Rabu, 10 Februari 2010

JERUK MAMEY

Eh, bukan Me.mey awek Nor.man Ha.kim yer.

Tapi sebutan lebih kurang (dlm bahasa kelate la). Cuma tukar E ngan A jer.

Pokok mamey ni tumbuh melata. Biasa tumbuh liar jer. Tp jiran depan rumah aku siap tanam. Bila dah sesuai di tuai nya dan buat jeruk.

Seingat aku tak pernah org makan pesen lain, makan jeruk je. Biasanya di makan dengan nasik. Rasa nya masam2. Dan aku suka sgt.

Dulu, zaman tak sakit perut, siap hirup kuah nya. Tapi now kena lah kawal2. Makan lebih kurang jer. Kasi hilang terliur.


Oh, ada jugak pucuk dala yg di jeruk cenggini. Rasa lebih kurang je.

11 ulasan:

rina berkata...

nasrun suko make... tapi aku x rajin make. teringin nok make...

pB berkata...

Salam ...


kak pB tok pernoh makae jeruk mamae nie. Jeruk bawae putih pun tok pernoh tra. Darat sungguh larrr

zarin berkata...

i tk pernah mkn jeruk mamey ni tp kalau rendang mamey memang sedap...slalu makan bila biras bawak balik kampung..nok wat sdighi dok gheti :)

KV berkata...

rina,
try la. Mana tau sesuai dengan mu.

kak Pb,
oh, tok rajin try ko?

zarin,
buat rendang? Tak pernah dengar la. Mesti sedap tu.

eynda berkata...

Sedap niiiiii.....dah lama tak makan...dulu2 mama eynda rajin buat :-)

Zareda Norman berkata...

ni jeruk maman.. kat perak dan pahang pun popular ni

Cik Mont berkata...

saya suka jeruk maman ni.. tp susah nak dpt kat sini.. terliur je tgk.. huhu

KV berkata...

eynda,
pernah makan eh.

kak zar,
oh kat sana pun panggil maman eh?

cik mont,
sedap kan.

my little family berkata...

sedapnyo jeruk mamey..lamo xmake..

Akak Ratu berkata...

emmm new things for me... tak penah jumpa lg... teringin gak nak rasa nih

zailamohamad berkata...

mok oghe berehi jeruk mame ni..terliurnyer