Isnin, 28 Jun 2010

BAKPO

Ada anak yang tengah nak meng explore memang betul2 menguji minda.

Dulu danish. Now bila dah besar sikit ok lah bab pening pasal dia.

La ni zaman dina pulak. Banyak betul tanya. Kalo letih2 boleh hangen di buatnya. Huhu

Contoh:

Pergi pasar malam jumpa orang kudung kaki mintak sedekah.

Dina: Mama, bakpo dia?
Mama: Dia cacat, dia mintak sedekah.
Dina: Bakpo dia mintak sedekah?
Mama: Dia takleh keje, kaki dia takdok
Dina: Bakpo kaki dia takdok?
Mama: Kaki dia kudung
Dina: Bakpo kaki dia kudung?
Mama: Kaki dia putus.
Dina: Bakpo kaki dia putus?
Mama: Dia eksiden
Dina: Bakpo dia eksiden?
Mama: Dia bawak motor laju
Dina: Bakpodia bawak motor laju?
Mama: Dia mat rempit
Dina: Bakpo dia mat rempit?
Mama: Dia nakal, besok2 dina jangan nakal, jangan jadi mat rempit, nanti jadi macam dia.
Dina: Bakpo dia nakal?
Mama: Erkkkk
Dina: Bakpo mama?

Adeh..aku tatau nak habiskan cemana perbualan di atas.

Dan, banyak lg persoalan2 yg timbul yg mmg letih giler aku nak perah otak. ;P

7 ulasan:

Angah berkata...

sama la ngan adneen.. aku plak jawab panjang lebar bila dia tanya soalan pertama lagik.

Contohnya la "ibu kenapa Dora tak bawak kakak naik spaceship"

Aku jawab "sebab spaceship tu kecik, nanti bawak kakak tak muat, kan dalam tv camne kakak nak masuk, nanti kakak besar belajar pandai2 boleh naik spaceship macam Dora. Sekarang ni tak boleh lagi"

tricknya jawab panjang2 biar dia lupa benda apa dia nak tanya dah..kengkadang aku tanya dia balik biar dia yg fikir camne nak jawab. secara tak langsung kita tih analytical thinking dia.

KV berkata...

angah,
aku dh try jawab pjg2, tapi tetap susah nak stop soklan2 dia. Huwaaaa

oren berkata...

kena sabaq gak menjawab soalan anak2..tu bermakna minda dia tgh berkembang pesat :)

yatie chomeyl berkata...

kalu x cekak sgt, last2 jawab je .."takdop bakpo2" ekekekeke

fabulous.farah berkata...

hahahaha..jenuh nak menjawab..layan kan ajor lv, nanti besar rindu=p

KV berkata...

oren,
aku dh sabar lah tu. Saja tulis sini wat kenangan.

yatie,
kalo jawab takdo bakpo2 pun tetap dia tanya bakpo

farah,
layannn

Zety Zin berkata...

hehehe memang penat melayankan budak tengah rajin bertanya. sampai tak reti nak jawab apa dah. tapi itu bermakna sel2 otak dia aktif (ehh macam iklan susu tepung pulak :P)