Isnin, 12 Oktober 2009

BATU KARANG

Sambungan entry gastrik.

Sakit perut kemain. Senak ulu hati dan ari2. Sakit gilos. Sampai rasa nak putus pinggang. Rasa macam nak bersalin pun yer.

Opismate tolong belikan gaviscon. Makan tp tak lega langsung. Balik rumah, hubby urut belakang, tak jugak lega. Makan sikit, makan gaviscon lagik. Masih tak lega. Rimas betul. Yg nyata, sakit tak hilang.

Lps maghrib ajak hubby gi klinik. Sesambil bersiap tu, dok diskas ngan hubby simpton2 yg mek alami. Sakit ari2 belah kiri, senak ulu hati, nak muntah, nak popo. Sakit pinggang. Rasanya mcm simptom batu karang jek.

So, anak2 tinggal kat MIL. Sengaja tak bawak dorang takut lambat atau takut mek tak tahan sgt sakit. Satu jam setengah tunggu kt klinik baru dpt jumpa doktor.

Doctor saspek 2 perkara. Sama ada uri yg terlekat dulu masih 'hidup' atau batu karang. Mek takut nak jumpa doktor bab sakit ari2 tu. Dah hampir 2 thn lps melahirkan dina mmg kv sakit kat situ. Cuma dpt bertahan. Tu yg malas nak jumpa doktor. Takut nak tau kalo2 ada penyakit lain. Teruk aku ni. Huk huk

Lps buat ultra sound, rahim mek alhamdulillah ok. Buah pinggang pun ok. Syukur sgt2. Masa doc buat tu, mmg takut nak tgk monitor, hubby jek yg bersungguh sbb kes uri terlekat dulu dia yg dok ingat 'bentuknya' cemana. Bila doc ckp ok, baru berani nak tgk monitor. Takut oh.

Doc ckp, mebi batu karang mek dh turn ke saluran kencing dan saiz nya masih kecik. Kalo nak tgk dgn jelas kena buat x-ray. Tp doc ckp tak payah buat x-ray dulu. Makan ubat dan tgk cemana. Kalo tak ok jgk, kena buat x-ray dan rawatan susulan lain.

Tekanan darah mek kalo biasa 110/70, tp malam tadi 139/83. Mmg tinggi. Doc ckp sbb stress dok tahan sakit. So, doc injek pain killer dulu. Bagi ubat tahan sakit dan ubat hancurkan batu karang. Lps tu hilang terus sakit nya. Alhamdulillah. Syukur. Mmg lega sgt2. Rasa mcm mimpi ngeri pun ada.

Mmg lps ni kena pantang seafood dan benda2 yg berasid urik. Sotong, ikan sardin, bilis, ikan kering, petai jering, tomyam. Dan macam2.

Kena byk kan minum air kosong dan minum air barli jgk. Disamping makan ubat2 klinik dan amalkan petua2 org2 tua.

Salam sumbangsih
KV & Co

10 ulasan:

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ berkata...

al-hamdulillah ..minta2 x melarat.. mak sy dah buang batu karang thn lepas.. tebuk kt perut tu.. mmg la x besar tp ngeri gak la kan.. ingat apa dr ckp tu KV..kang x meriah plak blog klu KV x sihat... hak hak hak

my little family berkata...

rajin2 makan ubat....pantang pun sama tuh.. :-)

Lady of Leisure berkata...

buat sementara ni kene extra care skit ye kak.. makan kene pantang... ubat jangan tinggal tau...
kalau masih awal ni slalu doc kasi ubat n pecahkan batu karang... lady doakan akak cepat sembuh..

farah berkata...

kesiannya Kv..
dulu saya ada gak penyakit ni..tapi rasanya kes masuk angin dan gastrik jer,tak la seteruk Kv kot..penyakit ni jadi bila saya banyak fikir,tak dpt tido mlm,badan pun masuk angin,lagi satu saya ni susah nak popo,sebab tu angin banyak dalam badan,perut buncit dan keras semacam jer..pernah cuba minum gaviscon,ubat hospital mcm2 la...tak jalan jugak.now saya ambik lax 5,lancar pembuangan dan keluar semua angin dalam badan...bila dah takde angin,tido pun lena,makan pun selera...saya rasa okay sangat sekarang,..kalau takde kena mengena dgn penyakit kv pun,tak apa kan...saja nak share.jaga diri dan jgn lupa minum air suam byk2.semoga cpt sembuh ye.

Nanak berkata...

tk cr kv..jgn mkn,mkn ubt..jgn lpa pantang tu ok.moga cpt sembuh.

farah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
KV berkata...

mam maryam,
pagi td dh ok, now pinggang ku sakit kembali. Seksa wei..

MA,
tq..

lady,
a'a, makan kena pantang dah

farah,
tq, byk malkumat kv dapat.

nanak,
tq yang..

bat berkata...

take care KV...semoga cepat sembuhnya *hugs*

chik star berkata...

sian akk.
as penh tgk pakcik berguling2 kene batu karang ni.
minom barli mmg bgos.
klo kencing xlawas pon elok minom jugk.

Amna Faqiha berkata...

akak doakan KV tak kena batu karang, simptom2 tu akak da kena..ingt angin biasa..sbb da lama last2 tak tahan pi emergency check2 ada batu karang dlm hempedu..esok msuk wad n kalo xder aral lusa operate buang hempedu..huhu sapa2 ada tanda2 mcm gastrik trus pi hospital kalo pi klinik swasta nt dia bg ubat gastrik..