuantiti gula kena byk la. Sbb binjai tu masam giler.


5 bijik binjai dpt satu bekas yg besar. Masa ku snap ni gula2 tu tak hancur lg. Kalo sejam lps tu semua garam dan gula hancur jd kuah. Jadi lah binjai jeruk. Haha. Oh kalo korang suka pedas, boleh potong cili sekali taruk dlm tu.


kelebihan binjai ni, kalo kit amakan dia, walopun masam takkan sakit perut. Magik kan? Eh tapi kalo korang makan sakit gak perut mek tak jamin. Hua hua hua.

Dan satu lagi, kalo org yg ada darah tinggi, elok makan binjai. Tekanan darah mesti turun. Petua org lama2 tu.;)

6 ulasan:

rina berkata...

x rajin make... ala2 buoh pauh ko

aNIe berkata...

KV...bulan2 puasa ni nampak jeruk binjai...meleleh air liur...

Akak suka yang masam...makan dengan sambal belacan..sedappp!!

Lady of Leisure berkata...

betul2 binjai mmg best lady pun ada lam peti ais jeruk binjai ni hehe

KV berkata...

rina, tak sama, takde buah lain yg seangkatan dgn nya.

kak anie, ada kawan suka buat sambal. Kv tak pernah try la.

lady, hahaha...sekapal lah eh.

mrs shaifull berkata...

fuhh tiba2 tertelan liur plak pagi2 puasa ni :) hehehe..

Angah berkata...

binjai ni kalau aku la..buat sambal belacan jek, tak pernah try buat jeruk camtu..bleh try nih