Rabu, 2 Jun 2010

SCALING GIGI

2-3 hari lepas baca entry lady pasal buat scaling gigi. Kebetulan, aku pun baru gak buat. Festaim ok. Amat jakun sekali. Maka, wajib lah aku blog kan about ni. Hak hak

Memula tu hubby sibuk nak buat scaling sbb dia kan resdung teruk. Pastu mcm2 la efek kat badan dia. Pastu dia cakap, dia asyik loya jer. Aku jamin kes ubat tapi dia tu mmg la, susah nak terima selagi tak sahih. hehe, Pastu dia duk ingat kes gigi dia byk karang, mcm2 la.

Bila dia ajak temankan dia gi klinik gigi gomen, aku on kan aje. So, boleh la try buat scaling jugek. Kami jumpa doktor lain2 masa first check up tu. Aku dapat tarikh 5 hari selepas check up tu tp masa tu rombongan cik kiah ke teganu, jadik cik misi pindah ke tarikh 31hb.

Tapi hubby dapat tarikh mid of june. Terus dia tensen. So, balik dari klinik gigi tu dia gi klinik gigi swasta. Terbang 50 hengget kes malas nak tunggu. Hihi

Tapi pada pagi tarikh 30hb tu, misi klinik gigi call suh datang wat scaling jam 10. Jam 10 aku tak dpt pegi sbb ada site visit. So misi duh dtg segera (masa tu jam 9)

Bila cik misi panggil, dia suh aku duduk kat kerusi tu. Otomatik jadik terlentang. Hua hua hua. Aku dah la jakun. Pastu, dia pakaikan kertas ala2 bib tu. Mai jer doktor, terus misi suh pakai spek hitam yg besar bagak tu. AKu dalam hati dah cemas. Siap berspek bagai tentu ganas ler kaedahnya ni.

Pastu, misi bagi satu wayar utk sedut air liur. Dia suh aku pegang sendiri. Misi cakap, sedut jer belah mana yg rasa air liur banyak. Aku blur. Tapi hangguk. Naik kejang tangan aku pegangwayar tu. Hua hua hua.

Doktor pun grung greng grung greng mesin gigi buang karang. Seriau aku dengar. Dah la air liur tersembul sembul terpercik abih kat muka aku. Alamak malu aku kat cik dokter. Huhu. Pastu doktor lak kena alih kan wayar sedut air liur tu ke kiri dan kanan. Aku? Tahan nafas. Segan dan tak reti. Hahahaha.

Tapi dokter baik sungguh. Cakap pun lembut2 jer. Suh nganga luas, suh katup sikit. Tapi aku punya tahan napas tu sampai sakit perut (kejang). Haha. pastu siap terangkat angkat kaki. Cik misi siap gi pegang kaki aku suh turun kan. Hak hak. Hilang voks mek uols!

Pastu, cik doktor pun cakap dengan suara lembut lemah gemalai 'dah siap'. Aku? Er..tatau nak buat apa. Haha.

So, aku bangun, buang spek hitam, dan aku tengok air kaler merah kat belah kiri. Sah air untuk kumur kan?Aku pun kumur lah. Nasib baik betul. Haha. Pastu misi datang buang bib yg dia kancing kat bahu.

Tunggu misi tulis rekod, pastu misi cakap bayar 2 hengget kat kaunter depan.

So uols, itu lah kisah ku buat scaling gigi. Hihi

12 ulasan:

rina berkata...

aku bab2 jumpa doc gigi adalah bab2yg plg mengerikan sekali...

KV berkata...

rina,
aku ok jer. Padahal dlm hati kecuutttt!!

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ berkata...

adoi takutnya...sakit x KV? hehe dr. gigi adalah dr. yg menakutkan...

oren berkata...

gelak ngekek bab kaki terangkat tuh...kahkahkah..

tapi, lepas scalling, rasa gigi licin jek kan? pastu punyalah berkobar nak gosok gigi at least 2x sehari..lelama, jadi sekali jek sehari (aku lah tu..)

honeylanz berkata...

untung. klinik gomen rm2, swasta kt Kb rm50? kalu kt kl 200++. Has mujur company cover...setahun sekali je la ;)

Nanak berkata...

nanak pun bab scaling ni mmg penakut tp sbb hari tu preggy kn..so pegilah klinik swasta..amik ko rm90..sbnrya time tu nak cek gigi je tp dr tu tp alang2 buat je la..tp siyes best kan..rasa ringan je mulut..haaa

Sayang.Ibu berkata...

saya pun baru 1st time buat scaling gg bln lps... giler cuak... tapi best kan lps buat tu, rasa bersih je gigi... terus perahsan leh jadik model colgate...hehehehee

sisdee berkata...

hahahahahahhah..i naik jenuh jmpa doktor gigi dulu..smpai dah kenal mana satu doktor hahhahaahh

dlt berkata...

bila la nak buat ni... cite2 mmg ada tapi seriau ngan doktor gigi pun ada gak... cemana leh terangkat kaki tuh? hehe...

Lady of Leisure berkata...

hehehe... kelakar kan bila ingat balik pasal scaling.. tapi apasal akak kene pegang sdiri penyedut tu ek...

KV berkata...

sue,
takde sakit, cuma lps buat tu, gusi berdarah skt2. Tp tak sakit la.

oren,
aku pun gelak wok! Bengong ah rasa. Haha

has,
yer sungguh murah kalo kt gomen. Hihi

nanak,
hihi...asyik nak tgk gigi kat cermin jek.

cikgu intan,
rasa ringan kan? hehe

sisdee,
aku mengucap pjg2 before masuk. haha

dlt,
menahan seriau sampai terangkat kaki. wakakaka

lady,
klinik gomen dik, kalo kat swasta ada cik misi yg tolong pegang. Huhu

~Eila @ Along~ berkata...

wahh..RM 2 sajek...
sy buat RM 80 tau..
uihhh.. utk 1st time..takpe terangkat kaki..
peh2 ni lehla cool aje..hehehe