Isnin, 31 Januari 2011

PETI AIS BARU

Ingat dak angan2 2011 mek? Ok, mek copy paste sikit kat sini. Hehe


Oke, angan2 1. Nak beti peti ais baru. Peti ais lama mmg kecit cinonet. Stok kalo org datang rumah, masuk dapur mek, peti kena gelak dulu. Hampeh betul. Peti jenama sh.arp pintu 1. Dah hampir 9 thn kut. Mula2 kawen dulu MIL belikan. Tapi masih oke sampai sekarang. Cuma menantu dia ni tak sedar diri berlagak nak peti ais besar. Yer lah, kdg2 tak muat barang tau. Kecik ciput jer.


So.. ini peti idaman kalbu. Jenama sha.rp jugak. Insyaallah kalo ada jodoh, mek tempek dengan hidung kembang kat blog hokeh.;P



Tudiah, angan2 nak peti ais besar no!! Hehe





Ni lah peti air mek yg asal. MIL bagi hadiah kawen 9tahun yg dulu. Haha. Peti ni takde masalah apa selain tua. Cuma nya kecik cinonet aje. Susah nak muat barang sbb kurang spacing.Rupanya dah sememeh dan nampak uzur giler kan? Huhu






So, petang khamis lepas, kedai letrik call bitau g esbok kami udah sampei. padahal tgh hari tu hubby dah call, dorang ckp takde, mebi kena tunggu sabtu or lps CNY. Tensen haku. Lupa lak order petimusim CNY.Hmm.


Seperti biasa, pilih jenama ni lah jugak. Harapnya 'berwibawa' mcm esbox dulu la. Jgn ko buat onar yer!



Rupa bentuk nya. Masa driver lori tu call, dia dah pesan awal2 suh stand by 3-4 org nak bantu dia hangkut. Sbb dia boleh dtg 2 org jer. Mmg berat giler oh nak turun kan dari lori. Dah masuk rumah tu ok skt sbb ada tayar kecik tu kan. Tp rumah mek ada step2 yg ala2 tu terpaksa la dorang hangkut terus masuk dapur. Hihi.

hari pertama kasik relax dulu. Tengok2 jer lah. Besoknya baru boleh pasang letrik. Sbb baru turun lori kan, jauh tu perjalanan dari kl ke kb.


No compartment atas. Luas giler. Mmg sengaja ambik yg takde divider (side by side). Kalo yg tu mmg sempit ah ruang2 dia.



Ni belah bawah. Boleh simpan stok lauk byk22. Hoyeh.

Dan amat gembira dgn sistem hybrid sebab sayur dan buah lambat kecut. Slalunya kalo 2 hari dan kering mintak nyawa. Ni sampai 10 hari masih ok lg.

Hehe..korang jgn nyampah yer mek tempek peti ais baru mek. Maklum la, 10 tahun sekali blom tentu beli. Hak hak

9 ulasan:

rina berkata...

giler syok...

KV berkata...

rina,
mmg!! Rasa nak peluk2 jer peti ais aku. Haha. Sakan meroyan

risanur berkata...

bestnye dapat esbox baru...tahniah KV krn dah tercapai gak impian 2011 walau baru awal tahun...slmt menyimpan barang ye...

KV berkata...

risa,
dh lama plan nak beli, cuma 2011 ni sengaja merealisasikannya. Hik hik

marinahunny berkata...

waah best nyee... tercapai satu wishlist!

Nanak berkata...

besar gile eh..mesti best kn..

Joy berkata...

congrats..pas ni leh simpan memacam. pastu kv..cari set freezer tupperware..lawa n sesuai dgn peti ais baru ;)

KV berkata...

marina, haha..lps ni boleh simpan stok byk2.

nanak, syok sgt2. Hihi

joy, mmg kepingin nak beli. Tp 'sirim' tak lulus lah pulok. Haha. So, beli yg biasa2 jer dulu.;P

Ahmad Fakaruddin Abu berkata...

Tumpang tanya...model yang nie ok tak...coz minat pulak ngengok model nie...tapi ada orang kata kalau freezer nya kat bawah tak bagus ...betul ker...