Selasa, 22 April 2008

PENAT SIH

Kv baru masuk ofis ekceli. Pagi td temankan hubby yg ada temujanji kat husm.

Hubby sakit batu karang. Puasa tahun lps dia kena. Mcm2 ubat dok makan tau. Yg klinik punya, yg farmasi punya dan herba2 tradisional. Tp sakit nya berulang ulang. Kencing pun tak lawas. Kesian dia.

Mula2 masa ultra sound, batu tu dlm buah pinggang. Patut arr dia slalu sakit pinggang. Pastu turun dlm saluran kencing dan ke bawah ke bawah lg. Ehehe. Tp batu tu tak kluar2 pun. PUnya lah siksa jiwa dan raga hubby ku sayang. Ewah.

Dia pun boring lah. Makan ubat bermacam2 plus injek tahan sakit jgk tp tak baik2 jgk. Batu tu still tak nak kluar kan. So, dia ambik keputusan nak check kat husm. Biar puas hati. Kalo masih ada maybe boleh laser atau apa ek proses yg lain tu. Selasa lps dah pegi, jadi hari ni kena pi x ray. Semalam dia kena puasa.

Sambil2 tu, dia pun google la cari apa petua yg best2 skt.

So, dia jumpa perubatan cina kuno. Katanya goreng walnut sampai garing. Pastu blend kan dgn gula. Makan utk 3 hari. Lps tu batu tu kluar. Kv pun penat la mencari walnut tu.Kemain susah kt sini nak jumpa benda alah tu oi! Seb baik ada. Tu pun sikit je tinggal.

Lps makan walnut tu mlm semalam, dia kata rasa pelik kt anu dia. Akaka. Lucah ke wei? Masa tuut tu, ada batu kluar. Jgn geli tau. Eiii..kv nak tgk pun geli sebenarnya. Ahaha. Besar hujung kelingking kv saiz batu yg kluar. Berduri duri lak tu. Tp dia ckp tak sakit masa kluar tu. Besar weh.

So, pagi td dia bawak batu karang tu pi jumpa doktor. Dlm filem xray tu dah tak ada batu dlm sistem badan dia. Tp doktor nak rujuk filem tu pd pakar jgk. So, kena wat ujian darah dan sebulan lg dtg balik. Doktor siap ambik batu tu utk wat kajian katanya. Melalui batu tu doktor boleh detect batu karang hubby sebenarnya berpunca dr garam atau asid urik. Temujanji nanti doktor bagitau makanan jenis apa yg hubby kena pantang. So, lesai satu kes. Alhamdulillah.

Pastu gi pejabat tanah kb sbb nak ambik geran yg kami daftar utk cop gadaian kt kerajaan malaysia tu. Nama lg buat rumah pinjam duit kerajaan. Ehehe. Loan masih blum dpt wei. Lambat sungguh. Huhu. Sesambil tu ambik gak geran2 tanah hubby (dulu nama MIL sbg pemegang amanah). Lesai satu kes lg.

Singgah pulak kedai mozek nak confirm kan granite yg kami mahu tu. Yg lain2 tu maybe ahad ni kami decided. Lesai satu kes lg.

On d way balik tu singgah makan nasi kak wok. Kalo org kelate mesti tau nasi ni. Ehehe. Dan air bandung kaler hijau. Mcm pelik jer. Alhamdulillah kenyang.

22 ulasan:

bat berkata...

kehkeh lucah yach.. hoho paperpun baguih apa berkongsi giteww bab2 ginih.. *take note walnut yach*

Oren... berkata...

walnut? camana rupanya?

Mak Su berkata...

fuiyooo, ngerinyer

kirana berkata...

bagus ni petua ni..
thanks for sharing the info
tak lucah saye rasa hehhe..sbb ilmu kan
mak saye pon penah kena batu karang..thn lepas rasanya..tp doc check batu dh takder..nnt kalo ada lagi..leh bg petua ni

KV berkata...

mama bat,
wakaka..lucah + ngeri!

oren,
alah, aku malas nak tempek gambar walnut tu. Ko google jer lah,k.

maksu,
ngeri + geli. Ekeke

ana,
memula try n error jek. Tak sangka plak menjadi. Ada org lain, cara lain. Terpulang lah.

angah berkata...

Pinjaman kerajaan memang camtu prosedurnya sekarang ni. Perbendahaan M'sia nak tengok dulu endosan gadaian atas geran baru release duit. Angah pun banyak kena speed up proses pendaftaran hakmilik untuk kes pinjaman kerajaan nih...

oren : walnut tu rupanya macam otak yang dileperkan eerrr.. boleh bayang tak?

HAPPYIRFA berkata...

salam..
eh gerunnya dengar batu kuar ikut anu.syukurlah dah bertemu dgn penawarnya.buleh war2kan pd kengkawan nih..

Intan Rosnitta berkata...

kv...nak mkn nasik kak wokkkkk! uwaaaa!!!!!!!

btw, kv dok mana? Thanks sudi singgah rumah kita ;)

Intan Rosnitta berkata...

Seronok baca entry2 kv yg lepas. Kita link blog kv ni yaaa :D

Harap hb kv cepat sembuh...

nanonano berkata...

ye ke kak?
ley amek petua ni bg kat ayah,
die sebuk suruh carik sengkuang cina,
susah la nk dptkn mende tu,
cam bermusim lak..
pasni nk try carik walnut plak ar,

nanonano berkata...

akak..
akak rase org yg ske tahan kencing cm nano kene mkn gak ke walnut tu?
wlaupun skunk xdetect pun lg ade batu karang ke tak..
huhuhu..
takot la kan, kot2
:D

YuszTieY berkata...

salam...arwah ayah kita pun dulu ader batu karang gak..tapi tak pasti dia makan ubat aper coz kita dok sini..tapi dekat nak meninggal tu mak kater dah ok dah lepas telan ubat..sampai pengsan2 la.
bagi ore tak lucah pun citer kv tu ,ok jer.
nasi kak wok..kat mana tu balik klate kena gi cari tuh...air bandung hijau pun kita tok pernah rase lagi...pahni kalu nk gi make kena caling22 kv dulu la tayer tpt hok masakan sedap n memuaskan hati....

pB berkata...

salam KV

mujur la
mugo nyakit tu hilae teruh


nasik kak wok ??
Mano tu ...

AppleB berkata...

sukurlah batu2an tu dah keluar. dan sukurlah segala hal ko dah selesai.

aku pun nk makan walnut la pasal aku mcm nano suka tahan kencing kekekekekeke

KV berkata...

angah,
tu lah kan. Kalo nak cepat, kena sediakan duit sendiri dulu. Pastu ganti je lah.;)

irfa,
mcm2 penawar sebenarnya. Ikut serasi lah kut (tuhan izinkan).

intan,
nasik kak wok mmg best kan. Asal jumpa je kedai2 dia, mesti nak makan.;)
Kita pun nak ink blog awak.

nana,
akak pun tgh konfuse ni. Sbb dok sakit pinggang sokmo. Suka tahan kencing. Maybe ada gak batu karang kut. Aaaa...takut!! Minum air barli lah nanti!

yusztiey,
eh, kv nak link blog awak, apa add nyer?
nasik kak wok tu mmg sohor la kt sini. Kita org oreder bandung biasa tu (kaler pink) tetiba je dia wat mai kaler hijau. Layan je lah. Masa nak bayar tu, tuan kedai ckp nasib baik tak kaler biru. Ehehe

kak pb,
nasik kak wok ni famous tau. Nasik panas, ayam goreng racik halus panas, kuah gulai macam dalca tu, dan sambal yg mabeles.
Asalnya blkg balai islam tu. La ni merata rata dah cawangan (org lain tiru) tp still nama nasik kak wok jugak.:)

appleb,
aku pun masalah suka tahan kencing. KUnci utama, inum air kosong byk2.

rina berkata...

nasi kak wok ke... balik awal april aritu sempat makan nasi kak wok ni... huhuhu sedap. dah ler ayam2 dia potong kecik... murah plak tu.

kompem balik bln dpn g beli lg nasi kak wok ni...

Ungku Nor berkata...

KV, hubby awak kurang minum air kosong eh?
selain dari tahan kencing, kurang minum AIR KOSONG pun boleh meninggikan kebarangkalian mendapat batu karang tersebut.

err..selalunya orang malas minum air kosong sebb malas nak kena gi toilet selalu kan?

~mama ranggie a.k.a eira~ berkata...

al hamdulilah...

dah x sakit lg kan!

KV berkata...

rina,
hah, balik kg nanti, wajib beli tu.

kak ungku,
mmg ler, keje dlm ekon kan, kurang lah rasa dahaga. Kalo pi site slalu baru lah byk minum air, masalahnya, byk kertas kerja nak buat. So, site dh kurang. Ekeke..melalut ke lain lah puloks.

eira,
alhamdulillah, dah tak sakit dah.;)

nasazfrog... berkata...

klu doc kate tak der ape2 ok lah... tapi nk kene rawatan lanjut ker kv...

KV berkata...

nasazfrog,
bukan rawatan lanjut kut. Tp doc nak check kut2 buah pinggang bermasalah. Lg satu nak tau jenis pemakanan yg mcm mana yg nak kena pantang.

adanz berkata...

kak, waknut tu... woh tere ko... ??? aka biji gajus. nasi kak wok meme best, kredit utk nasi kak wok.