Ahad, 10 Januari 2010

MASIH ADA REZEKI

Semalam hari yg teruk bagi kami. Satu rumah pakat duk demam kecuali Dina. Danish alhamdulillah sejak tukar ubat dah ok. Cuma letih jer.

Balik dr pasar masak cepat2 sebab sakit kepala berdengung kes selsema. Mmg seksa lah. Hubby kluar pi beli brg kedai.

Dalam 12.30 dia balik tu anak2 dah ketidoran sama2 ngan mama dia. Hiks.

Hubby excited duk bercerita pasal tuuut (tak leh tulis kat sini dulu). So, aku tengah weng2 tu angguk je lah. Pastu hubby ckp dia nak kluar dlm jam 1.30 atau pukul 2. Aku mintak tolong hubby goreng kan ikan sbb bila bangun terus berpusing satu dunia gitu kaedahnya. Misali sungguh aku kan?

Aku nampak hubby gi dapur. Pastu dia kluar balik join aku kat living room sambil potpet2 bercerita. Pastu ada call. Brok brek brok brek dia duk ckp. Lesai ckp dia dtg pot pet2 dekat aku. Pastu bunyi call lagi. Aku ni duk pikir, hubby ni tak goreng kut ikan, takdak bunyi berdesir pun. So, aku rilex la.

Pastu bunyi call sekali lagi. Aku pun konfem la agaknya hubby blom goreng ikan. Lesai dia berckp call yg ke 3, aku tengok dia berlari ke dapur. Terus jantung ku terasa jatuh. Sungguh. Otomatik bingkas bangun, tengok asap berkepul kepul ke luar ke ruang depan.

Masuk ruang dapur dah tak nampak apa. Asap hitam penuh ruang. Terus buka segala pintu dan tingkap. Masa aku masuk tu api masih menyala kt dapur. Hubby dah pasang kipas pun. Dah buang pun hos gas. Rasa lembik jer bila tengok minyak dlm botol hampir cair botol nya. Dah kerepot dh. Kalo tembus botol tu tatau la. Langsir dah hangus separuh (agak tinggi kedudukan langsir tu). Kabinet atas nya masih ok. Api 'makan' minyak dlm kuali. Masa hubby masuk tu dh habis pun minyak. Dah rentung pun kuali. Seriau sungguh!

Macam2 aku duk terbayang. Huhu. ALhmdulillah masih ada rezeki kami. Kalo lewat seminit lagi tatau la.

Syukur ya allah kerna masih memberi kami peluang. Memang kejadian ini betul2 menjadi pengajaran buat kami.

16 ulasan:

zarin berkata...

alhamdulillah takde yg cedera ke apa...kv..kena hati2 sikit bila menggoreng kat dapur sbb kawan zarin pun pernah kena macam ni masa dia goreng nugget and lepas tu pi lepak2 kat depan..sedar2 asap dah kepul2 kat dapur..habis satu dapur terbakar...nasib tkde nyawa melayang :)

zailamohamad berkata...

isy akak seriaunyer..tapi seb baiklah kan..takpe, pas ni akak hati2 sket

pB berkata...

sib aik tok jadi gapo gapo...


tak dok gambar kor??

KV berkata...

zarin,
alhamdulillah takde nyawa melayang dan harta benda pun tak rosak. Syukur sgt2.

zaila,
mmg betul2 kena beringat la

kak pB,
hehe...takde mood nak ambik gambar. Hubby buang semua dah langsir kuali. Tak mo tengok dah.

*gorjesmum* berkata...

ya allah sib baik takde ape2..alhamdulillah..i pon penah kene camni kak..tu pasal la skang lebih berhati2

Zuhaini berkata...

alhamdulillah x da apa2.. huhu.. takutnya...

KV berkata...

gorjesmum,
mungkin kami lalai, sebab tu Allah nak ingatkan agaknya.

zuhaini,
hopefully lepas ni kami lebih hati2.

Hanisumayyah berkata...

Dari cara cerita mula2 macam cerita biasa jer tapi ending mendebarkan....dah nampaknya kena syukur banyak2 masih selamat semuanya...

Dayu berkata...

alhamdullilah
tu lah kan,kadang2 kita ni lalai tak kena tempat
takpe..takpe kak..buat jadik pengajaran, biar beringat di lain masa..

KV berkata...

salwa,
huhu..memang seriau sgt2.

dayu,
a'a, pengajaran sungguh untuk kami.

Zareda Norman berkata...

lepas ni lebih hati hati.. dont take things for granted..

kalau sakit tu tak payahlah nak masak masak bagai.. ode saja *ewah sempat lagik tu* hehehehhe

superheroes' mom berkata...

aduhai.... syukur sis sekeluarga tak apa-apa... tu lah kan.. ors slalu kata 'malang tak berbau'... kekadang, dlm kita berjaga2 pun terkena gak...

jue mj berkata...

jue pun penah jd mcm tu... duk rebus botol susu anak, tak mcm botol dah akhirnya... periuk pun sikit lg nak tembus.... hati2 la lain kali... (ingatn utk diri sendiri jg)

Feriyuri Jelyfa berkata...

alhamdulillah semua selamat ye KV.

jane_doe3328 berkata...

takut gak kan. tadok gamba ko?

risanur berkata...

alhamadulilah akak dan family takde apa2...
umur akak dan family masih pjg lagi...