Ahad, 3 Januari 2010

HARI PERTAMA KE SEKOLAH

Hari ini, dengan rasmi nya Danish masuk darjah satu. Teruja dan risau. Hik hik

Malam tadi, abih kota bharu aku laki bini pusing carik kasut ba.ta saiz 12. seb baik ada satu kedai bata sebelah paksen yg ada satu2 nya kasut saiz 12. Satu psg tu jek yang ada. Whoaaa. Hazab oh. Apakah parents di kota bharu semuanya membeli kasut ba.ta untuk anak darjah 1?



Oh ini gegambar semalam punye. Sbelum gi daftar. Adiknya si Dina (ngan rambut serabai takmo sikat) pun siap mandi awal2 teruja nakgi skolah sama. Siap marah2 mama dia kenapa tak pakai kan uniform skolah. Serabut aku weh!






Cerita hari ni pulak. Kunci jam 6.15. Awal gilerlah bagi aku. Hak hak. Biasa kunci jam 6.30. Jam 6.45 baru bangun. Tapi iron baju stok seminggu siap2 la.

Bagi makan nasik belauk ayam gulai. Buatkan milo bekal. Tp lupa nak beli kek. Ayyo. Kes tensen carik kasut takdak saiz la semalam ni. Huhu. Nak masukkan biskut dlm beg tapi danish takmo. Tak pe la. nanti dia belajar membeli kat kantin.


Sampai kat skolah, aku tatau mana nak tuju. Hubby brok brek2 ckp. Skolah dia dulu. Bukan skolah aku. So aku takleh nak imajin la. Hahahaha. Last2 hubby pun join sama hantar danish ke kelas.

Dah jumpa kelas 1 Wawasan, pilih2 tempat duduk dulu. Row depan dh penuh, so kami pilih row kedua tempat duduk depan. Danish rilex jer. Tersenyum senyum. Excited agak nya.

Masa ni dia masih sorang kat meja tu. Ramai lg blom sampai.


Tunggu cikgu lama jugak. Nak hantar butiran kesihatan dan profail kat cikgu. Lagi nak kenal lah kan rupa cikgu cemana. Masa duk tunggu tu, macam2 gelagat boleh tgk. Yg penting, kawan2 (ex skol mate) hubby pun masing2 hantar anak skolah. Kecoh dan gamat pakat duk gelak kat anak masing2.

Cikgu lewat sikit sbb jem. Ye la, ari ni kan hari pertama skolah kt klate. Harus la jem. Dah jumpa cikgu (kalo tak silap nama Mek Sa.u.dah) lembut jer org nya. Berumur sikit (tua dari aku kut). Ok lah aku rasa. Takde benda nak borak ngan cikgu (dia pun sibuk layan parents kan) aku tanya balik skolah jam berapa jer, senang nak call MIL suh datang ambik.

Nak balik tu ( pi kerja) mcm2 pesanan kat danish. Hehe. Suh ckp ngan cikgu nak gi tandas. Ikut kawan gi kantin. Jangan bagi hilang duit belanja. Jangan tunggu luar pagar. Jangan naik kete/motor sapa2 selain dari atuk dia. Mcm2 la. Hak hak. Dan jugak pesanan buat kawan dia si Amir (darjah 5/pengawas) suh tolong tengok2 kan danish. Hadoi la.

Harap semuanya ok lah. Anak rilex jer, aku yg kecoh lebih.


Tak lupa jugak, botol air untuk Dina. Walopun tak skolah, tp tetap kena beli keperluan sekolah macam abang. Kalo dak, haru biru satu rumah di amuk nya.

21 ulasan:

JMR berkata...

huhuh..tetiba tingat kenangan nak masok skolah dulo2..:-)

aNIe berkata...

Hehehe...comel je Dina...mesti dia rasa sunyi abang dah pi sekolah...hehehe

Awalnya danish dah sampai sekolah...

KV berkata...

JMR,
kita dulu rilex ke kalut? Haha

kak anie,
takde lah awal kak. Org lain laaagi awal. Hihi

Mummy Dasy berkata...

sama ah kite anak dara tetap nak dapat ape yg anak bujang dapat.. camne ah esok gaknye turn kite plak..

MommyDania berkata...

alalala..bestnye dh msk sek. biasalah kak, anak relax je, mak dia kecoh lbh. untung dina, abg dpt dia pun dpt.

Lady of Leisure berkata...

teringat masa memula masuk darjah satu dulu hehe..

Mama-Danish & Sarah berkata...

hahaha.... kalut giler mama dia kan..

tahun depan kena beli keperluan sekolah awal2, baru senang nak dapat size kan....

zailamohamad berkata...

Kalo zaila pon mesti macam akak juga..maklumlah risau ngan anak jantan yg pada mata kita masih bebudak lg kan..

KV berkata...

mommyDAsy,
hehe..ok2 lah tu. Insyaallah

fatin,
kalo tak beli kan sama, tak senyap tau. Asyik melalak jek.

lady,
akak pun. Nostalgia sungguh masuk kelas danish tadi.

ain,
aku bajet kasut lama dia (blom pakai) ok jer. Rupa nya ketat. Haha

zaila,
masih budak di ati kita kan?

honeylanz berkata...

esok our turn lak... has kdg2 rs mcm x nak melepaskan ac ke sek lagi..rs mcm dia masih baby..huhuhu

Ms AiReEn MoHd berkata...

wah wah bag danish tak pg sekolah tak yah nak begodo ngan adik dina da...sok jgn main gado tarik buku lak...

sya berkata...

Begitulah menghantar anak kali pertama pelbagai pesanan. kak sya dah selesai dah 4 org..

Bestnya kalau anka kak sya masuk sekolah yg sama ngan kak sya.

superheroes' mom berkata...

esok anak I lak first day darjah satu... huhu... mommynye yg excited and risau lebeyyy :))

zarin berkata...

tengok gelagat dina nak ikut danish tu..teringat lak tadi i ternampak budak kecik umur 5 tahun ni pakai uniform skolah menengah...hahaha ni sure kes nk ikut kakak dia masuk tingkatan 1

rina berkata...

sek 1 sesi ek... senanglah ada abg amir boleh monitor. hehehe

Zareda Norman berkata...

Good Luck To Danish firts step...

Jangan risau KV, lama lama oklah tu

~Eila @ Along~ berkata...

wahh debaran anak ke sekolah pegi ke maknya ye kak..hehe..syoknya anak dah masuk darjah satu..macam2 perasaan kan..insya allah nanti taula abg berdikari tu..just trust him ok kak...huhuhu bila la eila plak nak merasa bgn pg antar anak ke sek plak!

sisdee berkata...

wah anak u dh lepas..ni today syahmi lak :(

KV berkata...

has,
huhu..kv pun rasa dia masih baby!

erynn,
hari2 gaduh tau.

kak sya,
huhu..kv pun rasa syok kalo anak2 skolah kat skolah lama kv. Tapi nak wat cemana dah bermastautin kt kampung hubby.

superheroes'mom,
haha..mmg excited dan risau jugak

zarin,
pakai baju skolah menengah? Wahahaha. Adoi la, macam2.

rina,
satu sesi jer. Abg amir tu kebetulan adik dia pun sekelas ngan danish.

kak zar,
hilang dah sikit risau nya. Hehe

eila,
insyaallah akan ada rezeki eila nanti. AKak doa kan.

sisdee,
gud luck to you. Insyaallah semuanya ok.

Nanak berkata...

dulu masuk thn1 tak terasa sgt sbb abang time tu darjah5, kakak darjah3..hehee..mami&dady balik pun, rilex je..haha

KV berkata...

nanak,
a'a, masa kita dulu ada abang dan kakak.