Selasa, 8 April 2008

HARU

Tgh hari kelmarin kv mintak excuse ngan big boss kjp. Danish masih meragam. Dah tak popo. Tp asyik nak muntah dan start demam.

Segan jgk nak mintak blk sbb takut org fikir kita ni sengaja reka alasan kan. Tak tenteram sungguh rasanya.

Blk tu, kv ajak danish gi klinik semula. Dia langsung tak makan. Tak de selera kan. MIL bagi susu terus muntah. Lembik dia.

Doc ckp bukan wabak kut sbb ni bukan musim taun. Tatau ler, sbb mmg kawasan tu bebudak baya danish kena jangkitan ni. Kami syak maybe sbb masalah angin pasang dia. Tp doktor ckp, bukan. Huhu. Mati la tak nak percaya ckp doktor ni. Wahaha

Doc injek ubat tahan muntah. Masa kt klinik tu dia dh kebah demam. Kami injek kut montot before pegi klinik tu. Meraung sakan dia. Balik tu tido je. Pujuk suh minum milo, beberapa sudu je dia minum.

Mlm nya hubby bagi susu. Terus muntah. Teringat yg bebudak cirit birit tak elok minum susu. Terus kami stop. Bila urut perut dia, angin penuh satu perut tu. Grup grap, grup grap bunyi nya. Sampai pagi asyik berjaga sbb dia slalu rasa nak muntah. Dah kembung perut kan. Dua hari tak makan tu.

Entah la, di saat beku cuti begini anak pulak tak sihat. Mmg bercelaru fikiran. Kesian kan anak. Tanggung jawab keje lg. Masa depan kami jgk. Mintak lps hari ni jer baru lega skt. Bkn apa, senang nak cuti kalo apa2 hal.

Pagi td kv tgk danish cam aktif skt. Lemah tu biasa lh sbb dia tak mo makan kan. Sempat suap nasi 2 suap terus dia takmo. Kv pujuk suh minum teh o. Dia ckp tunggu sejuk dulu. So, kami tinggal kan dia begitu. Dgn doa semoga tak jadi apa2 yg membimbangkan pd dia lah.

Terima kasih atas pandangan dan doa kawan2. Hilang skt rasa risau kv ni.;(

19 ulasan:

rina berkata...

siye ko danish... cepat2 sembuh yer danish.

KV berkata...

tq lah chik rina (mama tolong jwb ko danish, hehe)

bat berkata...

semoga cepat sembuh yach Danish *kang nak nengok muka Danish yg cute atu bah*..hoho

KV berkata...

mamabat,
td hubby call MIL, dia ckp takat ni ok lg. Tp masih lembik. Ok lah tu kan.

sya berkata...

KV.. moga danish cepat sembuh.. dulukan masa Aiman susah nak popo dan asyik kembung je ..doktor ajar kak sya geli montot dia ngan cotton bud.. supaya kuar angin kembung dan buang air besar. Tapi Aiman tak demam..

Ijah @ Fariza berkata...

dia demam sebab badan dah tak deh air, pujuk dia minum air masak.

semoga danish cepat sembuh ye..

Mak Su berkata...

kasik sup baru selera skit kot

kirana berkata...

cuti jer la kv ..dh anak sakit nk wat cmner kan

Oren... berkata...

aha..

idea kasik sup ayam tu pun ok gak..tak pun, pi beli whipped potato(kfc)..ada kut selera dia nak makan...

dan mmg pun, kalo muntah2, jgn bagi susu, kawan tu lagi loya..teh or air masak, ok la...

KV berkata...

kak sya,
maybe kena cacing kut. 2 minggu lps kv bagi dia zentel. Slalunya lambat cacing kluar dr tarikh beri ubat. Tp tatau la. Agak2 jer.

ijah,
mcm2 dah kami pujuk dia. Semua takmo. Bila dia angguk offer milo, rasa lega sgt walo pun dia minum skt je.;(

ana,
mmg la ikut hati nak cuti. Tp pagi td projek yg hubby kv incharge kena audit. Tak boleh nak lari lah kan sbb tarikh ni dh lama kami dpt. Kv plk stand by dr semasa ke semasa. Sbb tatau bila masa auditor tu nak panggil. Masalahnya bkn hanya melibatkan ofis kami je, tp impak nya peringkat negeri. Tu yg ngeri skt. Mujur MIL faham. Esok kalo tak elok jgk mmg konfem kami cuti.

maksu,
semua takmo. Mcm2 kami offer nak tarik minat dia. Last2 dia meraung sakan sbb penat nak jawab pertanyaan. Harapnya hari ni selera makan ok skt lh kut. Insyaallah.

oren,
blk pas ni aku try pulak. Baru kjp hubby call MIl. Ckp nya dh nampak ok sbb ah bolej main2 ngan adik tu. Lega aku dengar.;)

Zareda berkata...

kv
bagi danish minum 100 plus. Air tu bagi tenaga dan mineral. Bila dah cirit birit, muntahs ure dah hydrated badan tu..

Get well soon yer danish..

CtNik berkata...

pasal ur son kan,saya duk UK pun sama problem dengan ur son.tp malangnya kt UK ni bukan mcm Msia,pegi klinik tak dpt apa2-just nasihat suh minum air jerk.bukan mcm msia,dh pegi kena injek,bagi mcm2 ubat,dok sini pyh benar nk dpt ubat.huhu

really miss msia-kelate

salam perkenalan-saya suka baca blog awk,tp jarang komen jerk.ada masa ambik gmbo tesco kelate,nk tgk

~mama ranggie a.k.a eira~ berkata...

anak demam,ibu2 yg risaukan...

itulah die kasih sayang ibu kan?

Ungku Nor berkata...

kalo tak kebah lg, kena bwk gi ospistal la KV..

nanonano berkata...

oowhh..
skunk musim panas mmbahang..
yg tue tui ni pun rase cm xsedasp bdn je manjang..
inikan bebudak ticit..
sian danish,
xensem ar klu muke demam..
ishk cepat sembuh ye..

Kak Lady berkata...

Harap2 danish akan sembuh sepenuhnya...kesian bila anak2 muntah2 ni...kita sebagai ibu pun penat....

Masy berkata...

loh siannye.. ubuh minyak angin x kak? tp mmg xleh pun bg baby minom susu klu birit2 tu..

moga anak akak cpt sembuh ye..

Aku Bukan Bidadari berkata...

semoga cepat sembuh.. danish

NBK466 berkata...

Kalau den jadi boss & bila anak buah ckp anak tak sihat den tak kisah. Kalau 'tipu' pun seperti ibu/bapa tuh cam doakan pulak anak dia tak sihat... So is it worth it?