Selasa, 11 Mei 2010

SUATU KETIKA DI TESCO

Weekend lps gi tesco. Terpandang sorang mommy ni. Ada anak 3. Yg plg kecik baby 4-5 month umur kut. Yg plg besar dalam 5-6 thn. Antaranya ada sorang tp cacat.

Kagum giler aku tgk dia. Si abang yg plg tua duk dukung baby (dan baby melurut hampir jatuh), si Mommy plk duk setel kan anak yg tengah. Dah la brg dia beli byk giler. Sampai kan sorang makcik belakang dia berlari ambik yg baby tu dari tgn abang sebab kesian ngan mommy tu tgh kalut uruskan barang dan anak dia yg cacat. Makcik tu cakap "biar makcik tolong, biar makcik tolong". Kaunter dia sebelah kaunter aku. Tu yg aku terpandang tu.

Korang tau, masa dorang turun evelator tu, yg cacat (sori aku terpaksa taip perkataan ni) tu dlm troli, yg baby tu dia dukung sebelah, tgn sebelah tolak troli. Yg paling besar umur 5-6 tahun tu pegang troli ikut jer mommy dia.

Apa perasaan aku? Pertama sekali kagum, pastu terharu dan pastu sedih.

Kagum kerana, dia boleh gi shopping groceries dgn anak 3 org yg kecik2 tu dia handle sorang2.
Terharu sebab aku tengok si mommy tu bukan orang sembarangan. Pakaian dia mmg menampakkan dia orang ado2. Bawak designer bag. Anak2 pun pakai baju ed hardy. Tapi dia tak kisah bawak anak2 dia dan dia handle sorang2.
Sedih pulak aku tatau kenapa, tp air mata bergenang okeh!

Kalo aku, mmg menangis tak berlagu. Anak aku yg dah besar dan sempurna sifat pun aku dah mengah tak terlayan. Apatah lagi nak bawak pi shopping dan nak handle sorang diri.

Peristiwa ini mmg betul2 memberi pengajaran pada aku. Pengajaran apa tu, biarlah hanya aku yang tau. Tp mmg betul2 menginsafkan. Sampai sekarang teringat ingat lagi kat dorang.

Kalo lah si mommy tu terbaca entry ni (mana tau kan) aku nak cakap yg aku mmg kagum giler ngan dia!

Dan aku rasa, kalo makcik tu tak menolong, pasti aku yg tolong pegang baby dia. Insyaallah.

6 ulasan:

marinahunny berkata...

bukan senang nk handle anak2 kan kv..mmg respek la kat ibu2 yg blh bwk anak2 smbil shopping..

sisdee berkata...

saya klu jadi kv pun akan rasa kagum..kita ni iman setipis bawang..ngan mcm2 ragam anak yg baru dua(saya le tu) kdg2 tak terlayan..apa lagi dengan org camtu kan..

besar pahala ibu tu dpt kan :)

fabulous.farah berkata...

memang susah nk menghandel baby dan anak kurang upaya lagi kan..

eynda berkata...

Betoi...eynda pun kekadang terpikir cemana orang yg ramai anak bawak semua anak2 keluar shopping...sedangkan eynda anak 2 ni pun mengah tak terlayan....kagum jugak dengar ibu yg gigih macam tu...

pB berkata...

kdg kala kita kena belajar untuk berdikari kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku dihari muka ....

KV berkata...

marina,
mmg respek abih la

sisdee,
same to me. Huhu

farah,
yer, bagi akak mmg susah

eynda,
huhu..kena banyak motivasikan diri kita kan.

pB,
terima kasih atas nasihat yang bernas.