Khamis, 28 Ogos 2008

EKON

Akhirnya, ptg semalam selamat jgk pi beli ekon. Huhu...mula2 nak yg ada invertor (tatau nak eja). Kenkononnya jimat tenaga. Tp apek kedai tak kasi sbb caj pasang pun dh 400. Kalo yg lain percuma (padahal dok selam dlm harga ekon tu jugak). Lps tu dorang malas sbb slalu kena pi baiki. Jenis manja. So, ambik yg biasa je. Cuma jenis senyap. Harapnya mlm nanti dina dpt tido nyenyak lah. Mengada ngada sungguh minah kecik tu.

Si abah plk, asal anak dara dia kurang selesa, mesti lah dia pun kalut sama. Masa dlm pantang hari tu, berkali kali kv larang dia nak pi beli ekon. Hiks, org lain pantang dok dlm panas, ni dia nak suh dok dlm ekon. Ye lah, masa tu kan dh lah bulan puasa. Cuaca skrg mmg diakui panas gilerrr.

Tp kan, masa tu tunggu lps pantang je nak rombak separuh rumah (utk wat rumah baru). Dah lah bilik kami masa tu termasuk part yg kena rombak tu. Tak ke keje bodoh nak pasang sebulan pastu kena bukak balik. Tahan nafsu lah sikit kan.

Ops...janji ngan mamat siam (kami tak jadi beli kt kedai apek) suh pasang pagi tadi. Rasanya hubby balik tgk kut sbb kv tak nampak pun dia la ni. Hiks..malas nak sms tanya. Nak suh pasang ptg semalam gak tp bebudak kerja dah kluar gi pasang rumah org lain. So, tak dpt lah semalam.

Dah pegi kedai letrik tu harus la kv pun mengusyar benda lain. Bila lg kan nak pau suami sendiri. Wahahaha. Tgk2 thermo pot. Ye lah, kt rumah tu ada warga tua. Depa kan selalu minum ayaq panas. Kalo dulu tak jadik hal sbb ada dapur kayu. Guna kayu api. Rumah skrg belum buat dapur kayu. Lps raya ni baru nak buat. Asyik guna gas sepanjang hari merebus air. Rasa cam rugi lak. Dah la gas mahal. So, hubby pun setuju beli thermo pot tu. Setiap masa ada ayaq panas gitu.

Nak kluar kedai tu, teringat laks nak beli radio. Hihi...set hifi hubby dah sedekah kan kt pengasuh dina. Lg pun dh buruk dan out of date. Takde masa nak dengar kaset cd bagai eh. Kalo beli radio, selain nak dgr azan maghrib bulan puasa, MIL boleh gak dengar radio kt kedai dia. Takde lah dia boring sgt. Radio MIL dulu dah hancur dikerjakn danish. Nak baiki rasa mcm tak berbaloi lak.

Ok, semalam selamat beli 3 benda. Oh ya, lupa. Beli gak pasir hitam dan pasir berbaja. nanti2 nak tanam bunga lak. Lps bukak puasa lah. Hihi. Entah jadi entah tdk.;P

16 ulasan:

Zareda berkata...

Kalau malas masak air selalu, boleh juga beli penapis air yang siap sedia ada air panas. Tak payah masak masak memang sentiasa ada 3 liter air panas dan 4 liter air biasa. RO water lagi.

Ungku Nor berkata...

gas mahal?? ooo..

tapi thermo pot pakai karen aper..KUAT lak tu.
pehtu 24 jam kena on.
kalo tak, air dia tak panas.

TNB punya rate pun bukan kepalang je dah sekarang.
nih awak dah pasang ekon bagai..hehehe.

KV sayang, dapat bil letrik sok jangan terkujat tauuu..;p

Alex Lacey berkata...

k.we guno thermo pot tu jugok...senae...kalu masok dapur geh, raso tok sedak pulok air lloni kekeke....alasan!!

Ijah @ Fariza berkata...

Salam akak KV

dah tak tinggal komen..selalu baca jer...

Sokong ungku nor cakap memang thermo pot kuat pakai karen, tengok bil bulan depan mesti terkejuzzzzz...saya sekarang nie bila tinggalkan rumah off suiz thermo pot tu, bila masuk rumah on balik...hahahhaha...satu keje lak..

saya dulu masa tak deh thermo pot..bil ok2 jer bila pakai aik..apasal naik nie...lagi2 klu pasang ekon...mcm duduk rumah yang ader 10 org...hihihihihi...

Intan Rosnitta berkata...

kv,

Sejuk la tidor mlm ni. Malam jumaat pulok tu... kikiki :P

shafa berkata...

Bahya tu mlm jumaat. Hati2 sikit ek. Nanti nak kena cari heater plak.

AppleB berkata...

harus dina tdo dlm senyuman kan...

Mak Su berkata...

semoga projek yang dirancang berjalan lancar

kirana berkata...

yuhuhuuh besnya dah ber ekon...kat sana panas ek skrg?sini hujan jer..pagi2 lagi la..time org nk bgn time tu ler hujannn..dugaan betul

kakLuna berkata...

bdasarkan kemampuan ko,molek je idea thermo pot tu...mudah,pantas dan fleksibel...hihi mcm iklan lak

YuszTieY berkata...

tele air luir ore dgr kv beli thermo pot tu...abis ler letrik bule depan...cam air ngalir meta dia gerak...tapi tak per..tokey byk masuk.....kena pakai baju sokmo la plok ko dina pahni nampaknya seblm tido..

NBK466 berkata...

Oh..penghawa dingin ek...mentang2 ler nak pose nie..asal jgn missed sahur udah...he.he..he.

Kak Lady berkata...

KV..cantik rumah baru KV tu...nampaknya raya ni rumah barulah ye...

Sekarang ni memang panas...kalau kene bulan puasa nanti memang terasa...

Akak pasang ekon kat bilik je...tu pun jarang pakai sebab sikecik tak boleh dok dlm ekon selalu...

Mommy Lily berkata...

huhu dina beraircond la dia male ni.

bagus jugok thermo pot tp mgkn byk pakai letrik la...

cuba machine yg pakai R.O water tu. yg ada air panas & sejuk tu...best jgk KV

atty's berkata...

selamat menyambut merdeka dan ramadhan..

KV berkata...

kak zar,
yg tu ada gak kt ofis, senang kan?

ungku nor,
ye ke? Awat semua ofismate ckp lbh jimat dr gas? Wahaha...mek tertipu!!!

kak wear,
hihi...mcm2 kan kak wear.

ijah,
akak guna ekon time nak tido jek. Set jam 3 pagi dah off kan dia. Bimbang gak kt dina kalo tido dlm ekon sokmo.

intan,
hihihi..

shafa,
heater? Wahaha

appleb,
terus tak meragam tau!

ana,
sini cuaca mmg panas membahang!

tiey,
ye ke? Masalahnya, thermo pot akak tu dah kiok. Kena hantar kedai tgk cemana masalahnya. Hiii..geram sungguh.

luna,
mmg byk membantu. ;P

kak lady,
kita pun pasang kt bilik je.;)

mommy lily,
kv dh try mesin R.O water tu sbb dh pakai kt ofis. Ramai member yg suggest thermo pot tu, tu yg gatal nak try yg tu plk. Kena wat kajian ni, kalo kuat 'makan' letrik, harus kena reject.

atty,
slam eid mubarak buat atty sekeluarga.;)