Isnin, 11 Januari 2010

JIMAT BELANJA

Dari kecik baby dulu lagi kan dina dah duk minum susu mamil (pilihan si abah). La ni dh step 3 dah. Abahnya ingat bila dah 2 thn lebih boleh tukar ke step 4, rupa2 nya lambat lagi. Tak kisah la.






Nak jadi cerita, kuat betul dia menyusu sekarang ni. Abih jer sebotol mintak tambah. Sekejapan tu mintak lagi. Kat rumah pengasuh pun sama jugak. Pastu kuat kencing lak tu.

Serabut dia duk mintak sokmo, aku mencadangkan kat hubby suh tukar susu murah. Lagi pun dah besar panjang dah, rasanya tak pe kut. Hehe (dasar mama kedekut kan). Tapi hubby cakap 'takpe lah, tunggu sampai abih step 3". Mek pun ok je. Bukan duit aku kan. Haha



Satu malam tu dorang kluar pi kedai.

Balik2 tu dina duk sibuk suh buat kan dia susu. Rupa2 nya dia beli susu dumex dugro yg coklat tu. Ari tu masa balik kampung aku perasan dina ambik perhatian sikit mengenai susu sepupu sepapat nya yg semua kaler coklat (tp tak tanya la dorang pakai brand apa..hehe). Ye ah, mesti dia heran awat susu dia jek kaler putih kan.

Hubby cerita, masa kat kedai, dia usyar dina susu tu, terus dina takmo letak. Siap tau tu susu coklat.

Hubby pilih dumex dugro sbb mamil pun under dumex gak kan.


Punya lah kemaruk minah tu dgn susu baru sampai takmo susu mamil dia. Siap pesan 'nak susu milo'. Amboi, kemain ek ko yang!
Satu botol ni kdg2 tak cukup tau. Siap mintak tambah. Aku risau karang muntah budak ni over limit minum nya.

Kat rumah ibu pun siap bawak bekas susu milo pegi sana. Malam tadi abah beli kan pek lain. Takkan nak usung ke sana ke mari kut kan? Lagi la dia hepi, siap menunjuk nunjuk kat atuk dia. Bangga sungguh ngan susu baru nya. Hiks

Nak elak pebaziran, kami campur jugak ngan mamil (ada 1 1/2 tin lagi). Beli mahal2 oo. Hehe

Banyak betul beza nya, dari 50 lbh hengget ke 20 hengget sekilo tu.

Bagus sayang oi, pandai berjimat.;P

15 ulasan:

honeylanz berkata...

samala..anak2 has anak dumex gak..tp mamex 1st step rm 100++ setin kan..heheheh anak punya pasal..apa saja kan

isz_3707 berkata...

i pun gatal nak tukarkan naufal susu lain tapi takut dia allergic, dulu ada 2 x try tp dia kalah. susu skang keje naik rege je, tetiap bulan naik rege pekejadah kan?

fabulous.farah berkata...

hehehe..bagus la kecik2 dah pandai berjimat =D

KV berkata...

has,
a'a has, anak punya pasal, pejam mata je la. Hihi

isz,
Susu mmg takdak keje lain, asyik penaik harga la. Mujur anak dara mek takdak alergik apa, kebal minah tu. Hihi..kiranya ok la now dh blh beli susu murah sikit.

farah,
wajib tu kena belajar. Jgn duk boros kan?

pB berkata...

dah lama tak beli susu debu nieee

jue mj berkata...

lama dah duk guna dugro coklat ni.... sukatan kena jg kv, takut sembelit anak2...

CT NORAMIZA berkata...

rifqy masih setia ngan gain plus dr mula lahir sampai ke la ni, takut nak tukar sbb dah sesuai, susah kan nak cari susu yg sesuai ngan budak2 ni :)

tp mesti dina suka bangat tu, sampaikan dia sendiri cari susu milo tu heheeh clever girl

PuteriSatu berkata...

oh dia nak eh susu dumex tu..? aqilah mang peminum tegar mamil gold start step 1 lagi... tapi tuhla mang tak larat ngan rege... tapi dah anak sesuai... redha jekla... ada keinginnan nak tukarkan susu aqilah.. tapi kalu boleh tak nak campurkan susu ngan coklat2 nih.. sebab aqilah malas gosok gigi... huhuhu..

nono berkata...

uuiishh..jimat..jimat..

pasni leh la mama dina wat wish list panjang2...kan dh leh save part dina..so ape lg kak...SERANGGG..hehehehe

KV berkata...

kak PB,
hihi..mcm rindu nak beli susu debu je tu.;P

jue,
oo...lps ni kena hati2 ngan sukatan. Karang sembelit masalah lain plk. Tq for the info. Mmuahh

CT,
dina tu dia suka mengikut orang, sbb tu dia teruja bila abah belikan susu coklat.

Mama aqilah,
kami mula2 pun risau gak takut dia tak suka atau bermasalah dgn susu baru. Setakat ni ok lagi, tapi tatau la sehari dua lagi. Harap2 nya ok lah.

nono,
ha!! betul tu. Hik hik

Ain berkata...

kuat jugak dina ni menyusu.. sarah sampai skang maintain 3oz..

padan la badan anak dara aku tu keding jer....

sisdee berkata...

anak kita yg 7 tahun pun still minum susu..amik dugro coklat gak hahahahahha...

mmg puas ati susu tu..tgk syahmi mbuang lawas jek hahahah pastu dia mmg smangat nk mnum susu :)

oren berkata...

sib baik the boys cuma guna dutch lady 456 dan fernleaf..antara yg affordable lah di pasaran :)

bb plak cuma minum susu ibu..jimaaaattttttt....

aNIe berkata...

KV...si kecik akak dulu minum susu Gain Plus...agaknya sedap susu tu...bila ditukar susu lain...terus takmo menyusu lagik...

Angah berkata...

Thumbs up to Dina ngan mak ayah dia sekali hehe..

Angah tetap la kena beli Pediasure 6 tin sebulan untuk abang ngan kakak.

Nak buat camne dah dedua alah laktosa huhu