Rabu, 14 Oktober 2009

MEBI BUKAN BATU KARANG

Sambung lagik.

Dekat HUSM semalam, doktor tak buat pape, just bagi ubat utk 'flush', kena makan mlm ni sbb besok pagi nak kena x ray.

Tapi, bila ptg dlm jam 5 perut sakit semula. Telan pain killer tapi makin menjadi jadi sakit nya. Stress tau sbb dok pikir macam2. Ye lah, wat urin test n ultra sound pun takde kesan batu karang.

Lps hubby solat maghrib terus gi klinik yg mula2 kami pergi tu. Klinik tak bukak pun lg. Huhu. Masuk daftar jer terus mintak bed ngan kerani kaunter. Tak larat nak duduk. Rasa nak baring jek.

Doc suh x ray. Lps buat x ray mmg risau giler nak nengok result. Kut2 ada penyakit lain. Doc dtg dan bagitau takde pun batu karang. So doc saspek mek kena ulser akibat gastrik yg kuat.

Masukkan drip, injek ubat ulser dan doctor suh rehat. Dekat 10.30 baru selesai. Tp perut masih sakit cuma berkurangan dlm 50% kut. Balik rumah tu kent*t dan sendawa tak henti2. Lega sungguh rasanya.

So, kena tukar pola pemakanan. Pagi lps solat subuh kena minum susu dan ambik roti dulu. Buat sementara nasik keras pun takleh makan. Semua makanan pedas dan masam diharamkan. Susu kena minum sokmo dan takleh ambik ubat tahan sakit. Ubat tahan sakit makin menipiskan usus, sbb tu bila ambik, makin kuat sakitnya. Mkn plk takleh tunggu waktu makan, antara nya pun kena ambik makanan. Huhu

Malam ni patutnya kena makan ubat 'flush' sbb besok nak kena xray. Tp rasanya tak makan lah kut ubat tu. Risau takut sakit perut lagik. Just soft diet jek la. Besok nak kena jumpa doktor husm lps x ray. Dengar pulak apa yg dia kata.

Tenkiu buat kawan2 yang mendoakan kesihatan kv. Moga Allah membalas segala jasa2 kawan2 semua.


Salam sumbangsih
KV & Co

19 ulasan:

neezareef berkata...

sian kv..semoga tade ape2 la sgt kan..

Jasfyra berkata...

kv, get well soon...

dlt berkata...

kv, take care.. get well soon..

jane_doe3328 berkata...

kak kv, kenapa tak bawak jek x-ray film hok klinik tuh ke husm?

sebab x-ray neh tok molek jugok wat acap, rasanya patut selang 3bulan gituh untuk bg hilang radiasinya

J@J@ / Bini The Rock berkata...

Semoga sembuh la ye KV...

AyunasiA berkata...

semoga lekas sembuh. pasnih takleh diet2 lagi dah kot. jaga kesihatan dan pemakanan :)

my little family berkata...

takut appendix je KV.

zailamohamad berkata...

Kak KV, take care & rest well ya;)

Mama-Danish & Sarah berkata...

kesiannya.... moga cepat sembuh..

hubby aku dulu pun pernah sakit perut sambil tak leh bangun...

kena warded dkt kmc sampai 4 hari dan keputusannya disbbkan gastrik...

kena jaga makan tau kv... makan sebelum perut masuk angin dan banyakkan minum susu utk neutralkan balik asid dlm perut tue...

take care ok.

KV berkata...

neeza,
tq

zura,
tq

dlt,
tq

jane,
yo ko? oh, kalu gitu, besok tunjuk film hok xray kt klinik tu jek la.

jaja,
tq

ayu,
huhu..mmg kena jaga betul2 bab makan2 ni.

kak yu,
rasanya bkn appendix kut. Sbb tak sakit belah kanan.

zaila,
tq

ain,
lps ni mmg susu kena jadi minuman wajib la.

Zareda Norman berkata...

kv
Kalau betul ulser, cuba minum air gamat. Kak zar memang fobia sakit sakit dalam perut ni

Mas berkata...

ko salu ada masalah sembelit tak? Penah buat endoskop?

KV berkata...

kak zar,
kv pun fobia kak. Arwah mak dulu pun sakit dlm perut.

mas,
sembelit tu jarang cuma aku suka makan masam dan pedas.
Endoskop tu tak pernah buat, cuma doc baru saspek. Sbb gastrik melampau.

go beyond the horizon berkata...

jgn minum susu bila perut kosong. sbb susu akan masam dlm perut dan jadi acis dan bertambah lagi acid dlm perut tu.
makan at leats bisuit cicah susu , but not susu alone.
tu yg hauskan perut.
eat small but often.
kalau taksempat makan, makan sekeping biscuit dah cukup utk acid dlm perut di serap dgn biscuit dan process.
kalau kentut dan sendawa tu gastric ulcer .. trap kat usus.

rajin minum air suam. jgn minum air kopi teh bila perut kosong.

kalau takut batu karang hari hari minum segelas jus lobak putih dan pagi dan petang. kmudian minum air kosong banyak banyak. nanti batu karang akan hakis dan kluar halus.
jgn makan benda oran, acid bila perutkosong. kalau nak makan pedas makesure makan something dulu , jgn terus start makan pedas dan masam.tu yg perut tak beralas.

saya berkata...

semoga kv sihat selalu.. mintak dijauhkan dari segala penyakit. aminn...

KV berkata...

gbth,
awak pengamal perubatan ke? Terima kasih beri info berguna pd kv. Kenapa takdak blog, kalu dak buleh kenal2. Apapun tq byk2.

saya,
amin. Tq yang

rule my world berkata...

blog title ada takde masa nak tulis. JADI SILENT READER CUKUP LA.
Saaya kena macam awak kena. bila tercuai dan ter leka mengabaon kan pengambilan makanan.
saya dari kecik ada gastric, ulcer , dan apa yg awak lalui. dlm beg tgn slalu sentiasa ismpan biscuit cream crackers kosong.
bila perut rasa semacam, makan sekeping.
jgn minum susu dgn perut kosong. jgn minum susu immediate after makan benda yg berunsusr acid. Minum susu bila dah makan benda yg boleh absorb acid cam biscuit.
makan pedas bila perut makan ikut waktu, tapi mulakan dgn makan yg neutral spt nasi, sayur, salad , baru makan yg berempah dan pedas asam, , kari sambal.
jgn makan sambal semata mata. kena lawan dgn sayur yg berserat dan fibrous cam nasi etc.. jgn terus makan nasi sambal aja. memang cari nahas.usus tu dan kulit perut nipis , in itself ada hidrochlooric acid. benda yg bergas dan acid tu lagi bertambah bila makan cili semata, pedas semata, berempah smeata2, maka kuat lagi acid dlm perut.

tu sebab kena makan benda yg berserat boleh menyerap dan menutralkan acid dlm perut.
fibre dan sayur, nasi.. membalance kan acid.
kalau ada yogurt plain tu, makan sesudu dua pagi tgh hari dan malam sbelum dan sesudah makan.amat bagus dan memadai..
kalau yg ada flavour yogurt dan yogurt drink tu ada banyak additives mengandungi acid.
ie gula etc yg straight menjadi high in acidity.

CuTeMiUt78 berkata...

sian kat KV... ish.. ulser ke.. emmm takpe la.. apapun semoga KV cepat sembuh hendaknya

KV berkata...

rmw,
tenkiu3x... lps ni mmg nak kena ada bekal sokmo lah dlm beg. Hehe

rina,
tq yang